HERMANN RORSCHACH, psihanalistul elvetian care a inventat faimosul test psihologic care ii poarta numele, este sarbatorit, vineri, de catre motorul de cautare Google printr-un Doodle special, la 129 de ani de la nastere.
HERMANN RORSCHACH – Motorul de cautare Google celebrează, vineri, 129 de ani de la nasterea psihoanalistului elvetian HERMANN RORSCHACH, faimos pentru testul psihologic cu pete de cerneala care ii poartă numele, printr-un Doodle special. Google Doodle-ul creat pentru a-l celebra pe HERMANN RORSCHACH contine mai multe pete de cerneala.
HERMANN RORSCHACH (8 noiembrie 1884 – 1 aprilie 1922) a fost un psihiatru freudian si psihoanalist elvetian, cunoscut cel mai bine pentru testul psihologic proiectiv bazat pe pete de cerneala care ii poarta numele.
HERMANN RORSCHACH a creat testul care ii poarta numele cu scopul de a identifica personalitatea reala a pacientilor, prin sondarea zonelor greu accesibile ale psihicului.
HERMANN RORSCHACH s-a nascut in Elveția, iar in copilarie a capatat porecla de “pata de cerneala” din cauza pasiunii lui pentru realizarea unor pete de cerneala cu modele complexe, practica des intalnita in randul elevilor din acea perioada. Spre deosebire de colegii săi, HERMANN RORSCHACH a transformat petele de cerneala in cea mai importanta realizare profesionala din cariera sa.
HERMANN RORSCHACH, inventatorul testului RORSCHACH – Imaginile care iti spun ce personalitate ai
La fel ca tatal sau, profesor de arta, HERMANN RORSCHACH a fost pasionat de pictura, iar la sfarsitul liceului s-a hotarat cu greu intre a alege o cariera artistica sau una stiintifica. Drept urmare, HERMANN RORSCHACH i-a trimis o scrisoare faimosului biolog german Ernst Haeckel, in care i-a cerut ajutorul. Haeckel i-a recomandat stiinta, iar HERMANN RORSCHACH s-a inscris la Facultatea de Medicina din Zurich. HERMANN RORSCHACH a inceput sa invete limba rusa iar in 1906 a mers intr-o vacanta in Rusia. HERMANN RORSCHACH a terminat facultatea in 1909, iar in acelasi an s-a logodit cu rusoaica Olga Stempelin. HERMANN RORSCHACH s-a casatorit cu ea in 1913, iar cei doi s-au mutat in Rusia. Un baiat li s-a nascut in 1917, iar doi ani mai tarziu au avut si o fata.
HERMANN RORSCHACH, cititorul in pete de cerneala
Intrebandu-se de ce persoanele vedeau de multe ori lucruri diferite in aceleasi pete de cerneala, HERMANN RORSCHACH a inceput inca de cand era student sa le arate unor copii pete de cerneala si sa analizeze si sa documenteze raspunsurile lor, potrivit wikipedia.org.
In 1914, HERMANN RORSCHACH s-a intors in Elvetia, unde s-a angajat ca director adjunct la spitalul psihiatric din Herisau. In 1921 a scris volumul “Manual de psihodiagnostic”, ce avea sa formeze temelia pentru testul RORSCHACH.
La numai un an dupa ce a scris cartea, HERMANN RORSCHACH a murit din cauza peritonitei, la vasta de 37 de ani.
Planul lui HERMANN RORSCHACH a fost de a folosi testul care a ajuns sa-i poarte numele nu pentru a testa personalitatea pacientilor, ci pentru diagnosticarea schizofreniei. Cu toate astea, continuatorii lui HERMANN RORSCHACH au “denaturat” idelile lor si au inceput sa-l foloseasca ca test proiectiv de personalitate.
TESTUL RORSCHACH, interpretarile celor 10 pete de cerneala
Testul RORSCHACH este alcatuit din 10 pete de cerneala, pe care participantii trebuie sa le interpreteze, iar raspunsurile nu sunt exacte.
Testul RORSCHACH a fost comparat cu interpretarea viselor, in cel mai bun caz, si chiar cu ghicitul in palma, in cel mai rau caz.
Sursa foto si video: die welt, youtube, google