Erdogan îl consideră pe Ponta „reprezentantul Europei”

Desi în presa romana s-a vorbit mai putin despre asta, prezenta premierului Ponta la Istanbul n-a trecut neobservata. Dimpotriva, premierul Erdogan l-a considerat pe Victor Ponta "reprezentantul Europei" la acest eveniment, la care a vrut sa cheme cate un nume important din cele doua continente pe care tunelul Marmaray le uneste - Europa si Asia.
Romania TV
01 nov. 2013, 07:11
Erdogan îl consideră pe Ponta

Daca, din Asia, alegerea era normala, iar premierul Japoniei era numele cel mai potrivit, datorita implicarii financiare a Japoniei in constructia acestui tunel, optiunea pentru liderul european a fost una surprinzatoare. Desi putea chema orice lider important european, premierul turc a ales sa il invite, ca voce a batranului Continent, pe tanarul premier roman.

Presa turca a remarcat acest lucru, fapt care a dus la o atentie speciala acordata lui Victor Ponta. Mesajul transmis de premierul roman, conform caruia proiectul este „un succes istoric” a fost reluat pe toate portalurile de stiri si in principalele cotidiane – Turkiye, Hürriyet, Today’s Zaman, Turkish Daily News sunt doar o parte din canelele media turce care au acordat ample spații relatărilor despre evenimentul care a avut loc la Istanbul și vizitei premierului român.

Concluziile articolului din Hurriyet sunt marcate prin declaratiile premierului roman: „Remarcând că proiectul va lega din nou Europa de Asia, de data aceasta pe cale feroviară, precum un nou Drum al Mătăsii, Ponta a calificat Marmaray ca o mare realizare, „care a putut reuşi doar cu ajutorul unor oameni mari şi unei conduceri măreţe”, au subliniat jurnaliștii de la Hürriyet.

Zaman noteaza, in plus, si modul in care presa romaneasca a marcat acest succes istoric, mentionand in mod special citate din premierul Ponta. Ziarele au evocat expresia premierului României, Victor Ponta, care a apreciat că este vorba despre un „succes istoric”. Victor Ponta a participat la Istanbul la inaugurarea proiectului. Presa românească a mai amintit că în Turcia, ţară în care guvernează stabilitatea de 10 ani, s-au realizat pas cu pas noi mega-proiecte. Zaman a furnizat cititorilor sai extrase si din publicatiile romanesti din paginile tipărite sau pe site-urile proprii, numeroase informaţii, imagini şi videouri legate de proiectul modern care leagă două continente. Astfel, a citat Adevărul, care subliniază data la care a fost inaugurat proiectul, scriind că „De Ziua Naţională, Turcia a legat pe sub mare două continente”. „Un proiect al lui Erdoğan: Tunelul dintre Europa şi Asia”; la fel, a fost citat si titlul dat de Evenimentul Zilei, care scrie că proiectul este „primul pas pentru Istanbul în cadrul pregătirilor de a deveni metropolă”; in fine e preluata si analiza Ziarului Financiar, care face o comparaţie între România şi Turcia, arătând că guvernul Erdoğan a demarat proiecte importante în ultimii 10 ani.

Atitudinea jurnaliștilor turci față de participarea premierului român la evenimentul de la Istanbul a indicat, fără prea mari nuanțe, că acesta a fost perceput oarecum drept „ambasador” al UE și nu doar al unui stat partener. Deși la eveniment au participat și oficiali spanioli sau germani, atenția acordată acestora de presa turcă a fost aproape inexistentă.

Faptul ca Turcia considera Romania drept un partener important se vede si din pasul important facut in ceea ce priveste recunoasterea rolului istoric al lui Constantin Brancoveanu. De subliniat si componenta pragmatica a relatiei dintre cele doua tari – la doua zile de la intoarcerea in Romania, premierul Ponta a fost ieri prezent la inagurarea unei noi sectii a fabricii Arctic din Gaesti, care se dezvolta cu investitii turcesti si care se transforma in cea mai mare fabrica de frigidere din UE.

Este pentru a doua oară în ultimele două luni când premierul român se vede cu omologul său turc, nu mai devreme de luna septembrie Victor Ponta efectuând o vizită oficială la Ankara, unde s-a mai întâlnit și cu președintele Republicii Turcia, cu președintele Parlamentului turcesc, dar și cu reprezentanții comunității de afaceri.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Băutura naturală considerată o comoară pentru organism. Întinerește pielea, îți dă energie și te ajută să și slăbești
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care fac ITP. Legea se aplică în toată România
Playtech.ro
ȘOC! Vedeta din România care DIVORȚEAZĂ pentru a 7-a oară!
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
Nebunie la Olimpiadă. Gestul extrem al unui hocheist australian
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Divorț-șoc! Adriana Bahmuțeanu s-a despărțit de George Restivan după 1 an și 3 luni de căsnicie 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
În România, la fel de cald ca în Filipine? Reacția unei filipineze la valul de caniculă din țara noastră: „Sufăr aici în România…”
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Direcția Generală Antifraudă Fiscala descoperă peste 19.000 de inspecții tehnice nedeclarate la o singură firmă
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'