„Am luat aleatoriu câteva citrice din supermarket, lămâi, mandarine şi banane şi, comparativ, am luat câteva mostre dintr-un magazin de produse bio. Dovada studiului a fost că tiabendazolul este prezent în coaja fructelor bio, ba mai mult, concentraţiile de tiabendazol detectate depăşeau de 13 ori concentraţia maximă admisă. În primul rând, fructele bio nu ar trebui să aibă nicio chimicală depusă pentru conservare, transport sau pentru alte scopuri. Prin urmare, fructele bio nu s-au deosebit prin nimic de fructele convenţionale disponibile în supermarket“, a explicat conferenţiarul Simona Cinta Pînzaru, coordonatorul studiului, scrie adevărul.ro.
Potrivit Adevărul, studiul se referă însă la doar câteva fructe alese aleatoriu din comerţ dintr-un anumit magazin, şi nu înseamnă că se referă la toate fructele bio.
Printre efectele nocive ale tiabendazolului, unul dintre E-urile cele mai toxice, se numără greaţă, vărsături, diaree, dureri de cap şi probleme ale pielii.
O altă problemă cu produsele bio din România este că, de multe ori, nu sunt într-adevăr organice şi ar trebui să ne asigurăm că au certificate bine puse la punct.
Reprezentanţii Asociaţiei Bio România nu sunt de acord cu rezultatele „studiului”, considerând că s-a făcut abuz de folosirea cuvântului bio de către cercetători.
„Aparatura nu este omologată, deci nu este nici o certitudine că nivelul de tiabendazol este crescut de 13 ori în probele analizate. Nu putem fi de acord cu denigrarea sectorului de agricultură ecologică, în care fermierii, statul român şi U.E. au investit ani de zile, resurse materiale şi umane importante. Nu există nicio justificare pentru folosirea cuvântului bio în referatul ştiinţific elaborat“, a declarat pentru adevărul.ro Marian Cioceanu, preşedintele Asociaţiei Bio România.