SHAKUNTALA DEVI. Tu poţi înmulţi două numere de 13 cifre în 28 de secunde?

GOOGLE sărbătoreşte, luni, printr-un logo special, împlinirea a 84 de ani de la naşterea indiencei Shakuntala Devi, supranumită "calculatorul uman" datorită abilităţii de a realiza rapid calcule matematice complexe în minte.
Romania TV
04 nov. 2013, 15:33
SHAKUNTALA DEVI. Tu poţi înmulţi două numere de 13 cifre în 28 de secunde?

SHAKUNTALA DEVI. Pentru talentul său, Shakuntala Devi (4 noiembrie 1929 – 21 aprilie2013) a fost inclusă, în 1982, în The Guinness Book of World Records.

SHAKUNTALA DEVI s-a născut în Bangalore, India, iar tatăl său – artist de circ – a fost acela care i-a descoperit abilitatea de a memora numere, pe când avea trei ani şi încerca să o înveţe nişte trucuri cu cărţi de joc. Tatăl ei a părăsit circul şi a pornit să colinde oraşele împreună cu ea, prezentând numere în care Shakuntala Devi îşi demonstra abilitatea de a face operaţiuni matematice complexe, deşi nu avea la bază niciun fel de educaţie formală. Până la vârsta de 6 ani, ea şi-a demonstrat capacitatea de a calcula şi memora numere la Universitatea din Mysore.

În 1944, SHAKUNTALA DEVI s-a mutat cu tatăl său la Londra, întorcându-se în India la mijlocul anilor 1960, când s-a căsătorit cu Paritosh Bannerji, un ofiţer din serviciul administrativ indian din Kolkata. A divorţat în 1979 şi s-a întors în Bangalore la începutul anilor 1980.

SHAKUNTALA DEVI. Ce calcule uimitoare făcea sărbătorita Google, SHAKUNTALA DEVI

Devi a călătorit în toată lumea, demonstrându-şi talentele matematice, iar, în 1988, ea a mers în SUA unde capacităţile sale au fost studiate de profesorul în psihologie Arthur Jensen, de la Universitatea din California, Berkeley. Jensen a supus-o mai multor teste, inclusiv calcularea unor numere mari – rădăcina cubică a lui 61.629.875 şi a şaptea rădăcină a lui 170.859.375. Femeia a oferit răspunsuri la aceste întrebări înainte ca Jensen să poată să le scrie în carneţelul lui. Cercetările privind capacităţile Shakuntalei Devi au fost publicate de Jensen în revista Intelligence, în 1990.

În 1977, aflată în SUA, Shakuntala Devi a fost rugată să concureze cu un computer, solicitându-i-se să calculeze rădăcina cubică a numărului 188.132.517, iar femeia a câştigat competiţia. În acelaşi an, la Southern Methodist University, ea a fost rugată să calculeze a 23-a rădăcină a unui număr cu 201 cifre, răspunzând în 50 de secunde. Răspunsul ei a fost confirmat cu ajutorul unui computer, pentru care a fost nevoie să se creeze un program special având în vedere o operaţiune matematică atât de complexă.

În Cartea Recordurilor, aceasta a fost inclusă după ce a înmulţit două numere de câte 13 cifre, alese aleatoriu, răspunzând în 28 de secunde.

În afară de capacităţile ei matematice, Devi a fost astrolog şi a scris mai multe cărţi, inclusiv de ficţiune şi culinare.

Totodată, în 1977, a publicat primul studiu despre homosexualitate din India, spunând că a fost interesată de acest subiect după ce a aflat că soţul său este gay, dorind să afle mai multe şi să înţeleagă.

În aprilie anul acesta, Devi a fost internată într-un spital din Bangalore, India, din cauza unor probleme respiratorii. A murit pe 21 aprilie, la vârsta de 83 de ani, din cauza insuficienţei renale şi cardiace.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

SHAKUNTALA DEVI, femeia din India supranumită „calculatorul uman” datorită capacităţilor ei mentale extraordinare, este omagiată de Google printr-un Doodle, la 84 de ani de la naştere.

SHAKUNTALA DEVI s-a născut pe 4 noiembrie 1929, în Bangalore, India, şi şi-a descoperit prima dată abilitatea extraordinară de a reţine numere la vârsta de 3 ani. Tatăl lui SHAKUNTALA DEVI, unartist de circ, a renunţat la meseria sa când şi-a dat seama de abilităţile lui SHAKUNTALA şi a început să meargă în turnee alături de fiica sa.

La 6 ani, SHAKUNTALA DEVI şi-a demonstrat abilităţile la Universitatea din Mysore, India. În 1944, SHAKUNTALA DEVI şi tatăl său s-au mutat la Londra. SHAKUNTALA DEVI şi-a petrecut toată viaţa călătorind şi demonstrându-şi talentul de a memora numere.

În 1988, SHAKUNTALA DEVI a fost testată de profesorul de psihologie Arthur Jensen, de la Universitatea din California. Printre testele la care a fost supusă SHAKUNTALA DEVI a fost şi acela de a afla cât face radical din 61629875 sau de a afla ce număr ridicat la puterea 15 dă 170859375. SHAKUNTALA DEVI a reuşit să calculeze mai repede decât a reuşit Jensen să copieze răspunsurile din calculator în caietul său.

