Bucăţile din sonda stricată au picat la 1.250km în vestul Insulelor Wellington, din largul Chile, potrivit Forţelor de Apărare Aeriană şi Spaţială din Rusia.
Sonda de 170 de milioane de dolari a fost una dintre cele mai mari şi mai toxice care s-au prăbuşit vreodată pe Terra, însă autorităţile şi experţii spun că riscurile prăbuşirii sale au fost minime, întrucât combustibilul toxic de la bord a ars în atmosferă, la altitudini foarte mari.
Phobos-Grunt a fost creată pentru a călători către una din lunile lui Marte, Phobos, de unde ar fi trebuit să ia mostre de sol şi să le aducă înapoi pe Pământ, în 2014.
Sonda nu a reuşit, însă, să iasă de pe orbita Terrei, după ce a fost lansată pe 9 noiembrie, iar eforturile Agenţiilor Spaţiale europenă şi rusă de a o repara au eşuat.
Agenţia spaţială rusă Roscosmos a spus că între 20-30 fragmente din sondă, cu o greutate de până la 200kg, au supravieţuit reintrării în atmosferă şi au căzut pe Pământ. Circa 100 de tone metrice de deşeuri spaţiale cad pe Terra în fiecare an, potrivit experţilor.