Odată cu apropierea Sărbătorilor, dar şi a frigului, turiştii îşi îndreaptă atenţia spre o destinaţie mai mereu mângâiată de razele soarelui şi scăldată în religie şi istorie – „Tărâmul Sfânt”. O reţetă unică ce aduce Israelului anual peste 3 milioane de turişti şi peste 4 miliarde de dolari.
Începem călătoria din locul în care Iisus a pornit pe ultimul drum, Capela Condamnării. După ce este biciuit de 39 de ori cu Crucea în spate, Iisus intră pe Drumul Crucii. Urmează alte 12 opriri.
Fiecare oprire e încărcată cu o istorie tumultoasă pe care mii de suflete o caută şi o cântă în fiecare moment. Credinţa ţâşneşte de pe buzele unora, dar le trece prin stomac altora.
Ca să ajungem într-o biserică unde a poposit Iisus trebuie să traversăm terasa unui mic restaurant care ne îmbie cu un lumesc pahar de vin sau de bere. Promovarea locurilor e sfântă. Nu e de mirare că aduce economiei în fiecare an 4 miliarde de dolari. Un puzzle financiar în care fiecare piesă e crucială.
La a cincea oprire a lui Iisus, soldaţii romani roagă un pelerin care se afla aici să îl ajute pe Iisus să îşi poarte Crucea pentru că e istovit. Se sprijină de un zid, care este acum locul pe care,în fiecare zi îl ating zeci de mii de pelerini, informează România TV.
Iubirea pentru cele sfinte şi pasiunea pentru cele lumeşti se îmbină într-un firesc inedit. Locul care marchează prima cădere a lui Iisus se ridică la cer ca un curcubeu din milioane de şaluri ce învăluie o lume unică.
Pe muntele Măslinilor din Ierusalim descoperim cel mai vechi cimitir evreiesc pe de pământ. Dacă vrei să aici să fii înmormântat, un loc costa zeci de mii de euro cu ideea că dai un ban, dar face, eşti primul la Înviere.
Înainte să părăsiţi Israelul lăsaţi-vă o bucăţică din inimă aici şi astfel veţi avea pretextul perfect să vă întoarceţi după ea. Oamenii lasă aici o bucăţică de suflet şi iau înapoi în ţările lor o speranţă…că în sejurul lor de trei…cinci sau zece zile, Dumnezeu şi-a întors privirea către Ierusalim măcar o dată.