Cercetatorii spun ca la nastere, creierul copiilor are intre 100 si 200 de miliarde de celule, un numar pe care nu-l vor mai avea niciodata in viata, dupa cum nici nu vor mai avea nevoie de atat de multe. Si atunci nu e de mirare, ca bebelusii inmagazineaza atat de multe cunostinte intr-un timp atat de scurt. Iata ce stiu bebelusii inca de la primele ore de la nastere, pentru a va convinge, daca mai era nevoie, ca aveti „copii isteti”.
Citeşte şi Lucruri pe care părinţii ar trebui să le ştie despre creierul bebeluşului
Bebeluşii ştiu ce limbă vorbesc părinţii
Chiar daca par ca nu inteleg multe, inca de cand se nasc bebelusii recunosc limba si vocea parintilor. Pana la varsta de 4 zile, cei mici isi dau seama daca in casa se vorbeste o alta limba decat cea a parintilor. Acest lucru a fost demonstrat de cercetatorii francezi care le-au pus unor bebelusi casete cu cantece in franceza si in rusa. Ei si-au dat seama, dupa modul in care bebelusii sugeau suzeta (mai calm sau alert), ca recunosc sau nu limba vorbita, preferand limba nativa.
Citeşte şi Studiu: Cum influenţează laptele-formulă alimentaţia bebeluşilor
Bebeluşii ştiu să-şi imite părinţii
Pana prin anii ’70 se spunea ca bebelusii pot imita expresiile faciale ale oamenilor pe care ii vad dupa varsta de 8 luni. Insa, profesorul Andrew Meltzoff, profesor de psihologie la Universitatea din Washington, a revolutionat stiinta prin descoperirile sale. Bebelusii supusi experimentelor isi scoteau limba si o miscau dintr-o parte in alta, la fel cum faceau si adultii.
Imitarea este mai mult decat o forma de amuzament a bebelusilor. Prin astfel de actiuni, ei isi dau seama in primul rand ca au o limba pe care o si pot misca, dupa propriul plac. Dupa 42 de minute de viata, bebelusii stiu si pot deja sa faca asta.
Citeşte continuarea pe Sfatulparintilor.ro.