Când este bine să echipăm maşinile cu ANVELOPE DE IARNĂ. Care sunt amenzile

Sezonul CAUCIUCURILOR DE IARNĂ ne bate la uşă! Chiar dacă vremea se anunţă favorabilă şi în luna noiembrie, mai mult, NU există o dată limită la care participanţii la trafic sunt obligaţi să recurgă la schimbul de cauciucuri, şeful Serviciului Rutier Constanţa, Ciprian Sobaru, recomandă montarea acestora începând cu 1 noiembrie, şi asta pentru a nu exista riscul să fim luaţi prin surprindere.
Filip Stan
02 nov. 2013, 10:04
Când este bine să echipăm maşinile cu ANVELOPE DE IARNĂ. Care sunt amenzile

CAUCIUCURILE DE IARNĂ sunt obligatorii atunci când se circulă pe sectoare de drum cu zăpadă sau polei. 

Reporter: Ce sancţiuni riscă şoferii care nu au cauciucuri de iarnă şi circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă?

Ciprian Sobaru: Contravenţia este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni contravenţionale, în codul rutier, adică de la 9 – 20 puncte de amendă, însemnând de la 720 de lei, la 1.600 de lei şi reţinerea certificatului de înmatriculare.

Rep.: Când trebuie să avem cauciuri de iarnă?

C.S.: Textul de lege are următoarea formulare: conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Asta este singura condiţie. Nu există un anume interval de timp. Se discuta la un moment dat de data de 1 noiembrie, nu ştiu de unde a apărut. Cred că prin 2011 a apărut un fenomen cu această dată, dar nu. Singura condiţie este zăpada, gheaţa sau poleiul. Dacă, prin absurd ar ninge în august, pentru cauciucurile de iarnă ar trebui să avem drumuri acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei. Nu este chiar atât de absurd, dat fiind faptul că în octombrie am avut un drum naţional închis din cauza zăpezii.

Citeşte şi

Anvelopele de iarnă, OBLIGATORII pe drumurile cu zăpadă. Amenzile ajung până la 8.000 de lei VIDEO

>Rep.: În acele condiţii, de ninsoare în octombrie, şoferii au riscat contravenţii?

C.S.: Da, aici nu trebuie să ne gândim la condiţiile acestea meteo nefavorabile şi la faptul că vremea este greu de controlat. Trebuie să facem o paralelă între lipsa dotărilor şi… ştiu eu, lipsa rovignetei sau a asigurării, expirarea perioadei de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice, în sensul că, dacă pe carosabil este gheaţă, zăpadă sau polei, indiferent de ziua din an în care se întâmplă, nu trebuie să plecăm cu autovehiculul. Dacă ne-a expirat ITP-ul, la fel, nu plecăm cu autovehiculul. Nu avem rovignetă sau este expirată, nu ieşim pe drumurile naţionale cu autovehiculul. Nu trebuie să dăm prea mult vina pe vremea capricioasă şi pe faptul că am plecat la drum şi nu ştiam că o să ningă sau m-am trezit dimineaţă şi era senin, iar la 12.00 a început să ningă. Vremea e capricioasă, nu putem s-o controlăm, în schimb noi avem o obligaţie. Nu îndeplinim această obligaţie, nu ieşim cu autovehiculul.

Rep.: Dar dacă şoferii au fost surprinşi pe drum de vremea nefavorabilă, cum s-a întâmplat şi în octombrie, ce pot face?

C.S.: Nu continui deplasarea. Te opreşti, te întorci din drum. Faptul că sunt deja în deplasare nu este o scuză pentru a încălca o regulă de circulaţie. Pentru că aceasta este o regulă de circulaţie.

Rep.: Care sunt sfaturile Poliţiei Rutiere, când ar fi ideal să se monteze anvelopele de iarnă?

C.S.: Păi, dacă tot discutăm de 1 noiembrie, cred că această dată este una rezonabilă pentru a începe pregătirile pentru iarnă. Şi cu antigelul şi cu cauciucurile şi cu noi ştergătoare şi cu verificarea instalaţiei de climatizare.

Rep.: Ce tip de cauciucuri sunt admise?

