Cercetătorii români au făcut o descoperire incredibilă. Tot mapamondul va vorbi despre asta

Patru mutaţii genetice, implicate în apariţia şi evoluţia cancerului căilor biliare, au fost descoperite de cercetătorii români de la Institutul Fundeni, împreună cu echipe din SUA, Singapore şi Thailanda.
Romania TV
04 nov. 2013, 15:17
Cercetătorii români au făcut o descoperire incredibilă. Tot mapamondul va vorbi despre asta

Patru mutaţii genetice, implicate în apariţia şi evoluţia cancerului căilor biliare – o formă rară şi letală de cancer hepatic -, au fost descoperite de cercetătorii români de la Institutul Fundeni, împreună cu echipe din SUA, Singapore şi Thailanda. Potrivit cercetătorilor, această descoperire ar putea ajuta medicii să depisteze tumorile în stadii incipiente, imediat ce vor fi dezvoltate teste specifice.

„Acest lucru va permite să se facă profilul genetic al fiecărui pacient, să se diagnosticheze precoce, să se facă un prognostic al bolii şi să existe o terapie personalizată. Acum, în România, sunt sute de bolnavi cu acest tip de cancer – colangiocarcinomul hepatic, care are o rată de supravieţuire medie de doi ani”, a spus profesorul Irinel Popescu, într-o conferinţă de presă pe această temă.

Descoperirea a fost posibilă după zece ani de cercetări în trei laboratoare, aflate în Bucureşti, la Institutul Fundeni, în Singapore şi în Statele Unite. În acest interval au fost diagnosticaţi cu cancer de căi biliare 273 de bolnavi, printre care 45 de români, iar medicii au analizat tumorile maligne din perspectiva genetică.

Prof. dr. Dan Duda din SUA a explicat că „importanţa cercetării rezidă în descoperirea mutaţiilor specifice anumitor cauze ale acestei boli atât de greu de tratat, dar şi la identificarea de noi «ţinte» potenţiale pentru o terapie mai eficientă şi mai personalizată”.

Citeşte: SIMPTOME provocate de tumorile cerebrale

În acelaşi context, prof. Irinel Popescu a vorbit, prin comparaţie, de mutaţiile genetice care favorizează cancerul de sân.

„Dacă în cancerul de sân 10 la sută din totalul cazurilor sunt puse pe seama modificărilor genelor BRCA1 şi BRCA2, iar la femeile care prezintă aceste mutaţii se practică mastectomia, în cazul ficatului lucrurile sunt mai complicate, pentru că nu poţi extirpa ficatul”, a spus el, potrivit Mediafax.

Succesul echipelor de cercetători români şi străini a fost menţionat şi în două articole din noiembrie ale publicaţiei Nature.

Echipa de cercetători de la Institutul Fundeni va extinde studiile şi pe identificarea unor gene mutante responsabile de apariţia cancerului de pancreas.

„O viitoare colaborare cu cercetătorii din Singapore se va face pe baza unui grant obţinut de specialiştii din această ţară în domeniul cancerului de pancreas”, a adăugat Irinel Popescu.

Pe de altă parte, prof. Popescu a anunţat că în curând se va înfiinţa un centru de excelenţă în medicină translaţională, pentru cercetare în domeniul geneticii, acesta urmând să reunească toate laboratoarele de cercetare şi cercetătorii români şi din străinătate, printr-o investiţie de 10 milioane de euro.

Citeşte şi: Institutul Fundeni va avea, în cel mult doi ani, cea mai modernă unitate de cercetare

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Destinația exotică cu plaje de vis și temperaturi perfecte în aprilie. Este locul perfect pentru relaxare și aici pare că timpul stă pe loc
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Aceasta este leguma ce conține cele mai multe pesticide. Românii adoră s-o mănânce primăvara, pentru că e gustoasă și costă foarte puțin
Capital.ro
Marea actriță s-a stins. Era cea mai elegantă doamnă: Poți străluci, în ciuda oricărei suferințe
Playtech.ro
Trei cutremure în România, în mai puțin de 4 ore. Cel mai puternic, produs într-o zonă atipică
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Sfaturile unui fost ofițer KGB pentru Europa: „Nu trebuie să mai fie pasivă. Are toate atuurile pentru a zdrobi Rusia ca pe un gândac”| INTERVIU
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Horoscop sâmbătă, 12 aprilie 2025: Taurii se gândesc la viitor
Spynews
Armin Nicoară a fost alături de soția lui, Claudia Puican, în timpul nașterii. Cum s-a simțit când și-a văzut băiatul: „Sunt fericit”
Evz.ro
„Nu mai sunt pe moarte!” Tratament revoluționar pentru cancer
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine sunt românii care primesc DOUĂ PRIME de Paște! Sumele vor fi virate săptămâna viitoare
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Elena Udrea va fi grațiată? Anunțul făcut de Victor Ponta și Crin Antonescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Mireasa a ajuns pe patul de spital după ce viitorul soț a fugit cu mama ei chiar înainte de nuntă. Banii și bijuteriile au dispărut
Vestea zilei în showbiz! Claudia Puican a născut. Armin Nicoară a anunțat numele băiețelului lor
MediaFlux
A treia recalculare a pensiilor. Majorări de 1.000 de lei, până de Paște, anunțate de șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii