Rosen Plevneliev obţine victoria în alegerile prezidenţiale din Bulgaria

Candidatul susţinut de partidul de guvernământ bulgar, Rosen Plevneliev, a obţinut 55,3% din voturi la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, potrivit exit-poll-urilor citate de site-ul Novinite.com.
Romania TV
30 oct. 2011, 08:34
Rosen Plevneliev obţine victoria în alegerile prezidenţiale din Bulgaria

Rosen Plevneliev l-a devansat pe Ivailo Kalfin, candidatul Partidului Socialist bulgar, care a obţinut 44,7% din voturi, conform sondajelor la ieşirea de la urne, potrivit Mediafax.

Plevneliev, clasat pe prima poziţie şi în urma primului tur de scrutin, a candidat alături de fostul ministru al Justiţiei, Margarita Popova.

Rata de participare la vot la alegerile de duminică a fost de peste 50 la sută.

În primul tur de scrutin, desfăşurat duminica trecută, Plevneliev obţinuse 40,11 la sută din voturi (1.349.380 de voturi), devansându-l pe Kalfin, care a obţinut 28,96 la sută dn voturi (974.300 voturi).

Rolul preşedintelui bulgar este în mare parte ceremonial, însă şeful statului are şi drept de veto în privinţa legislaţiei.

Victoria lui Plevneliev consolidează influenţa partidului de guvernământ GERB şi îi va permite acestuia să-şi aplice programul de reforme economice şi să continue eforturile de integrare în zona Schengen.

GERB, cu orientare de centru-dreapta, a preluat conducerea guvernului în vara anului 2009, cu un program anticorupţie şi de încurajare a competitivităţii ţării, însă nu a reuşit să convingă Uniunea Europeană să includă Bulgaria în spaţiul Schengen. Guvernul condus de premierul Boiko Borisov se confruntă şi cu o situaţie economică dificilă, afectată şi de scăderea exporturilor determinată de criza din zona euro.

Aproape 6,9 milioane de bulgari au fost aşteptaţi la urne în cele 11.400 de secţii de vot deschise pe teritoriul ţării, iar ordinea publică a fost asigurată de aproape 2.000 de ofiţeri de poliţie.
Rosen Plevneliev are cele mai mari şanse să câştige, astăzi, alegerile prezidenţiale din Bulgaria. Candidatul Partidului Conservator de guvernământ l-a devansat cu peste zece procente pe adversarul său, socialistul Ivailo Kalfin, în primul tur de scrutin şi sunt mari şanse ca acest lucru să se repete, iar la finalul zilei Plevneliev să devină noul preşedinte al Bulgariei

În primul tur de scrutin, desfăşurat la 23 octombrie, el a obţinut 40,11 la sută din voturi, devansându-l cu peste zece procente pe contracandidatul său socialist, Ivailo Kalfin, care a obţinut 28,96 la sută din voturi.

Învingătorul în turul al doilea de scrutin va prelua funcţia de la Gheorghi Părvanov, provenit din Partidul Socialist, care nu a mai putut candida după două mandate succesive în funcţia de şef al statului.

Preşedintele bulgar are în principal prerogative de reprezentare şi este considerat drept autoritate morală; în cazul victoriei lui Plevneliev, partidul condus de premierul Boiko Borisov (GERB), va deţine principalele pârgii ale puterii.

Tot duminică se desfăşoară în mai multe municipalităţi şi al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, candidaţii GERB aflându-se pe primul loc în principalele oraşe bulgare.

Secţiile de vot se vor închide la ora locală 19.00, iar primele estimări ale institutelor de sondare vor fi anunţate imediat după închiderea urnelor. Primele rezultate oficiale sunt aşteptate duminică seară.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'