Pneumologii spun că în cazul fumătorilor indicele PA (nr. P – numărul de pachete de ţigări fumate pe zi, iar A – vârsta fumătorului) joacă un rol important în determinarea vârstei plămânilor acestora. Problemele apar atunci când indicele PA este mai mare de 20.
Pentru a afla vârsta plămânilor cu ajutorul indicelui PA trebuie să înmulţim numărul de pachete de ţigări fumate pe zi cu vârsta fumătorului. De exemplu, o persoană de 40 de ani fumează 10 ţigări pe zi. Astfel, vom înmulţi 40 cu 0,5, iar rezultatul va fi 20. Deci persoana respectivă este la graniţă.
Citeşte şi Fumatul pasiv în timpul sarcinii poate provoca probleme comportamentale la copii
O altă variată pentru a afla ce vârstă au plămânii tăi, mai ales dacă eşti fumător o reprezintă şi testele cu spirometrii.
În luna noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, nu mai puţin de 80 de medici, din 34 de oraşe, oferă spirometrii gratuite. Această analiză reprezintă investigaţia cea mai potrivită pentru a identifica BPOC şi pentru a afla ce vârstă au plămânjii tăi. Testul se face simplu şi rapid (seamănă cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care poliţiştii o fac şoferilor), iar rezultatele se dau pe loc. Campania pentru depistarea BPOC se va desfăşura între 4 şi 30 noiembrie 2013, în numeroase clinici şi spitale de stat.
Testările gratuite organizate cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, vor avea loc în 34 de oraşe din 27 de judeţe, printre care Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Galaţi, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu,Suceava, Timiş, Vâlcea, Vrancea.
Lista completă a medicilor şi clinicilor unde se pot face investigaţiile gratuite poate fi găsită www.desprebpoc.ro.