Palatul de la Fabrica de zahăr din Roman. Tristă incursiune în trecut

Cu trei săptămâni în urmă, am reușit să dau o fugă cu tatăl meu în Roman, orașul său natal, pentru prima dată în aproape zece ani, pentru a descoperi cât de puțin se schimbase orașul și cât de mult mă schimbasem eu. Deși am o slăbiciune pentru tot ce înseamnă vetustul târg moldav, un loc mi-a rămas în minte mai mult decât oricare altul, materializându-mi-se din nou și din nou în fața ochilor, agățându-se de mine și învăluindu-mă în adierea-i străveche.
Romania TV
14 nov. 2013, 08:01
Palatul de la Fabrica de zahăr din Roman. Tristă incursiune în trecut

Construită între anii 1899-1900 de grupul belgian Société Générale de Sucreries et Raffineries en Roumanie, Fabrica de zahăr din Roman a schimbat viețile a mii de oameni. Colonia, un cartier de locuințe muncitorești, a fost ridicată în jurul fabricii, creându-se în coasta Romanului o mică lume cu miros dulceag și legi proprii.
 
Locuitorii coloniei se cunoșteau între ei, formând o mare familie, fiecare cu aceeași poveste de viață și totuși diferit în felul lui, împreună la bucurii și la necazuri, născându-se, crescând, învățând, muncind și zămislind la rândul lor copii, fără a se depărta vreodată pentru mai mult de câteva ceasuri de zidul fabricii.
 
În uriașa hală se producea zahăr tos, cubic, căpățâni, farin și candel, fără încetare, doar semnalul pentru schimbul turelor din opt în opt ore împungând huruitul monoton al mașinăriilor. Pe câmpurile din împrejurimi creșteau culturi nesfârșite de sfeclă de zahăr și de andive, copaci bătrâni mărgineau aleile pietruite, flori de soiuri nemaivăzute colorau grădinile și parcul în mijlocul căruia se înălța vila directorului fabricii, un mic palat ridicat în primii ani ai secolului al XX-lea.    
 
Ceva s-a rupt la 11 iunie 1948, când fabrica a fost naționalizată. Deși producerea zahărului a continuat, comunitatea a început să fie tot mai divizată, mai multe clădiri au fost părăsite, echipa de fotbal a fost desființată chiar când promovase în Divizia B, palatul a fost transformat în Clubul muncitorilor, iar aerul dulce care plutea pe aleile pietruite începea să devină amar.
 
Belgienii au fost nevoiți să plece, iar bunica mea, care lucrase până atunci pentru unul dintre directori, s-a angajat în fabrică, unde l-a cunoscut pe bunicul meu, șef de laborator. Ani mai târziu, Tata mergea la grădinița amenajată într-una dintre încăperile de la parter ale vechii reședințe directoriale. Minunate sunt poveștile lui din acele vremuri. Deși fastul și rafinamentul începeau deja să se estompeze în cenușiul searbăd și prăfuit al Comunismului, palatul încă mai păstra ceva din strălucirea de altădată și aura mistică a basmelor valone.  
 
Când am intrat pe poartă, mai bine de șase decenii mai târziu, o adiere nelumească a ajuns la mine prin formidabila încâlcitură de arbuști și mărăcini care a făcut peste poate de anevoioasă străbaterea curții. Copacii uriași, sufocați de plante cățărătoare, fremătau neliniștiți. O pisică neagră străbătea lenevoasă litiera arămie. Razele de octombrie licăreau în cioburile de sticlă împrăștiate de jur împrejurul impunătoarei clădiri cu aerul castelului din ”Edward Scissorhands”.  
 
Am pătruns în palat pe o ușă deschisă, după ce am urcat un șir de scări crăpate de tulpini de arbuști. Înăuntru, pereți coșcoviți sau crăpați de timp sau de hoții de cupru, tavane prăbușite, uși smulse din țâțâni, geamuri sparte, lustre rupte și mormane de moloz. O tristețe apăsătoare dăinuia în aerul greu și înecăcios al încăperilor înalte și pustii, goale și melancolice precum o carcasă în care cândva sălășluise un suflet. Cu nod în gât, am urcat la etaj, am străbătut cameră după cameră, am ieșit pe balcoanele năpădite de ierburi și pe terasa pe care cândva cinaseră oameni de seamă, în timp ce tatăl meu își amintea cu un amestec de încântare şi mâhnire.
 
Am plecat cu greu din acel loc, desprins din romanele sfârșitului de secol al XIX-lea și care se agățase parcă de noi prin lăstari nevăzuți și am încercat, răvășiți, să ne continuăm ziua.  
 
Trei săptămâni am căutat informații și nu pot spune că am găsit mare lucru. Nu s-a obosit nimeni să lase ceva posterităţii. Tot ce am reușit să strâng a fost mai mult din poveștile tatălui meu, din ce își mai amintește bunica mea la cei 96 de ani ai ei, precum și ce am cules de la romașcani nostalgici. Nu cu mult timp în urmă, un fost Ministru al Turismului a candidat pentru Camera Deputaților chiar la Roman. Oare știe măcar de existența acestui loc?
 
Arhitectura se năruie, istoria se interpretează, poveștile se uită, iar noi ne plângem. Palatul de la Fabrica de zahăr din Roman este unul dintre miile de edificii de valoare inestimabilă din România care zac în paragină, așteptând pâcla uitării și lama buldozerelor.  
 
Mai nutresc însă speranţa că poate fi salvat şi readus la splendoarea de altădată.
 
Click aici pentru FOTOGALERIE.

Spynews
Românul care a înjunghiat-o pe fetița de 11 ani, în Londra, este și el tatăl unui copil de patru ani. Ce obișnuia să posteze pe Internet: ”Absolut sinistre”
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
S-a aflat adevărul despre Băsescu. Greșeală monumentală a fostului președinte
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
România are CEL MAI MARE preț la gaze naturale din regiune! Grecia și Bulgaria sunt în spatele nostru
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Ștefan și Maria de la Mireasa, sezonul 9, vacanță romantică în Italia. Cum și-a răsfățat fostul concurent soția de ziua ei onomastică / FOTO
Spynews
Cum a surprins-o Ronald Gavril pe Anamaria Prodan, de ziua onomastică. Iubitul vedetei a dat dovadă de romantismul suprem | FOTO
Evz.ro
Cum scapi rapid de mirosul de pisică din casă. Aceasta este cea mai ieftină soluție
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Un tânăr de 19 ani și-a găsit sfârșitul în lacul Colibița. Se afla cu prietenii la scăldat când s-a dezechilibrat și a căzut de pe ponton
Capital.ro
Toți șoferii, la control. Se rețin permisul și talonul auto. Nu se mai acceptă încălcarea acestor reguli
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Chinurile Ioanei, fata maltratată de iubitul polițist: Violată de tată, părăsită de mamă! "Mi-a zis că e sfâșiată"
substantial.ro
Primăria Veneției recrută noi gondolieri pentru a păstra tradiția de secole
MediaFlux
ȘOC în SUA! Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP să o BATĂ pe KAMALA HARRIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...