Ai un copil agitat? Află ce ar trebui să ştii despre ADHD

ADHD este o tulburare de comportament care afectează în special copiii şi care se manifestă prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unui anumit subiect sau asupra unei anumite acţiuni. Dacă nu este tratată în timp optim, această tulburare poate avea consecinţe negative pe termen lung. Psihoterapeutul Alina Plăişeanu a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, cum pot fi ameliorate simptomele acestei tulburări.
Marilena Vili
14 nov. 2013, 07:56
Ai un copil agitat? Află ce ar trebui să ştii despre ADHD

Potrivit unor studii, un procent de 5% din copiii de vârstă școlară prezintă simptome ADHD. Mai exact 1 – 2 din copiii dintr-o clasă de 30 poate suferi de această tulburare. Mai mult, unele date statistice arată că persoanele de sex masculin sunt mai frecvent afectate în copilărie de această tulburare, în timp ce în cazul adulţilor, afectarea sexelor este similară. Simptomul de ADHD caracteristic fetelor este neatenţia.

Ce este ADHD? Cum poate fi diagnosticat?

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) este o tulburare care presupune un dezechilibru în chimia și anatomia creierului, cu o importantă determinare genetică, dar care poate fi influențată educațional.

Potrivit psihoterapeutului Alina Plăişeanu, „ADHD are elemente specifice şi anume agitaţia psihomotorie (copilul nu poate să stea locului), prin opoziţionism (copilul nu e de acord, refuză, se opune, cu acceptare dificilă şi dificultate a autorităţii), negativism, elemente pe fondul unei agitaţii precum impulsivitatea şi agresivitatea (acestea sunt elemente care pot apărea nuanţat) şi dificultatea de a se concentra, de a-şi focusa atenţia mai mult timp. Copiii oricum nu au atenţie pentru mult timp, ea se cultivă, dar în cazul acestei tulburări, atenţia este mai greu concentrată”.

În cazul copiilor, aceste elemente sunt vizibile, însă „la adulţi mai degrabă ar apărea o agitaţie psihomotorie în combinaţie cu alte elemente din alte tulburări”, explică psihoterapeutul. Într-o tulburare bipolară dintr-un episod maniacal poate apărea şi o agitaţie psihomotorie, dar acest lucru nu înseamnă că este vorba de tulburarea ADHD.  La adulţi pot să apară elementele separate în cadrul altor tulburări.

Citeşte şi Riscul de a dezvolta ADHD este mai mic în rândul copiilor care locuiesc în zone însorite

TERAPIA în cazul ADHD

„Terapia implică stabilirea unor reguli foarte clare de la început. Copilul trebuie să devină conştient şi să interiorizeze regulile pe care psihoterapeutul le stabileşte, chiar dacă este individual sau în grup. Regulile trebuie păstrate cu fermitate şi copilul trebuie tratat cu fermitate, nu cu autoritate. Autoritatea nu este benefică în situaţia asta, pentru că el manifestă un refuz şi o opoziţie faţă de autoritate. O atitudine constantă, fermă, încrezătoare şi susţinătoare îl ajută pe copil să respecte regulile. Copilul are nevoie de foarte mult suport, de înţelegere”, a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET, Alina Plăişeanu.

Potrivit psihoterapeutului, „cea mai eficientă şi utilă regulă este atitudinea de susţinere şi de înţelegere”. „Asta e cel mai relevant, asta am observat eu că este eficient”, a completat terapeutul.

Alina Plăişeanu a explicat că terapia pe grup s-a dovedit a fi extrem de utilă, deoarece copilaşul cu ADHD era încurajat şi susţinut de ceilalţi copii participanţi.

„Din ce am întâlnit eu până în prezent, ce a funcţionat la mine a fost terapia pe grup. Copilul a fost susţinut cu ajutorul grupului. Ceilalţi au dobândit o înţelegere faţă de copilul cu elemente din ADHD şi l-au acceptat. Folosirea grupului, a celorlalţi copii, este un ajutor pentru integrarea lui. Copiii reacţionau, îl lăudau atunci când reuşea să facă ceva până la capăt sau îl lăudau atunci când vedeau că îşi diminua din agresivitate sau din starea de agitaţie. Sprijinirea copilului, acceptarea lui aşa cum este şi observarea lucrurilor bune pe care le face a funcţionat foarte bine cu ajutorul grupului”, a spus psihoterapeutul.

De asemenea, în cazul tratamentului ADHD, şi familia copilului care suferă de această tulburare poate fi inclusă în planificare. Mai mult, medicul specialist poate prescrie şi o medicaţie specifică.

Tulburarea ADHD poate fi diagnosticată de la vârsta de numai 2 ani. Elemente asemănătoare ADHD-ului poate să aibă şi un copil care nu are reguli puse de părinţi, de grădiniţă, de şcoală, dar asta nu înseamnă că micuţul suferă de această tulburare. Important este faptul că pe măsură ce copilul creşte, riscul agravării şi dificultatea de a gestiona această tulburare este mai mare.

„Este vorba şi de un potenţial al fiecăruia în parte, de cât de timpuriu se lucrează şi în ce contexte se lucrează. Dacă există o intervenţie (terapie n.r.) constantă, stabilă, atunci succesul este mult mai mare”, a menţionat terapeutul.

Citeşte şi Diagnosticarea greşită cu ADHD, un PERICOL pentru copii şi adolescenţi

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce conține untul Deluxe de la Lidl, de fapt. Mulți români îl cumpără, în special când e la ofertă, dar puțini citesc și eticheta
Capital.ro
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Ninsorile au făcut ravagii în România! În ce județe sunt blocate șoselele și căile ferate
Cancan.ro
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi obligați
StirileBZI
Cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2025: Ce anunţ a făcut Simona Bucura-Oprescu
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Kim Jong Un acuză SUA de intensificarea tensiunilor şi riscul unui război nuclear
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?