PREMIERĂ pentru România. Trei OLIMPICI gălăţeni, la Olimpiada Internaţional de Robotică de la Jakarta

Trei adolescenţi din Galaţi, câştigători ai Olimpiadei Naţionale de Robotică, faza pe licee, au plecat la Jakarta, în Indonezia, unde vor reprezenta, în premieră, România la Olimpiada Internaţională de Robotică, în perioada 15-17 noiembrie.
Iulian Tudor
13 nov. 2013, 14:52
PREMIERĂ pentru România. Trei OLIMPICI gălăţeni, la Olimpiada Internaţional de Robotică de la Jakarta

Cei trei, Cristian Chira, de la Colegiul Vasile Alecsandri, Dorin Clisu, fost elev la acelaşi colegiu, actuamente „boboc” la Universitatea Jacobs din Germania şi Dan George Mitescu, de la Colegiul Costache Negri, au avut, înainte de plecarea la Aeroportul Otopeni, o întrevedere cu primarul municipiului Galaţi, Marius Stan şi cu presa, potrivit Agerpres.

Cu acest prilej, Cristian Chira a explicat în ce constă concursul şi de ce robotul inventat de ei este performant.

Totul constă într-un chit lego pe care îl are toată lumea şi cu acel chit lego trebuie construit un robot care trebuie să îndeplinească nişte sarcini prestabilite într-un timp cât mai bun. Robotul nostru poate îndeplini acele sarcini într-un timp performant. La acest proiect am lucrat, cumulate, cam 30-40 de ore la faza regională a olimpiadei, cam tot atâtea la faza naţională, iar pentru internaţională cam câteva sute de ore, deci mult, foarte mult”, a explicat Cristian Chira.

Tinerii au declarat că pleacă la concurs cu şanse mari de a lua un premiu pentru că s-au pregătit foarte bine.

„Mergem cu gândul de a câştiga. Cei mai redutabili concurenţi vor fi din Rusia, China, Japonia, Thailanda, pentru că aceştia au mai câştigat în anii trecuţi, dar noi credem că timpul nostru de execuţie este extrem de bun şi cred că avem şanse să luăm un premiu”, a spus Dorin Clisu.

„Eu mă gândesc să fim în primii opt, dar cred că este posibil să ajungem chiar în primii patru”, a declarat, la rândul lui, Dan George Mitescu.

CITEŞTE ŞI: Un ELEV ROMÂN, PREMIAT DE NASA, vrea să facă o mână robotică controlată prin unde cerebrale

În ceea ce priveşte viitorul lor, după această olimpiadă, dar şi după terminarea studiilor, părerile sunt împărţite.

„Eu am fost anul trecut în clasa a XII-a, în Galaţi, iar acum sunt student la Jacobs University în Germania şi m-am întors în ţară ca să reprezint România în acestă competiţie. Acolo studiez inginerie electrică şi calculatoare. După facultate intenţionez să lucrez la o companie undeva, în Germania şi după un an, doi, să mă întorc în ţară”, a spus Dorin Clisu.

Eu am aplicat şi sper să intru la Universitatea Cambridge din Anglia, deja am primit invitaţia pentru interviu. Am aplicat la cursul de ştiinţa calculatoarelor cu matematică şi mă voi specializa în inteligenţa artificială şi sper să mă duc pe acest domeniu, chiar ceva conex cu domeniul roboticii. Mi-aş dori să mă stabilesc acolo”, a afirmat Cristian Chira.

Aş vrea să aplic ca şi colegul meu la Jacobs în ştiinţa calculatoarelor sau inginerie electrică sau, dacă nu, în Bucureşti la Mecatronică. După universitate, plănuiesc să mă întorc în ţară, dacă găsesc loc de muncă, dacă nu, rămân în străinătate”, a precizat, Dan George Mitescu, mezinul echipei.

Primarul Marius Stan s-a declarat onorat de faptul că trei tineri gălăţeni reprezintă România şi municipiul la această olimpiadă şi le-a oferit un fanion al oraşului pe care să îl ia cu ei în sala de competiţii, câte un album al municipiului Galaţi, dar şi insigne cu însemnele oraşului, pe care să le poarte în cadrul competiţiei. Tinerii i-au dăruit la rândul lor, un tricou care poartă pe spate numele ţării noastre, iar pe faţă, numele sponsorilor care i-au ajutat să plătească transportul până în Indonezia.

„Când vin cu medaliile de la competiţie îi vom premia. Sunt convins că trebuie să pregătim banii deja”, a spus primarul.

România participă în premieră la Olimpiada Internaţională de Robotică, unde vor fi prezenţi peste 16.000 de elevi din peste 40 de ţări din întreaga lume. Ţara noastră va fi reprezentată de două echipe de la Colegiul Tudor Vianu din Bucureşti, la categoriile ciclu primar şi gimnaziu şi de cea de la Galaţi, la categoria licee.

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Serialul de pe Netflix adorat de întreaga planetă revine cu un nou sezon. Data de la care abonații vor putea vedea producția care i-a fascinat
Capital.ro
Obligație nouă în România. Decizie pentru proprietarii de teren sau locuințe. Vor plăti banii
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Vești excelente! Se dau fonduri europene pentru românii care vor să cumpere animale
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
Mărturii înfiorătoare despre Alfred Bulai: Am vomat
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Acest englez a comandat 4 mici la Terasa Obor din București. Cum a reacționat când a mușcat pentru prima dată dintr-unul și ce a făcut cu cele două scobitori primite
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Cât de talentată este iubita lui David Popovici! Taisia face o artă din make-up și are înclinații spre domeniul sportului
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Este obligatoriu în România. A intrat în vigoare miercuri, 31 Iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş au câştigat argintul la Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
DECIZIE BOMBĂ pentru KAMALA HARRIS! Au anunțat ACUM
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?