Veste proastă pentru consumatorii de bere. Vezi anunţul făcut de berari

Calcularea accizelor prin ajustarea cu inflaţia medie anuală va face berea mai puţin accesibilă pentru români şi va scădea veniturile colectate la buget, estimează Asociaţia Berarii României, care arată că majorarea accizei de la începutul anului a dus la o scădere cu 8% a pieţei berii.
Filip Stan
12 nov. 2013, 15:21
Veste proastă pentru consumatorii de bere. Vezi anunţul făcut de berari

Taxele colectate în prezent pentru bugetul de stat reprezintă aproximativ 45% din prețul unei beri.

„Orice taxare suplimentară înseamnă o creştere a acestui nivel şi, ca şi în cazul altor produse accizabile, va face berea mai puțin accesibilă. Într-un mediu economic încă afectat de criza economică, recenta măsură anunțată de Ministerul de Finanțe nu face altceva decât să lase mai puțină bere pe mesele românilor, în condițiile în care puterea de cumpărare sub presiunea noilor taxe va fi în continuă scădere”, menţionează Berarii României, potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, că accizele vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 în funcţie de rata inflaţiei şi nu de cursul de schimb afişat de BCE în data de 1 octombrie. Guvernul estimează că va încasa 1,1 miliarde de lei anul viitor ca urmare a calculării accizei în funcţie de inflaţie.

„Sutem îngrijorați de această practică constantă a autorităților române de a nu oferi predictibilitate mediului de afaceri şi de a constitui pe hârtie creşteri ale veniturilor bugetare prin sporirea accizelor. Realitățile pieței ultimilor ani ne-au demonstrat însă că presiunea fiscală nu face altceva decât să conducă la o diminuare a consumului, deci la o scădere a veniturilor colectate la buget. Am analizat volumele de vânzări înregistrate pe piața berii după primele opt luni ale lui 2013, perioadă ce a urmat creşterii de acciză cu aproximativ 16% în lei aplicată la începutul anului. Aşa cum preconizam atunci, sub impactul acestei măsuri, piața a înregistrat deja o contracție de 8%”, a declarat, într-un comunicat, directorul general al Asociației Berarii României, Constantin Bratu.

Astfel, scăderea consumului de bere pe primele opt luni a adus piața la cel mai mic nivel de după 2008, aferent perioadei menționate.

„Experiența ultimilor ani, în care sub impactul unor factori de natură economică şi fiscală piața berii a înregistrat contracții semnificative – inclusiv sub raportul valorii adăugate generate în economie şi a numărului locurilor de muncă create -, ne-a dovedit că măsurile care se regăsesc acum în proiectul de ordonanţă conduc o dată în plus la descurajarea mediului de afaceri, a investiţiilor şi a creşterii economice, alimentând o spirală descrescătoare a economiei. Mai mult, considerăm incorectă schimbarea regulilor în mod arbitrar, fără a lua în considerare potenţialele implicaţii sectoriale şi la nivelul întregii economii, pe termen scurt şi lung”, a arătat Bratu.

El a adăugat că proiectul prezentat de Guvern trebuia să includă în primul rând măsuri menite să crească gradul de colectare şi să combată evaziunea fiscală.

Berarii României consideră necesară reducerea evaziunii fiscale la nivelul pieței băuturilor alcoolice, ceea ce poate aduce venituri suplimentare şi substanțiale la bugetul de stat.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...