Comandantul navei de croazieră care a eşuat în Mediterană a fost arestat

Parchetul din Grossetto a anunţat arestarea lui Francesco Schettino, comandantul navei de croazieră Costa Concordia, după ce pachebotul a naufragiat în noaptea de vineri spre sâmbătă în apropiere de Insula Giglio, potrivit agenţiei Ansa, relatează AFP.
Romania TV
14 ian. 2012, 20:21
Comandantul navei de croazieră care a eşuat în Mediterană a fost arestat

Comandantul Francesco Schettino a fost plasat în stare de arest pentru omucidere multiplă, naufragiu şi abandonarea navei în timp ce numeroşi pasageri încă mai trebuiau să fie salvaţi, au anunţat surse judiciare citate de presă.

Procurorul care a decis să pună sub sechestru nava şi cutiile negre cu înregistrarea conversaţiilor, care au fost deja găsite, a anunţat că impactul s-a produs la ora locală 21.45 (22.45, ora României), „dar Căpitănia nu a fost avertizată imediat”.

Decizia arestării comandantului a fost luată în urma interogării acestuia timp de câteva ore. El declara anterior, pentru postul de televiziune Tgcom24 din cadrul grupului Mediaset, că nava s-a „lovit de un afloriment stâncos” care nu figura pe hărţile sale nautice.

„În timp ce navigam cu viteză de croazieră, ne-am lovit de un afloriment stâncos. Conform hărţii nautice, apele ar fi trebuit să fie destul de adânci”, s-a apărat comandantul Francesco Schettino pe postul Tgcom24.

Comandantul „s-a apropiat foarte neîndemânatic de Insula Giglio, a lovit o rocă ce s-a încastrat în flancul stâng, determinând (nava) să se încline şi lăsând o cantitate enormă de apă să pătrundă la bord într-un interval de două-trei minute”, a declarat pentru presă Francesco Verusio, procurorul din Grossetto.

Pe de altă parte, unul dintre directorii armatorului navei de croazieră Costa Concordia a negat vineri după-amiaza, în faţa jurnaliştilor, că nava a deviat de la traiectoria sa normală.

„Nu este corect să se spună că nava se afla în afara rutei sale” obişnuite, a declarat Gianni Onorato, directorul general al Costa Crociere, în portul Santo Stefano, când a fost întrebat de către jurnalişti de ce nava se afla atât de aproape de Insula Giglio.

În opinia lui Onorato, singurul lucru sigur este că „nava a lovit o rocă”, iar evacuarea care a urmat a fost îngreunată de înclinarea navei, mai întâi la 20 de grade, iar în prezent la 80 de grade.

Giorgio Fanculli, singurul jurnalist de pe Insula Giglio, care administrează site-ul giglionews.it şi care a asistat la naufragiu şi evacuare, a declarat pentru AFP că nava naviga prea aproape de coastă, iar din această cauză s-a lovit de o rocă.

„Era o trecere clasică, pe care (navele de) croazieră o efectuează adesea, cu toate luminile aprinse şi cu luminiţe pâlpâind, numai că a trecut prea aproape (de coastă), mult mai aproape decât de obicei”, a declarat el.

DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Țara unde merg din ce în ce mai mulți turiști. Are munți spectaculoși și lacuri impresionante, prețuri mici, dar e considerată cea mai periculoasă din lume
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Hotărâre drastică pentru toți românii care stau la casă!
Adevarul
„Am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă cu KGB-ul” . Jens Stoltenberg a dezvăluit cum a încercat să recruteze un agent sovietic
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Dictatorul ahtiat după lux. Obiectele fabuloase purtate de Kim Jong Un
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Cei care cumpără de pe Temu sau Shein vor plăti taxe mai mari! Comanda trebiie să fie mai mare de 750 de lei!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Noi trageri Loto cu premii semnificative în joc
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Insula Cailor” de la Galați, „sălașul piraților” de la Dunăre, de zeci de ani ostrov al cailor sălbatici