ELENA MIRELA LAVRIC, ultimul interviu înainte de tentativa de sinucidere

Elena Mirela Lavric, medaliată cu aur la mai multe competiţii internaţionale, a ajuns la spital, luni seară, după ce a căzut de la etajul 1 al unui bloc din Iaşi unde locuia fostul său iubit, principala ipoteză a anchetatorilor fiind că sportiva ar fi încercat să se sinucidă. Cu o zi înainte, Elena Mirela Lavric vorbea, într-un interviu acordat Agerpres, despre Olimpiada de la Rio. 
Daniel Spătaru
13 nov. 2013, 07:48
ELENA MIRELA LAVRIC, ultimul interviu înainte de tentativa de sinucidere

Mirela Elena Lavric, campioană mondială la juniori, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES pe 12 norimbrie, că deşi a avut oferte de a concura pentru alte ţări, nu s-a gândit să părăsească România şi să stea departe de cei dragi, deşi recunoaşte, cu „un gust amar”, că în România nu se poate trăi din sport. Lavric este mândră că a reprezentat România la foarte multe competiţii şi spune că iubeşte ceea ce face, iar una din dorinţele ei este să ajungă pe podiumul de la Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio de Janerio.

Mirela Elena Lavric s-a născut pe data de 17 februarie 1991 în satul Armăşoaia, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui. A început atletismul la vârsta de 13 ani, fiind descoperită de profesorul său de educaţie fizică din satul natal, Marius Codreanu. S-a pregătit cu antrenoarea emerită Viorica Pintilie, reuşind să obţină mai multe medalii la competiţii de juniori şi tineret. 

Mirela Lavric este triplă campioană mondială de juniori, în proba de 800 de metri: în anul 2007 la Ostrova (Cehia), în 2008 la Campionatul Mondial de la Bydgoszcz (Polonia) şi în 2010 la Campionatul Mondial de la Moncton (Canada). Un alt titlu obţinut în 2007 este cel de la la Campionatul European de Juniori de la Hengelo (Olanda). În anul 2012 a participat la Jocurile Olimpice de la Londra, fiind semifinalistă în proba de 800 de metri. A terminat competiţia pe locul 14. În anul 2013 a cucerit trei medalii la Campionatul European de Tineret desfăşurat la Tampere (Finlanda): aur în proba de 800 de metri, argint în proba de 400 de metri şi argint la 4×400 de metri. 
Cooptată în lotul naţional de atletism, Mirela Lavric se antrenează la Vaslui, cu antrenoarea sa, pentru Campionatul European de Atletism de la Zurich (Elveţia), din vara anului viitor. 

Cum ai început cariera în sport? 
Mirela Elena Lavric: La vârsta de 13 ani, profesorul de sport de la şcoala din sat, Marius Codreanu, mi-a spus că aş putea face sport la nivel înalt. Apoi, am mers la Vaslui şi am început să mă pregătesc. Aşa a început totul. 

 Ai avut susţinerea familiei, a celor din jur? 
Mirela Elena Lavric: Am avut foarte mare susţinere din partea familiei. Eu provin dintr-o familie modestă, cu şase copii la părinţi. Sunt cea mai mică dintre fraţi şi toată familia m-a susţinut şi mi-a acordat şansa să îmi creez un viitor. Toţi sunt acum foarte mândri de mine, de ceea ce am realizat şi, nu în ultimul rând, sunt în continuare cei mai mari susţinători ai mei, lucru pentru care le sunt recunoscătoare. 

 Ce poţi spune despre antrenorul cu care colaborezi? 
Mirela Elena Lavric: De când am început să practic atletismul şi până în prezent lucrez cu doamna antrenor Viorica Pintilie. Am avut o colaborare foarte bună şi o legatură foarte strânsă, iar asta se vede în rezultatele foarte bune obţinute până în prezent. 

Care trebuie să fie principalele calităţi ale unui antrenor? E bine ca antrenorul să-ţi fie prieten? 
Mirela Elena Lavric: Un bun antrenor trebuie să fie un bun profesionist, să pună pasiune în ceea ce face şi să fie răbdător, deoarece numai cu răbdare putem avea rezultate frumoase. Pentru mine doamna Viorica Pintilie este prieten, antrenor, un om pe care îl respect şi nu în ultimul rând o a doua mamă. Doar având o relaţie de prietenie, putem comunica deschis şi realiza obiectivele propuse. 

Ai fost învăţată de la o vârstă fragedă cu disciplina, cu rigoarea, cu lucrul bine făcut. Cum au fost copilăria şi adolescenţa ta, având în vedere că au existat multe restricţii şi unele reguli mai greu de acceptat la o vârstă mică? 
Mirela Elena Lavric: De la vârsta de 13 ani am luat viaţa în piept pentru a-mi crea un viitor. Fără disciplină şi totul bine făcut nu se poate face performanţă. La început a fost foarte greu să renunţ la copilărie şi să stau departe de familie, dar după o perioadă, după ce am realizat cu adevărat ce înseamnă drumul pe care urma să-l parcurg, am început să îmi doresc din ce în ce mai mult să fac performanţă. Nu aş putea spune că am făcut sacrificii, pentru că am făcut ceea ce mi-am dorit cel mai mult – atletism de performanţă. 

