Boc: Violenţele stradale sunt inacceptabile. Compromit stabilitatea şi imaginea ţării

"Violenţa este interzisă", a reacţionat premierul Emil Boc la protestele de duminică noaptea din centrul Capitalei.  Boc a declarat că violenţele stradale sunt de netolerat, iar Coaliţia guvernamentală a autorizat forţele de ordine să protejeze siguranţa cetăţeanului, singura soluţie paşnică fiind dialogul.
Romania TV
16 ian. 2012, 09:26
Boc: Violenţele stradale sunt inacceptabile. Compromit stabilitatea şi imaginea ţării

„Libertatea de exprimare este garantată în România. Protestele paşnice în condiţiile legii sunt legitime, dar violenţa stradală este inacceptabilă şi de netolerat. Obligaţia statului este ca cetăţeanul să fie în siguranţă indiferent unde se află, pe stradă sau acasă”, a spus Boc.

Premierul a arătat că orice acţiune de violenţă periclitează stabilitatea economică a României, deoarece în aceste condiţii există riscul unei creşteri a costurilor de împruumut pentru finanţarea deficitului.

„Este clar că, pe termen mediu şi lung, orice acţiune de violenţă periclitează situaţia stabilităţii economice a ţării, cu consecinţe pentru buzunarele fiecăruia dintre noi, de data aceasta în plan negativ, pentru că există riscul creşterii primei de risc, a costurilor cu care o ţară îşi finanţează împrumutul şi deficitul”, a spus Boc.

El a arătat că, din acest motiv, un stat de drept trebuie să garanteze condiţiile legale şi paşnice pentru exprimarea punctelor de vedere, dar şi să respingă orice acţiuni de violenţă care compromit siguranţa cetăţeanului şi soarta României.

Iată principalele declaraţii ale premierului:

În această dimineaţă s-a desfăşurat şedinţa coaliţiei care a analizat situaţia de după proteste.

Libertatea de exprimare este garantată în România. Protestele paşnice sunt legitime, dar violenţa stradală este de netolerat. Obligaţi statului este ca cetăţeanul să fie în siguranţă. Coaliţia a solicitat autorităţilor statului să protejeze cetăţeanul.

Dialogul pe toate palierele societăţii rămâne singura cale democratică de rezolvare a conflictelor. Am solicitat intensificarea lui, la nivel local prin comisia de dialog social, la nivelul prefecturilor şi a Consiliului Tripartit la nivel central.

Înţelegem greutăţile prin care trec românii. Ştim că nu trăim vremuri uşoare, că suntem într-o criză economică mai aspră decât şi-a imaginat cineva vreodată, dar tot oamenilor vreau să le mulţumesc pentru faptul că am reuşit să salvăm ţara din colapsul economic şi am reuşit să ajungem la stabilitate economică. Este păcat să o compromitem chiar dacă nu se regăseşte în buzunarele fiecărui român.

Ce se întâmplă în Europa demonstrează că am făcut ce trebuie la momentul respectiv.

Violenţele stradale ne fac mult rău, pentru că, pe termen mediu şi lung, compromit stabilitatea economică şi posibilitatea ca aceasta să se resimtă în buzunarele României, compromit imaginea României.

Înţeleg suferinţele, nevoile şi necazurile oamenilor dar este nevoie de timp pentru a se simţi în buzunarele oamenilor.

Am discutat şi aspectul sănătăţii. Ministrul Sănătăţii a fost mandatat să formeze o nouă echipă care să redacteze un nou proiect, din care să nu lipsească reprezentanţi ai sociietăţii civile, asociaţiile pacienţilor, medicilor, sindicatelor şi patronatelor.

În aceste zile am fost în permanent contact cu autorităţile statului ce au atribuţii în siguranţa publică.

Este clar că pe termen mediu şi lung orice acţiune de violenţă periclitează stabilitatea economică, cu consecinţe negative pentru că există riscul creşterii cotei de risc şi în consecinţă un risc suplimentar privind finanţarea bugetului statului.

Forţele de ordine au acţionat în condiţiile legii şi vor da explicaţiile necesare pentru orice caz în parte.

Dialogul este nelimitat, violenţa este interzisă. Guvernul are deschisă uşa dialogului.

Domnul Arafat este binevenit în comisie dacă va dori. Eu nu am nicio problemă cu asta.

……………………………..

În şedinţa coaliţiei, de luni dimineaţă, Boc i-a cerut ministrului de Interne să dispună măsuri împotriva persoanelor care vor mai comite acte de violenţă în timpul protestelor, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a prezentat în şedinţa de luni a coaliţiei o informare completă privind protestele din ultimele zile, în special din municipiul Bucureşti, conţinând date privind persoanele rănite şi pagubele rezultate.

„În urma discuţiilor s-a desprins ideea că aceste evenimente violente afectează inclusiv imaginea externă a ţării”, au arătat sursele.

Potrivit acestora, premierul Emil Boc i-a cerut ministrului de Interne să dispună măsuri împotriva persoanelor care vor mai comite acte de violenţă în timpul protestelor.

 

 

 

Spynews
Cele două ipoteze luate în calcul de anchetatori în cazul morții lui Andrei Versace. Ce se știe despre ultima perioadă din viața lui
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Strada din București pe care accesul femeilor neînsoțite a fost interzis. Puțină lume își mai aduce aminte de această bizarerie. Unde se afla, de fapt, drumul de lemn
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Tragedie după tragedie în Brăila! Fratele principalului suspect în cazul ucideii Marinei a murit într-un accident de mașină
Spynews
Alertă ANM! A fost emis cod galben de ploi, vijelii și grindină. Canicula nu dispare, însă, din România
Evz.ro
Așa se curăță cel mai ușor peștele. Tehnica e simplă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului: „Avea...”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Amendă 1.300 de lei, chiar dacă ai documentele la tine. Dreptul legal pe care șoferii NU îl au
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Grecia utilizează drone pentru supravegherea plajelor și combaterea amplasării ilegale de șezlonguri
MediaFlux
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'