Incidente la protestele anti-Roşia Montană din Capitală şi din ţară VIDEO

Proteste cu incidente în cea de-a zecea duminică de miting împotriva proiectului de la Roşia Montană. În Capitală, mai mulţi protestatari violenţi au fost opriţi de poliţiştii sub acoperire, iar la Cluj-Napoca, manifestanţii au acuzat că au fost bruscaţi.
Iulian Tudor
04 nov. 2013, 07:37
Incidente la protestele anti-Roşia Montană din Capitală şi din ţară VIDEO

Protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, dar şi faţă de exploatarea gazelor de şist, în majoritate tineri, s-au adunat, duminică seară, la Universitate, în Capitală şi au pornit în marş spre Cotroceni, pe carosabil, circulaţia fiind blocată, potrivit Mediafax.

Peste 1.000 de persoane au manifestat aproximativ 10 minute la Palatul Cotroceni, strigând „Uniţi, salvăm toată România”, „Jos hoţia”, „Demisia” şi „Jos Băsescu , Ponta şi Antonescu”.

Protestatarii au mers apoi în complexul Regie şi au îndemnat studenţii să li se alăture, timp de aproape o oră, strigând: „Şi voi, şi voi, veniţi cu noi”, „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă” şi „Uniţi, salvăm Roşia Montană”. Studenţii au ieşit la balcoane, dar au şi coborât din camere, cei mai mulţi limitându-se la a privi manifestaţia.

Reluând marşul, ei au ajuns şi la Parlament, unde au fluierat şi strigat: „Hoţii! Hoţii!” şi „Demisia”.

În Piaţa Unirii, trei tineri au aprins torţe fumigene colorate, unul fiind ridicat de doi ofiţeri în civil ai Jandarmeriei şi dus într-o dubă, în timp ce ceilalţi doi s-au pierdut în mulţime. Unii protestatari s-au ţinut după cei doi ofiţeri şi i-au huiduit până la dubă.

Totodată, au avut loc, pentru scurt timp, şi îmbrânceli între câţiva manifestanţi şi forţele de ordine, protestatarii din jur strigând „Fără violenţă” şi reluând în mod paşnic marşul spre Universitate.

Protestatarii au purtat steaguri naţionale şi pancarte cu mesaje precum: „Cianura şi fractura ne alimentează ura”, „Depontaminaţi România”, „Mii de caschete şi de bulane. Păzesc la protest. Hoţii fură din păduri, vamă, Guvern şi Parlament!!! Incompetenţă sau trădare?”, „Opriţi genocidul poporului român” şi „Rezistenţa civilă nu v-arată milă„.

De asemenea, ei au scandat „Uniţi, salvăm Roşia Monană”, „Roşia, Roşia, vine revoluţia”, „Nu corporaţia face legislaţia” şi au cântat imnul „Deşteaptă-te, române!”, intonat şi la un megafon.

Proteste şi la Cluj, Alba Iulia şi Cîmpeni faţă de proiectul minier de la Roşia Montană

Câteva sute de persoane au participat, duminică seară, la Alba Iulia, Cîmpeni şi Bistra la proteste faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, cerând respingerea acestuia şi interzicerea mineritului pe bază de cianuri.

La Cîmpeni, aproape 250 de persoane s-au adunat în centrul oraşului, în faţa statuii lui Avram Iancu, scandând lozinci prin care au cerut respingerea proiectului minier de la Roşia Montană. Participanţii la protest au venit atât din Cîmpeni, cât şi din oraşul Abrud şi din comunele limitrofe, iar unii dintre ei au avut steaguri tricolore şi afişe cu Avram Iancu şi Horea.

Un protest similar a avut loc, duminică, şi la Bistra, o comună din Munţii Apuseni, unde aproape 200 de persoane au protestat faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Protestul a durat aproape două ore, iar o parte dintre participanţi s-au alăturat duminică seară protestatarilor de la Cîmpeni.

Şi la Alba Iulia peste 50 de persoane au protestat, duminică seară, faţă de proiectul minier şi au parcurs într-un marş mai multe străzi din municipiu, fluierând, bătând din tobe şi din sticle de plastic şi scandând „Alba Iulia trezeşte-te” şi „Uniţi salvăm Roşia Montană”.

La Cluj, manifestanţii şi forţele de ordine s-a îmbrâncit după ce jandarmii l-au ridicat pe unul dintre protestatari. Acesta din urmă purta o mască pe faţă şi nu putea fi identificat.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Totodată, ei s-au solidarizat şi cu sătenii din Pungeşti, care au început să protesteze în 15 octombrie pentru a împiedica începerea explorărilor pentru gaze de şist în zonă, opunându-se exploatării acestei resurse prin fracturare hidraulică.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este aşteptată să dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputaţii şi senatorii au decis, în 22 octombrie, prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară Roşia Montană.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Interdicție pe STRĂZILE din România. Șoferii sunt ARESTAȚI pentru 30 de zile
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
România blocată. După Valea Oltului, Autostrada A3 București Ploiești. Cât țin restricțiile
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Adio, dragă DOAMNĂ! Muzica ei va fi eternă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Studiu: Infecția cu SARS-CoV-2 și vaccinarea în timpul primului trimestru de sarcină nu cresc riscul de malformații congenitale
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'