Consideri că în prezent copiii din România fac suficient sport? 
Mirela Elena Lavric: Copiii din România nu fac suficient sport şi cred că lucrurile ar trebui să se schimbe. Sportul nefiind prioritar, nu putem aveam generaţii de copii sănătoşi, care să reprezinte baza piramidei în sportul de înaltă performanţă. 

Condiţiile grele de antrenament, lipsa banilor pentru deplasarea sportivilor la competiţii sunt doar câteva dintre problemele cu care te-ai confruntat. Pornesc din această cauză sportivii din România cu un handicap în faţa celor din alte state? 
Mirela Elena Lavric: Din păcate, se simte acest handicap. Cu siguranţă sportivii români pornesc cu un minus în faţa celor din alte state. Poate de aceea performanţele obţinute de români merită apreciate mai multe. 

 Ai un idol, din atletism sau din alt sport? 
Mirela Elena Lavric: Idolul meu în atletism este şi va fi mereu marea campioană a lumii Gabriela Szabo. Ţin chiar să îi mulţumesc pentru toată susţinerea de până acum şi pentru sprijinul acordat. 

 Dacă ar fi să o iei de la capăt, ai decide să faci tot sport? 
Mirela Elena Lavric: Dacă ar fi să o iau de la capăt, aş face tot sport. Sportul m-a disciplinat şi modelat ca om. Am avut norocul să reprezint România la foarte multe competiţii, iar Imnul României să răsune şi Drapelul să fie pe cel mai înalt catarg. Iubesc ceea ce fac. 

 Cum este o campioană în viaţa de zi cu zi. Cât de mult eşti ‘acaparată’ de sport? 
Mirela Elena Lavric: Un sportiv de înaltă performanţă trebuie să aibă un program foarte strict, de antrenament, de odihnă şi refacere. Cea mai mare parte din timp o acord performanţei. Restul timpului e pentru familia mea. 

 Despre judeţul Vaslui se ştie că este unul cu resurse scăzute, cu probleme sociale şi economice. A fost greu să ajungi în vârf plecând de aici? 
Mirela Elena Lavric: Pentru mine ca sportiv probleme sociale şi economice ale Vasluiului nu au fost un factor care să mă oprească să ajung în vârf. Am avut lângă mine persoana potrivită, care m-a ajutat, care m-a îndrumat. Oricum, spun mereu de unde sunt, nu am probleme să spun că m-am născut în Vaslui. 

 Ai vrea să rămâi în Vaslui sau ai alege alt judeţ pentru a te stabili pe viitor? De ce? 
Mirela Elena Lavric: Nu sunt încă decisă unde o să mă stabilesc. Asta o să decid când îmi voi termina cariera sportivă. Depinde ce o să îmi ofere viaţa. 

 Ai primit vreodată propunerea de concura pentru altă ţară? Ai face acest lucru? 
Mirela Elena Lavric: Orice sportiv cu rezultate internaţionale este căutat de diverse universităţi, de antrenori. Am avut oferte, recunosc, dar nu m-am gândit să îmi părăsesc ţara şi să stau departe de cei dragi. 


 În România se poate trăi din sport? 
Mirela Elena Lavric: Am un gust amar când spun asta, dar în România nu se poate trăi din sport. 

 Ce ai făcut cu primii banii câştigaţi din sport? 
Mirela Elena Lavric: Primii mei bani au fost cheltuiţi tot pentru performanţă… îmi aduc aminte şi acum cu zâmbetul pe buze, mi-am cumpărat două perechi de adidaşi de care aveam foarte mare nevoie pentru a mă putea antrena şi de care eram extrem de mândră. 


 Cum vezi viitorul atletismului şi al sportului, în general, în ţara noastră? 
Mirela Elena Lavric: Viitorul atletismului în România este sumbru, cred că este pe cale de dispariţie. Din ce în ce mai puţini îşi doresc să practice atletism. 

 Ca să ajungi la performanţe ca cele atinse de tine cât de mult contează munca şi cât de mult contează talentul? 
Mirela Elena Lavric: În înalta performanţă, talentul poate să nu însemne nimic dacă nu există perseverenţă, devotament, un program bine stabilit şi o dorinţă foarte mare. 

 Inevitabil când vorbeşti cu un sportiv ajungi la partea referitoare la regimul alimentar. Te abţii de la anumite mâncăruri, se pune problema kilogramelor în plus? 
Mirela Elena Lavric: În general, un sportiv trebuie să se alimenteze sănătos şi echilibrat. Eu personal nu am avut niciodată probleme cu greutatea, am avut mereu greutatea optimă chiar dacă nu m-am abţinut de la anumite mâncăruri. Sunt o norocoasă din acest punct de vedere. 

 La ce munceşti acum, pentru ce te antrenezi, care sunt ţintele în ceea ce priveşte viitoarele competiţii? 
Mirela Elena Lavric: Acum mă pregătesc pentru următorul sezon, va fi un sezon greu, deoarece fac trecere de la tineret la seniori. Însă sunt optimistă şi încrezătoare că voi face faţă. Obiectivul de bază în viitorul sezon este Campionatul European de Seniori de la Zurich (Elveţia). 

