„Este mult prea devreme pentru a vedea efectele reducerii TVA la pâine acum, nu s-a făcut încă o evaluare a obiectivului pe care Guvernul l-a avut prin această măsură, de a reduce evaziunea fiscală. (…) În cadrul programului există angajamentul de a se face această evaluare şi, înainte de a se adopta orice alte decizii cu privire la reducerea cotei TVA la alte produse, se va face această evaluare ca să vedem exact ce s-a întâmplat”, a declarat marţi şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, în conferinţa de prezentare a rezultatelor vizitei în România.
Ea a arătat însă că Banca Naţională a României a evaluat impactul măsurii asupra inflaţiei, constatând o reflectare pozitivă a reducerii TVA în inflaţie.
„Banca Naţională a evaluat impactul asupra inflaţiei şi s-a constatat că această reducere s-a reflectat în inflaţie, fiind unul dintre motivele pentru care inflaţia a fost atât de scăzută în septembrie şi octombrie. Dar să faci o evaluare acum este prea devreme”, a mai spus Schaechter.
La sfârşitul lunii iulie, Guvernul a decis ca TVA la pâine să scadă la 1 septembrie de la 24% la 9%, impactul negativ al măsurii asupra încasărilor urmând să fie compensat prin creşterea, tot din septembrie, a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux.
Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, şi în sectorul cărnii, anul viitor, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe şi lapte.
CITEŞTE ŞI: Ponta: Efectul scăderii TVA la pâine va fi analizat după 6-9 luni, acum este prematur