ANSVSA: Câinii cu stăpân trebuie microcipaţi până la 1 martie 2014

Câinii cu stăpân trebuie microcipaţi până la 1 martie 2014 sau în termen de maxim 30 de zile de la fătare şi înregistraţi în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stapân (RECS), potrivit unui proiect de norme elaborat de ANSVSA şi pus în dezbatere publică.
Romania TV
13 nov. 2013, 21:18
ANSVSA: Câinii cu stăpân trebuie microcipaţi până la 1 martie 2014

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a pus, miercuri, în dezbatere publică un proiect de norme privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân.

Proiectul de norme metodologice reglementează măsurile necesare pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a
câinilor fără stăpân, aprobată cu modificări şi completari prin Legea nr. 227/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul de norme stabileşte activităţile, atribuţiile, responsabilităţile, regulile şi documentele referitoare la implementarea şi operarea Registrului de Evidenţă a Câinilor cu Stapân, pe întreg teritoriul României, prin înregistrarea cabinetelor veterinare, identificarea individuală şi înregistrarea fiecărui animal şi a evenimentelor din viaţa lor, a proprietarului acestuia, înregistrarea informaţiilor veterinare şi scoaterea din evidenţă în cazul morţii.

„Câinii circulă pe teritoriul României numai identificaţi şi înregistraţi potrivit prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi însoţiţi de carnet de sănătate”, se arată în proiect, precizându-se că animalele vor fi identificate „exclusiv prin implantarea unui microcip”.

Câinii nou născuţi cu proprietar vor fi identificaţi în termen de maxim 30 zile de la fătare, şi în orice caz înainte de vânzarea sau scoaterea în spaţii publice a acestora, câinii adulţi cu proprietar – în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a normelor, dar nu mai târziu de 1 martie 2014, câinii proveniţi din adăposturile publice – în momentul adopţiei, dar în orice caz înainte de a părăsi adapostul, potrivit proiectului.

Înregistrarea în RECS a câinilor identificaţi se realizează pe loc, imediat după microcipare odată cu eliberarea carnetului de sănătate.

Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi după data de 1 martie 2014 sunt consideraţi câini fără stapân şi sunt trataţi conform procedurilor legale, mai prevede proiectul de norme.

Câinii cu stăpân vor fi identificaţi prin microcip de către medici veterinari de libera practică organizaţi în conditiile legii înregistraţi ca utilizatori ai RECS. Medicii veterinari de liberă practică, împuterniciţi, organizaţi în condiţiile legii, care îşi desfăţşoară activitatea în cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare sunt exceptaţi de la obligaţia de a se înregistra ca utilizatori ai RECS.

Proiectul mai prevede ca pentru fiecare câine identificat şi înregistrat să fie eliberat un carnet de sănătate cu serie unică înscrisă şi/sau generată de RECS conform modelului şi procedurilor aprobate de Colegiul Medicilor Veterinari.

Totodată, datele privind vaccinarea, deparazitarea şi sterilizarea trebuie înregistrate şi actualizate.

În cazul deplasării în spaţiile publice pe teritoriul României a cânilor, proprietarii acestora au obligaţia de a deţine asupra lor carnetul de sănătate al animalelor care atestă efectuarea acţiunilor
sanitare veterinare, precum şi identificarea şi înregistrarea acestora in RECS, iar, în cazul deplasărilor în străinătate, proprietarii trebuie să aibă asupra lor şi paşaportul animalului eliberat de medicul veterinar şi avizat de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, se mai arată în proiect.

Proprietarii de câini au totodată obligaţia de a informa medicul veterinar în termen de şapte zile privind vânzarea, cumpărarea, pierderea, dispariţia, furtul sau donarea animalului. De asemenea, în caz de vânzare sau donare, atât vechiul, cât şi noul deţinător al câinelui, au obligaţia să solicite medicului veterinar de liberă practică organizat în condiţiile legii să înregistreze în Registrul de Evidenţa a Câinilor cu Stăpân schimbarea datelor proprietarului şi noua adresă.

În cazul morţii animalului proprietarii au obligaţia de a solicita medicilor veterinari scoaterea din evidenţă şi consemnarea decesului în carnetul de sănătate.

La găsirea unui câine cu stăpân pierdut, persoanele care l-au gasit au obligaţia de a anunţa secţia de Poliţie cea mai apropiată în vederea depistării şi anunţării proprietarului, se mai arată în proiect.

Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân este gestionat de către Colegiul Medicilor Veterinari din România. Utilizatorii RECS implicaţi în activitatea de identificare şi înregistrare a câinilor garantează confidenţialitatea tuturor datelor colectate, inclusiv a datelor cu caracter personal, şi se supun procedurilor de înregistrare la Colegiul Medicilor Veterinari judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, în vederea obţinerii licenţei de utilizare care conferă drepturi de acces şi înregistrare a evenimentelor în RECS, mai prevede proiectul.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat în 31 mai o hotărâre potrivit căreia câinii cu stăpân mai mari de patru luni trebuie declaraţi la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) până în ianuarie 2014, stăpânii riscând în caz contrar o amendă de 3.000 de lei.

 

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă temperatura pe care o setezi pe aerul condiționat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă pe timp de caniculă
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Dilema mondenă a deceniului. De ce n-o cere Salman Khan pe Iulia Vântur. Dezvăluiri din familie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Haos pe Aeroportul Henri Coandă: Sute de Pasageri Lăsați să Aștepte Ore pentru Recuperarea Bagajelor
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'