SHAKUNTALA DEVI, în Cartea Recordurilor

În 1980, SHKAUNTALA DEVI a fost întrebata cât face înmultirea 7686369774870 x 2456099745779 si a raspuns în 28 de secunde: 18947668177995426462773730.

SHAKUNTALA DEVI a murit pe 21 aprilie 2013, dupa probleme respiratorii si complicatii grave la inima si rinichi.
 
SHAKUNTALA DEVI nu era câtusi de putin asemanatoare personajului jucat de Dustin Hoffman în Rainman -care era autist- „ci era alerta, extrovertita, amabila si o buna vorbitoare”, apreciaza un cercetator al inteligentei umane de la Berkley.

SHAKUNTALA DEVI şi religia

Într-un articol publicat în anul 1990, Arthur Jensen, a vorbit despre răspunsurile pe care SHAKUNTALA DEVI le-a dat atunci când a fost rugată să explice talentul său neobișnuit. Răspunsurile pe care SHAKUNTALA DEVI le-a dat au variat de la „Un dar de la Dumnezeu”, și „un dar cu care m-am născut” la „cred că oricine ar putea face asta dacă ar iubi numerele la fel de mult cum fac eu” sau „poate că oricine ar ptuea face asta dacă s-ar juca cu numerele ore întregi încă din copilărie”. 

ALTE SEMNIFICAŢII ISTORICE PENTRU 4 NOIEMBRIE

1847 – A încetat din viaţă compozitorul Felix Mendelssohn Bartholdy (n.3 februarie1809)

1854 – A încetat din viaţă Anton Pann (Antonie Pantoleon Petroveanu), poet, folclorist şi compozitor, autor al culegerii de proverbe „Povestea vorbii”


1860 – Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a aprobat Legea de organizare a Poliţiei Române


1900 – S-a născut Lucreţiu Pătrăşcanu, conducător al Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog şi economist (d. 17 aprilie 1954)

 

1903 – S-a născut compozitorul Ion Vasilescu (m. 1 decembrie 1960)


1927 – Savantul englez Howard Carter a descoperit mormântul faraonului egiptean Tutankhamon


1948 – Premiul Nobel pentru literatură este decernat lui T. S. Eliot


1970 – A încetat din viaţă Tudor Muşatescu, poet, prozator, dramaturg şi umorist: „Titanic Vals”, „…Escu” (n. 22 februarie 1903)


1979 – Începe criza ostaticilor americani din Iran; fundamentalişti iranieni pătrund în ambasada SUA şi iau ostatici 90 de persoane


1980 – Alegerile prezidenţiale din SUA: Ronald Reagan îl învinge pe Jimmy Carter în cursa pentru Casa Albă


1993 – Comitetul Miniştrilor Consiliului Europei a aprobat aderarea României, ca membru cu drepturi depline, la acest organism european. La vot s-a înregistrat o singură abţinere, cea a ambasadorului Ungariei


1995 – A fost asasinat, în timpul unui miting pacifist, prim-ministrul israelian Yitzhak Rabin (n. 1922)


2004 – Ungaria a renunţat oficial la sistemul recrutării militare, care a funcţionat timp de 136 de ani, adoptând modelul armatei de profesionişti


2008 – Democratul Barack Obama a fost ales preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Este primul candidat de culoare care câştigă cursa pentru Casa Albă


2008 – A încetat din viaţă scriitorul american Michael Crichton, autorul a numeroase romane de succes printre care se numără „Congo”, „Sfera” şi „Jurassic Park” (n. 1942)

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Gara importantă din România care ar putea fi mutată. Stă în calea unui megaproiect imobiliar
Capital.ro
ITP 2025. Amendă de peste 8.000 de lei. Rămâi fără certificatul de înmatriculare
Playtech.ro
Grigore Leșe, dus de urgență la spital. Artistul a fost luat cu...
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Oligarhul Abramovici l-a tratat pe Adrian Mutu ca îl filmele cu mafioți: Mă ducea la el acasă
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Încă o înșelăciune pe WhatsApp. Hackerii atacă într-un mod nemaiîntâlnit
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Pensionarii, afectați de înghețarea pensiilor. Unii români vor pierde chiar și 540 de lei din pensie, în 2025
Cancan.ro
Petre Zaim a murit sub privirea neputincioasă a fiului său, strivit de încărcătura prăbușită de pe o macara 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
S-a stins marea artistă. Boala a răpus-o. A lăsat un gol imens: Spiritul, umorul și râsul ei erau contagioase
StirileBZI
Cât va costa încălzirea unui apartament cu 3 camere în 2025! Semnal de alarmă tras de Dumitru Chisăliţă
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
O tânără a născut noaptea trecută în Parcul Tei din Capitală, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul
substantial.ro
CFR Călători va primi 12 trenuri electrice noi pentru patru rute importante
MediaFlux
DISPAR CARDURILE bancare. Cu ce vom PLĂTI în MAGAZINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un consilier local trăiește pe picior mare. Deține un apartament în Insulele Canare