Daca, din Asia, alegerea era normala, iar premierul Japoniei era numele cel mai potrivit, datorita implicarii financiare a Japoniei in constructia acestui tunel, optiunea pentru liderul european a fost una surprinzatoare. Desi putea chema orice lider important european, premierul turc a ales sa il invite, ca voce a batranului Continent, pe tanarul premier roman.
Presa turca a remarcat acest lucru, fapt care a dus la o atentie speciala acordata lui Victor Ponta. Mesajul transmis de premierul roman, conform caruia proiectul este „un succes istoric” a fost reluat pe toate portalurile de stiri si in principalele cotidiane – Turkiye, Hürriyet, Today’s Zaman, Turkish Daily News sunt doar o parte din canelele media turce care au acordat ample spații relatărilor despre evenimentul care a avut loc la Istanbul și vizitei premierului român.
Concluziile articolului din Hurriyet sunt marcate prin declaratiile premierului roman: „Remarcând că proiectul va lega din nou Europa de Asia, de data aceasta pe cale feroviară, precum un nou Drum al Mătăsii, Ponta a calificat Marmaray ca o mare realizare, „care a putut reuşi doar cu ajutorul unor oameni mari şi unei conduceri măreţe”, au subliniat jurnaliștii de la Hürriyet.
Zaman noteaza, in plus, si modul in care presa romaneasca a marcat acest succes istoric, mentionand in mod special citate din premierul Ponta. Ziarele au evocat expresia premierului României, Victor Ponta, care a apreciat că este vorba despre un „succes istoric”. Victor Ponta a participat la Istanbul la inaugurarea proiectului. Presa românească a mai amintit că în Turcia, ţară în care guvernează stabilitatea de 10 ani, s-au realizat pas cu pas noi mega-proiecte. Zaman a furnizat cititorilor sai extrase si din publicatiile romanesti din paginile tipărite sau pe site-urile proprii, numeroase informaţii, imagini şi videouri legate de proiectul modern care leagă două continente. Astfel, a citat Adevărul, care subliniază data la care a fost inaugurat proiectul, scriind că „De Ziua Naţională, Turcia a legat pe sub mare două continente”. „Un proiect al lui Erdoğan: Tunelul dintre Europa şi Asia”; la fel, a fost citat si titlul dat de Evenimentul Zilei, care scrie că proiectul este „primul pas pentru Istanbul în cadrul pregătirilor de a deveni metropolă”; in fine e preluata si analiza Ziarului Financiar, care face o comparaţie între România şi Turcia, arătând că guvernul Erdoğan a demarat proiecte importante în ultimii 10 ani.
Atitudinea jurnaliștilor turci față de participarea premierului român la evenimentul de la Istanbul a indicat, fără prea mari nuanțe, că acesta a fost perceput oarecum drept „ambasador” al UE și nu doar al unui stat partener. Deși la eveniment au participat și oficiali spanioli sau germani, atenția acordată acestora de presa turcă a fost aproape inexistentă.
Faptul ca Turcia considera Romania drept un partener important se vede si din pasul important facut in ceea ce priveste recunoasterea rolului istoric al lui Constantin Brancoveanu. De subliniat si componenta pragmatica a relatiei dintre cele doua tari – la doua zile de la intoarcerea in Romania, premierul Ponta a fost ieri prezent la inagurarea unei noi sectii a fabricii Arctic din Gaesti, care se dezvolta cu investitii turcesti si care se transforma in cea mai mare fabrica de frigidere din UE.
Este pentru a doua oară în ultimele două luni când premierul român se vede cu omologul său turc, nu mai devreme de luna septembrie Victor Ponta efectuând o vizită oficială la Ankara, unde s-a mai întâlnit și cu președintele Republicii Turcia, cu președintele Parlamentului turcesc, dar și cu reprezentanții comunității de afaceri.