Cum te vezi peste 5 sau peste 10 ani atât pe plan personal, cât şi pe plan sportiv? 
Mirela Elena Lavric: Îmi doresc să fiu o femeie împlinită, atât pe plan profesional, cât şi pe plan personal. Şi, nu în ultimul rând, îmi doresc să ajung pe podiumul de la Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio de Janerio.

 

Elena Mirela Lavric, campioana mondiala la atletism, a fost orbita de gelozie si, dupa ce a fost parasita de iubitul sau a recurs la un gest necugetat. Lavric s-a aruncat de la balconul locuitei pe care barbatul o detinea in Iasi, informeaza bzi.ro.

Elena Mirela Lavric, in varsta de numai 22 de ani, nu a suportat gandul despartirii de iubit, iar banuiala ca acesta si-a gasit deja o alta partenera a determinat-o sa se arunce de la etaj.

Atleta, originara din Vaslui, s-a remarcat de nenumarate randuri pentru rezultatele exceptionale obtinute. Ultimele medalii de aur le-a obtinut chiar anul acesta in Franta. In plus, Elena Mirela Lavric este una dintre sportivele care au reprezentat Romania si la Jocurile Olimpice din 2012, noteaza bzi.ro.

La fata locului a intervenit si un echipaj de la Sectia 4 Politie din Iasi. “Politistii au fost sesizati prin apel unic de urgenta 112 cu privire la faptul ca o tanara a cazut de la etajul I al unui imobil. Oamenii legii continua verificarile in vederea stabilirii tuturor imprejurarilor producerii acestui eveniment, insa, din primele verificari efectuate la fata locului, rezulta faptul ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale vreunei infractiuni”, a declarat Anca Vijiac, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Iasi. Cazul este incadrat ca tentativa de suicid.

La scurt timp a intervenit un echipaj SMURD, care i-a acordat masuri de prim-ajutor, dupa care a transportat-o la Spitalul Sf. Spiridon, iar de acolo in Unitatea de Primire a Urgentelor de la Spitalul de Neurochirurgie. Ranile nu erau grave, astfel ca dupa cateva ore a fost externata.

Elena Mirela Lavric s-a facut remarcata inca din 2007, atunci cand a obtinut prima medalie de aur in calitate de reprezentanta a tarii noastre. Atleta a cucerit medalia de aur la Campionatele Europene de tineret în 2007 la Hengelo, în Olanda, si în 2009, la Novi Sad, în Serbia, în aceeasi proba, de 800 de metri plat. De asemenea, Elena Mirela Lavric are în palmares si trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de tineret, în 2007 la Ostrava, în Cehia, în 2008 la Bydgoszcz, în Polonia si în 2010 la Moncton, Canada, tot la 800 de metri plat.

 

Spynews
Ai văzut-o pe fetița din imagine? Dacă da, sună la 112! Alexia are 13 ani și a dispărut / FOTO
Bzi.ro
Diana Munteanu, pictorial provocator la plajă, la 45 de ani! S-a fotografiat în costum de baie și i-a înnebunit pe fani!
Fanatik.ro
Biserica veche din România pe care nimeni nu îndrăznește să o viziteze. Ce secrete ascunde
Capital.ro
Elena Udrea e despărțită de Adrian Alexandrov. Ce a făcut tatăl fiicei sale (FOTO)
Playtech.ro
ȘOCANT Cum a ajuns să arate acum Gabriela Szabo. Este de nerecunoscut la 48 de ani
DailyBusiness
SE TAIE ACEȘTI BANI! Decizie oficială la Guvern
Decizii de recalculare a pensiilor blocate la poștă în toată țara. „Pur și simplu ne spun: următoarele decizii opriți-le de la distribuire”
Spynews
Cristian Marinescu și Deni Stavăr de la Mireasă, ceartă aprinsă în fața tuturor. De la ce a pornit totul. Cum a reacționat Antonia, fosta iubită a bărbatului
Spynews
Bunicul Luizei Melencu, mărturisiri uluitoare. Gheorghe Dincă nu ar fi ucis-o pe adolescenta de 18 ani
Evz.ro
Scăpați de mirosul urât al pantofilor. Cele mai rapide soluții
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Noua analiză de sânge a pânzei în care a fost îngropat Iisus răstoarnă tot ce se ştia! Detalii de magnitudine biblică
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
A făcut furori! Ce a putut să pună posesorul acestei mașini pe plăcuța de înmatriculare: „ADIO...”
Capital.ro
Pierzi banii de la stat. Este obligatoriu să aștepți 120 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
"O tragedie, păcat". Și-a ucis unchiul pentru a o salva! Un tânăr din Mehedinți riscă să meargă la închisoare după ce l-a lovit mortal pe bărbatul care îi bătea bunica
substantial.ro
Elena Lasconi propune schimbări majore în USR: toți membrii să voteze candidații parlamentari
MediaFlux
EXCLUSIV DAVID POPOVICI a fost dat în VILEAG! Face furori pe DOUĂ ROȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...