C.S.: MS – pentru noroi şi zăpadă. Şi cele all season sunt bune, dar cele de iarnă sunt destinate strict pentru iarnă, bănuiesc că sunt foarte mulţi care au două rânduri de anvelope, iarna le folosesc pe cele care trebuie, vara la fel. Dacă am avea all season şi le folosim mereu, nu putem controla în ce măsură sunt uzate. Şi atunci, nu prea am rezolvat nimic.

Citeşte şi Maşinile neechipate corespunzător pentru iarnă rămân fără certificat de înmatriculare

Rep.: Care sunt riscurile dacă se circulă cu cauciucuri de vară pe timp de iarnă?

C.S.: În primul rând nu există aderenţă şi ai două mari probleme. Cea mai gravă: poţi oricând să derapezi pe polei sau gheaţă şi în al doilea rând nu poţi pleca de pe loc în condiţii de zăpadă. Probabil că au fost destule accidente rutiere încât să le permită celor ce au iniţiat această lege să motiveze cu foarte multe exemple.

Rep.: Se sancţionează şi dacă se constată că o maşină are cauciucurile tocite?

C.S.: Cauciucurile tocite se sancţionează indiferent de moment, vreme, dată calendaristică. Să circuli cu un cauciuc tocit vara este ca şi cum ai circula cu unul de vară, iarna.

În plus, menţionăm că maşinile Serviciului Rutier au caucicuri de iarnă. Am avut şi o să avem cauciucuri de iarnă pentru că mi se pare total absurd şi inoportun să trimit un echipaj cu autospecială nedotată corespunzător să ia măsuri faţă de şoferi, a mai spus Ciprian Sobaru. Tot acesta ne-a spus că pentru recuperarea certificatului de înamtriculare, în aceste condiţii, un şofer trebuie să meargă la RAR echipat corespunzător.

Sursa: www.replicaonline.ro 

CAUCIUCURI DE IARNĂ: Anvelopele de iarnă potrivite

Atunci când cumpăraţi anvelope de iarnă, trebuie să fiţi foarte atenţi la câteva semne de pe cauciuc. Fulgul de nea pe anvelopă atestă că aveţi un cauciuc de iarnă cu care puteţi circula legal. 

De asemenea, sunt acceptate iarna anvelopele cu menţiunea „M + S” (Mud plus Snow – Noroi şi zăpadă). Trebuie să ştiţi că, pe drumurile uscate, atunci când folosiţi cauciucuri de iarnă consumul de carburant este un pic mai mare. De exemplu, dacă în condiţii normale automobilul dumneavostră consumă 7 litri la o sută de kilometri, în condiţiile descrise mai sus va consuma 8, chiar 8,5 litri la o sută de kilometri.  

Organizaţia germană ADAC a publicat astăzi rezultatele oficiale ale tradiţionalului test comparativ între anvelopele de iarnă pentru dimensiunea 185/60 R15.

Top 5:
1. Continental ContiWinterContact TS850
2. Dunlop Winterresponse 2
3. Firestone Winterhawk 3
4. Michelin Alpin A4
5. Nokian WR D3

Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 5/2011, care impune obligativitatea echipării autoturismelor cu ANVELOPE DE IARNĂ în sezonul rece, utilizarea cauciucurilor de iarnă NU este condiţionată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului.

Conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie CONTRAVENŢIEŞoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare, dar şi să plătească o amendă cuprinsă între 720 şi 1600 de lei.

La reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducatorului auto o dovadă înlocuitoare FĂRĂ drept de circulaţie.

Autoturismele personale şi autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe TOATE ROŢILE.

Autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

ANVELOPE DE IARNĂ acceptate de legislaţia românească şi europeană sunt cele inscripţionate pe lateral cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Iniţialele M şi S vin de la cuvintele mud (noroi) şi snow (zăpadă).

CITIŢI ŞI: Când este bine să echipăm maşinile cu ANVELOPE DE IARNĂ. Care sunt amenzile

Anvelopele „all seasons” pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă („M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”).

În cazul în care circulaţi în lunile de iarnă fără cauciucuri de iarnă şi carosabilul este uscat, Poliţia Rutieră NU are dreptul să vă amendeze. Totuşi, agenţii de poliţie vă pot interzice continuarea drumului dacă în faţă există porţiuni acoperite cu zăpadă, polei ori gheaţă şi vehiculul dumneavoastră nu este echipat corespunzător.

