CREDITE IEFTINE pentru români cu viză de la BNR. „În şedinţa din 5 noiembrie 2013, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4% pe an de la 4,25% pe an începând cu data de 6 noiembrie 2013, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, se arată într-un comunicat al băncii centrale.
Banca centrală a tăiat în acest an dobânda cheie în mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit în martie 2012. Prima tăiere din acest an a fost la începutul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmată de încă două ajustări, în august (la 4,5% pe an) şi în octombrie (la 4,25% pe an).
CITEŞTE ŞI: Băncile acceptă legea care permite eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credite
Analiştii au anticipat decizia BNR de marţi şi prevăd de asemenea posibilitatea reducerii dobânzii cheie la 3,75% anul viitor. În ceea ce priveşte rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei, aceştia estimează că anul viitor ar putea fi diminuate de la 15% la 12%, iar pentru cele în valută s-ar menţine la 20%.
Comunicatul detaliat va fi fi prezentat într-un briefing de presă la BNR, la ora 15:00. Totodată, CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, care va fi prezentat joi într-o conferinţă de presă.
CREDITELE, deloc ieftine pentru români
Preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, a declarat, miercuri, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, că, în prezent, peste 700.000 de români au restanţe la bănci mai mari de 30 de zile, iar 4,5 milioane de persoane fizice însumează 7,5 milioane de credite.
„Din datele oficiale al BNR, astăzi, 715.705 clienţi persoane fizice ai băncilor deţin restanţe mai mari de 30 de zile, implicit cu o sumă mult mai mică se află în curs de executare”, a afirmat Dănescu, la dezbaterea proiectului de lege privind insolvenţa persoanelor fizice.
Dănescu a spus şi că „sunt 4,5 milioane de persoane fizice care însumează 7,5 milioane de credite”.
El a arătat că ARB are câteva temeri faţă de o iniţiativă privind insolvenţa persoanelor fizice, arătând că „o astfel de iniţiativă ar putea fi preluată, aplicată şi folosită prin lege împotriva legii”.
Potrivit ARB, o lege privind insolvenţa persoanelor fizice ar trebui să aibă la bază o cercetare şi acordul tuturor părţilor implicate – BNR, Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor, Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi ARB -, fără să fie influenţată de „presiuni de natură politică” şi să nu fie afectată disciplina financiară.