Incidente la protestele anti-Roşia Montană din Capitală şi din ţară VIDEO

Proteste cu incidente în cea de-a zecea duminică de miting împotriva proiectului de la Roşia Montană. În Capitală, mai mulţi protestatari violenţi au fost opriţi de poliţiştii sub acoperire, iar la Cluj-Napoca, manifestanţii au acuzat că au fost bruscaţi.
Iulian Tudor
04 nov. 2013, 07:37
Incidente la protestele anti-Roşia Montană din Capitală şi din ţară VIDEO

Protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, dar şi faţă de exploatarea gazelor de şist, în majoritate tineri, s-au adunat, duminică seară, la Universitate, în Capitală şi au pornit în marş spre Cotroceni, pe carosabil, circulaţia fiind blocată, potrivit Mediafax.

Peste 1.000 de persoane au manifestat aproximativ 10 minute la Palatul Cotroceni, strigând „Uniţi, salvăm toată România”, „Jos hoţia”, „Demisia” şi „Jos Băsescu , Ponta şi Antonescu”.

Protestatarii au mers apoi în complexul Regie şi au îndemnat studenţii să li se alăture, timp de aproape o oră, strigând: „Şi voi, şi voi, veniţi cu noi”, „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă” şi „Uniţi, salvăm Roşia Montană”. Studenţii au ieşit la balcoane, dar au şi coborât din camere, cei mai mulţi limitându-se la a privi manifestaţia.

Reluând marşul, ei au ajuns şi la Parlament, unde au fluierat şi strigat: „Hoţii! Hoţii!” şi „Demisia”.

În Piaţa Unirii, trei tineri au aprins torţe fumigene colorate, unul fiind ridicat de doi ofiţeri în civil ai Jandarmeriei şi dus într-o dubă, în timp ce ceilalţi doi s-au pierdut în mulţime. Unii protestatari s-au ţinut după cei doi ofiţeri şi i-au huiduit până la dubă.

Totodată, au avut loc, pentru scurt timp, şi îmbrânceli între câţiva manifestanţi şi forţele de ordine, protestatarii din jur strigând „Fără violenţă” şi reluând în mod paşnic marşul spre Universitate.

Protestatarii au purtat steaguri naţionale şi pancarte cu mesaje precum: „Cianura şi fractura ne alimentează ura”, „Depontaminaţi România”, „Mii de caschete şi de bulane. Păzesc la protest. Hoţii fură din păduri, vamă, Guvern şi Parlament!!! Incompetenţă sau trădare?”, „Opriţi genocidul poporului român” şi „Rezistenţa civilă nu v-arată milă„.

De asemenea, ei au scandat „Uniţi, salvăm Roşia Monană”, „Roşia, Roşia, vine revoluţia”, „Nu corporaţia face legislaţia” şi au cântat imnul „Deşteaptă-te, române!”, intonat şi la un megafon.

Proteste şi la Cluj, Alba Iulia şi Cîmpeni faţă de proiectul minier de la Roşia Montană

Câteva sute de persoane au participat, duminică seară, la Alba Iulia, Cîmpeni şi Bistra la proteste faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, cerând respingerea acestuia şi interzicerea mineritului pe bază de cianuri.

La Cîmpeni, aproape 250 de persoane s-au adunat în centrul oraşului, în faţa statuii lui Avram Iancu, scandând lozinci prin care au cerut respingerea proiectului minier de la Roşia Montană. Participanţii la protest au venit atât din Cîmpeni, cât şi din oraşul Abrud şi din comunele limitrofe, iar unii dintre ei au avut steaguri tricolore şi afişe cu Avram Iancu şi Horea.

Un protest similar a avut loc, duminică, şi la Bistra, o comună din Munţii Apuseni, unde aproape 200 de persoane au protestat faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Protestul a durat aproape două ore, iar o parte dintre participanţi s-au alăturat duminică seară protestatarilor de la Cîmpeni.

Şi la Alba Iulia peste 50 de persoane au protestat, duminică seară, faţă de proiectul minier şi au parcurs într-un marş mai multe străzi din municipiu, fluierând, bătând din tobe şi din sticle de plastic şi scandând „Alba Iulia trezeşte-te” şi „Uniţi salvăm Roşia Montană”.

La Cluj, manifestanţii şi forţele de ordine s-a îmbrâncit după ce jandarmii l-au ridicat pe unul dintre protestatari. Acesta din urmă purta o mască pe faţă şi nu putea fi identificat.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Totodată, ei s-au solidarizat şi cu sătenii din Pungeşti, care au început să protesteze în 15 octombrie pentru a împiedica începerea explorărilor pentru gaze de şist în zonă, opunându-se exploatării acestei resurse prin fracturare hidraulică.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este aşteptată să dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputaţii şi senatorii au decis, în 22 octombrie, prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară Roşia Montană.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cum să speli rufele negre ca să nu se decoloreze. Acesta e tipul de detergent pe care e bine să-l folosești
Capital.ro
NU mai retrage bani de la bancomat. Românii cu bani pe card care nu trebuie să meargă la ATM
Playtech.ro
Succesiune gratuită în România. În ce cazuri nu plătești nimic și cine poate beneficia
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Ce a provocat blackout-ul. Concluziile oficiale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie fără margini. Cel mai bun actor s-a stins mult prea devreme. Nu s-a mai putut face nimic...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
E risc de black-out și în România! Avertisment de ultimă oră pentru români.
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri