Păsuirea aşteptată de chiriaşii în dificultate este însă temută de proprietarii de locuinţe. Armistiţiul prevăzut de legea din 29 iulie 1998 face ilegală orice încercare a proprietarului de a scăpa de un chiriaş chiar dacă acesta nu şi-a plătit de mai multe luni chiria, dacă degradează locuinţa sau dacă face obiectul unei decizii judecătoreşti care ar face posibilă scoaterea lui din casă. Rămâne permisă doar expulzarea persoanelor care ocupă ilegal o casă sau un apartament sau a acelora a căror relocare este asigurată, scrie Le Figaro, citat de Agerpres.
Amânarea instituită de lege, între 1 noiembrie şi 15 martie, poate fi avansată sau prelungită printr-o decizie a Prefecturii atunci când condiţiile meteo locale o justifică, în limita a 15 zile. În urmă cu un an, din cauza condiţiilor meteorologice excepţional de aspre, Ministerul pentru Locuinţe a decis să prelungească „armistiţiul hiberal” până la 31 martie pe întreg teritoriul ţării. În urmă cu o săptămână, Senatul francez a votat cadrul legii Alur, iniţiată de ministrul locuinţelor Cecile Duflot, un amendament care conferă un caracter permanent prelungirii cu 15 zile a acestei facilităţi pentru chiriaşii în dificultate. Amendamentul trebuie să primească un vot definitiv pentru ca măsura să devină aplicabilă.
Citeşte şi Ponta: Cumpărătorii locuinţelor RA-APPS pot alege să păstreze chiriaşii sau să-i dea afară VIDEO
În Franţa, o altă reglementare legală, legea Brottes, votată în luna martie, instaurează şi ea un „armistiţiu în energie”. În aceeaşi perioadă, furnizorii de gaze şi de electricitate sunt obligaţi să continue aprovizionarea, chiar dacă facturile nu sunt plătite.
Potrivit cifrelor oficiale, 580.000 de cămine au fost lipsite de energie în 2012, în Franţa. Legea trebuie să îi protejeze pe toţi consumatorii de riscul de a se regăsi fără căldură în timpul iernii. Puterea energiei furnizate ar putea fi totuşi redusă şi să se împiedice astfel folosirea mai multor aparate simultan. Mediatorul în energie avertizează totuşi că acest armistiţiu nu anulează datoria şi că în luna martie persoanele vor trebui să-şi plătească facturile. Chiar dacă se aşteaptă încă decretele de aplicare, dispozitivul ar urma să intre totuşi în vigoare de la 1 noiembrie.