Şi încă un lucru important de ştiut. În general, firmele de asigurări nu despăgubesc daunele pe Casco dacă accidentul s-a produs în condiţii de iarnă, iar maşina asigurată nu era dotată cu ANVELOPE DE IARNĂ. Groupama Asigurări, Omniasig sau Astra Asigurări se numără printre companiile de asigurări care refuză plata în cazul în care se dovedeşte că incidentul rutier s-a produs din cauza faptului că vehiculul asigurat implicat nu era dotat cu anvelope de iarnă.

CITIŢI ŞI: Atenţie! Riscaţi să nu fiţi despăgubiţi, în caz de accident fără anvelope de iarnă

ANVELOPE DE IARNĂ: Cele mai bune cauciucuri de iarnă în 2012

În 2012, ADAC a testat trei dimensiuni de anvelope, 165/70 R14, 205/55 R16 şi 215/65 R16, inginerii germani punând faţă în faţă la fiecare dintre aceste dimensiuni nume cunoscute din lista de mărci şi modele de anvelope disponibile în Europa.

CONDIŢIILE DE TESTARE a ANVELOPELOR DE IARNĂ

Anvelopele au fost testate în toate condiţiile de rulare pe care trebuie să ruleze pe timp de iarnă. Dar pe lângă asfalt uscat, asfalt umed, zăpadă şi gheaţă, toate anvelopele au mai fost notate la capitolele zgomot la rulare, consum de carburant şi grad de deteriorare. Conform sistemului de notare din Germania, o notă mică la oricare dintre categorii înseamnă un punctaj mare. Foarte interesant este faptul că niciuna dintre anvelopele testate nu a reuşit să primească calificativul Foarte bun, premianţii acestei runde de teste primind cu toţii calificativul Bun. 

Top 3 la 165/70 R14. 

1. Michelin Alpin A4
2. CONTINENTAL ContiWinterContact TS800
3. PIRELLI Winter 190 Snowcontrol 3 

Top 3 la 205/55 R16.

1. Continental ContiWinterContact TS850
2. MICHELIN Alpin A4 
3. DUNLOP SP WinterSport 4D

Top 3 la 215/65 R16

1. Bridgestone Blizzak LM-80
2. DUNLOP SP Winter Sport 4D
3. CONTINENTAL CrossContact Winter

Testul arată diferenţa dintre un 4×4 cu anvelope de vară şi un 4×2 cu ANVELOPE DE IARNĂ. 

 Alternativa la ANVELOPELE DE IARNĂ

Cauciucurile de sezon sunt cea mai întâlnită soluţie pentru a trece cu bine peste acest anotimp, însă, mai nou, există şi alternativa şosetelor pentru pneuri, o soluţie ingenioasă, inventată în Norvegia, dar care a prins foarte bine pe tot cuprinsul Europei, scrie automarket.ro.

Norvegienii au gândit o suprafaţă textilă, capabilă să acopere întreaga suprafaţă a cauciucului. Astfel contactul cu solul acoperit de zăpada sau gheaţă se face pe o suprafaţă suficient de mare pentru a asigura aderenţa. Principiul simplu, acela că zăpada aderă mai bine la materialele textile, a fost exploatat cum se cuvine de inventatori, şosetele pentru cauciucuri fiind dezvoltate în întregime din fibre speciale, care îmbunătăţesc tracţiunea. Aderenţa materialului textil nu este scăzută astfel de apa rezultată în urma încălzirii cauciucului, favorizând aderenţa.

Potrivit studiilor efectuate, şosetele de iarnă oferă o aderenţă generală mai bună în condiţiile unui drum în pantă sau în rampă, ajută mai bine la menţinerea trasei ideale şi se comportă mai bine la frânare decât cauciucurile de iarnă.

Şosetele de iarnă nu se pot ridica însă la nivelul de aderenţă al lanţurilor atunci când se încearcă o plecare în pantă. Cu toate acestea, şosetele speciale asigură acelaşi nivel de aderenţă cu cel al pneurilor de iarnă.

Pentru a confirma aceste performanţe, producătorul european Auto Sock a cerut ajutorul unuia dintre cele mai importante institute de certificare de pe Bătrânul Continent. După o sesiune îndelungată de teste, organizaţia germană TUV a confirmat capacităţile foarte bune ale şosetelor de iarnă şi a recomandat folosirea lor în anumite situaţii.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni