„Cei mai mulţi dintre turiştii care caută destinaţii de groază şi care merg în România se înghesuie să meargă la Castelul Bran, a cărui tematică axată pe Dracula este, în fapt, mai mult kitsch-oasă decât înfricoşătoare. Dacă vă doriţi cu adevărat fiori, îndreptaţi-vă în schimb către Pădurea Hoia-Baciu, aflată în cel mai popular al doilea oraş al ţării, Cluj-Napoca„, se spune în prezentarea făcută de The Guardian şi citată de Agerpres.
În text se mai spune că, într-o Românie plină de păduri înfiorătoare, Pădurea Hoia este lăcaşul bântuit al multor poveşti cu fantome şi OZN-uri, care au devenit deja parte din folclorul locului şi care îi conferă acestuia o atmosferă „Blair Witch”.
Referirea aminteşte de filmul lui Daniel Myrick şi Eduardo Sanchez, în care trei studenţi pleacă să filmeze într-o pădure, în încercarea de a face un documentar despre povestea unei vrăjitoare.
Pădurea Hoia-Baciu a devenit celebră în ultimii 50 de ani în urma mărturiilor mai multor persoane care susţin că au observat aici fenomene stranii. Forme ciudate, nebuloase de lumină, apariţii ale unor obiecte zburătoare neidentificate, copaci contorsionaţi sau sunete greu de descifrat au făcut, ani de zile, subiectul unor discuţii controversate în care au fost uneori prinşi şi oameni de ştiinţă.
La toate acestea au contribuit şi fotografiile pe care diverşi pasionaţi de fenomenele din Pădurea Hoia-Baciu au reuşit să le surprindă.
Printre destinaţiile pe care The Guardian le expune în topul celor mai bune locuri de vizitat de Halloween se numără şi biserica decorată cu cranii şi oase umane din Kutna Hora (Cehia) Oraşul Morţilor din Ossetia de Nord (Federaţia Rusă) sau Catacombele oraşului Palermo, din Sicilia.
The Guardian este un cotidian britanic fondat în 1821. Tirajul înregistrat în vara acestui an îl plasa pe locul trei printre cele mai citite publicaţii din Marea Britanie.