În prima zi de noiembrie, după o zi foarte agitată la Curtea de Apel Piteşti, după-amiaza târziu, au depus mărturie, sub jurământ, doi martori-cheie. Este vorba despre ofiţerul criminalist Radu Dascălu şi despre misteriosul şi mult căutatul sepepist Daniel Zabara, prietenul iubitului Elodiei (sepeistul din Afganistan, Ilie Cristian). O dublă audiere ratată, atât timp cât unele întrebări au fost respinse, iar altele nu au fost puse. În schimb, sepepistul nu a uitat să ceară instanţei decontarea cheltuielilor în legătură cu deplasarea la procesul lui Cioacă.
CITEŞTE ŞI Avocata lui Cristian Cioacă a preluat un caz asemănător cu cel Elodiei Ghinescu
Martorul Daniel Zabara a fost primul care a depus jurământul şi a intrat în tirul întrebărilor adresate de instanţă şi de părţile din proces. Sepepistul Daniel Zabara este ultima persoană care, în ziua de 29 august 2007, a vorbit cu Elodia înainte de dispariţia acesteia… fără urmă. Din această cauză (şi nu numai) trebuia să fie audiat şi de instanţă, nu numai de procurorii anchetatori. Dacă la instanţa de fond audierea lui Zabara a fost respinsă, la Curtea de Apel s-a insistat pe audierea lui şi, după mai multe solicitări de aducere ”cu mandat”, în cele din urmă, aflat într-o scurtă permisie, Zabara a ajuns în faţa instanţei. Audierea lui însă nu a fost pe măsura aşteptărilor. A spus că a avut doar trei întâlniri cu Elodia (deşi avocata dispărută, în corespondenţa cu sepepistul Ilie Cristian – vezi ziarulring.ro, vorbeşte de mai multe întâlniri), a repetat, în câteva rânduri, despre asistenţa juridică în perfectarea unui precontract de vânzare-cumpărare a unor terenuri (n.r. – cinci terenuri la Snagov) şi a dat câteva lămuriri în legătură cu ultimul telefon şi cu faptul că nici n-a invitat-o în Sudan şi nici nu ştie despre posibile activităţi ale Elodiei în afara ţării. În încheierea declaraţiei sale, Zabara a spus: „Eu nu am avut legături cu Elodia decât strict profesionale. Nu cunosc dacă Elodia a avut şi alte activităţi profesionale în afara ţării sau în Afganistan. Ultima oară când am comunicat telefonic cu Elodia Ghinescu a fost în 29.08.2007”. Numai o posibilă înregistrare a convorbirilor dintre Elodia şi cei doi sepepişti şi o eventuală solicitare a acestor înregistrări de către instanţă, ar putea să lămurească, probabil, dispariţia ei. Fără urmă.
Principalalele declaraţii
„În opinia mea, se poate realiza o expertiză pentru examenul ADN dacă există suficient material biologic, respectiv dacă nu s-a consumat acesta. În dosar, având în vedere că materialul biologic descoperit în râpă a fost de o cantitate redusă, am îndoieli cu privire la stabilirea ADN-ului”, DASCĂLU RADU, martor
„Am cunoscut-o pe Elodia Ghinescu în perioada martie-aprilie 2007, respectiv cu aproximativ 6 luni înainte de dispariţie. Singura mea legătură cu aceasta a fost aceea că m-a asistat sau reprezentat în calitate de avocat, într-un litigiu, având ca obiect întocmirea unui antecontract. (…)Am cunoscut-o pe Elodia Ghinescu prin intermediul colegului meu Ilie Cristian, având cu aceasta trei întâlniri, legate toate de întocmirea actului la care am făcut referire”, ZABARA DANIEL – martor
„Dintre ofiţerii SPP, ştiu că Elodia era prietenă cu colegul meu SPP-ist Ilie Cristian, mă cunoştea pe mine, care lucrez în domeniu, şi, într-o discuţie, tangenţial, mi-a spus că vărul ( n.r. – Gheorghe Cioacă) soţului ei este tot SPP-ist. Nu cred că mai cunoştea alte persoane din SPP”, ZABARA DANIEL – martor
„Ştiu că a fost în Dubai cu Ilie Cristian, dar nu îmi amintesc dacă am purtat o discuţie cu acesta despre excursie. Ilie Cristian nu mi-a povestit cum a decurs excursia în Dubai. Nu am cunoştinţă nimic în legătură cu dispariţia Elodie şi nici nu îmi explic acest lucru”, ZABARA DANIEL – martor
Citeşte mai multe pe www.ziarulring.ro
Cristian Cioacă a fost condamnat de Tribunalul Argeş, pe 2 iulie 2013, la 21 de ani de închisoare pentru omor calificat şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte, urmând să execute 22 de ani de detenţie.
Sentinţa instanţei de fond a fost atacată cu apel de către toate părţile implicate.
Cererile au fost formulate de inculpat, de mama şi fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părţi civile în dosar, precum şi de procurori.Inculpatul a fost obligat, prin sentinţa Tribunalului Argeş, să plătească echivalentul a 100.000 de euro cu titlu de daune morale fiului său minor Patrick, în calitate de parte vătămată.
Emilia Ghinescu, mama Elodiei, ar urma să primească daune morale de 100.000 de euro, iar fratele Elodiei, Robert Ghinescu, de 50.000 de euro.Cioacă a fost obligat şi la plata sumei de 135.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.
Tribunalul Argeş a respins cererile părţilor civile Emilia şi Robert Ghinescu de schimbare a încadrării juridice în omor deosebit de grav şi cererea inculpatului de revocare a măsurii arestării preventive.