Ponta: Avem suficiente locuri de unde să strângem bani pentru reducerea CAS în semestrul II VIDEO

Întrebat fiind dacă are vreun regret în privinţa proiectului de buget pe 2014, premierul Victor Ponta a răspuns că ar fi preferat să reducă CAS-ul de la 1 ianuarie, dar "ne vin din spate nişte datorii de 3 miliarde". 
Filip Stan
14 nov. 2013, 17:01
Ponta: Avem suficiente locuri de unde să strângem bani pentru reducerea CAS în semestrul II VIDEO

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, la România TV, că şi-ar fi dorit să fie mai mulţi bani pentru educaţie, sănătate şi cultură în bugetul pe anul 2014.

„Ar fi o mulţime de lucruri pe care aş vrea să le fac în buget, să fie mai mulţi bani şi pentru educaţie, pentru sănătate, cultură. Am fost astăzi de dimineaţă şi am vizitat împreună cu domnul Caramitru, directorul Teatrului Naţional, şantierul de la Teatrul Naţional. Se termină anul viitor. Am mai alocat încă 100 milioane lei, dar imediat după ce se termină Teatrul Naţional, i-am şi spus: ‘Terminaţi la Teatrul Naţional, că aşteaptă Opera, Palatul Culturii din Iaşi’. Deci, nu s-a găsit încă în istorie sau în lume un buget care să satisfacă toate nevoile. Este important că este un pic mai bine decât anul trecut, adică se dau nişte lucruri, nu se iau. În bugetul Ministerului Culturii pentru finalizarea Teatrului Naţional sunt 100 de milioane de lei. Dânşii au spus că 97 le trebuie. Dar sunt convins că n-o să fie doar 97. Ca întotdeauna când îţi faci o casă nouă, constaţi la sfârşit că a mai costat ceva. Dar, în mod sigur, important e că există toată finanţarea pentru ca anul viitor să se finalizeze construcţia şi să fie inaugurat”, a spus Ponta.

Aş fi preferat să reducem CAS-ul de la 1 ianuarie 2014, dar ne vin din spate nişte datorii de 3 miliarde de lei ce trebuie plătite ca despăgubiri: 2 miliarde drepturi salariale pentru profesori şi magistraţi şi un miliard pentru despăgubiri. Dar avem suficiente locuri de unde să strângem astfel încât să aplicăm reducerea CAS din semestrul II. Trebuie să plătim greselile din trecut”, a declarat Ponta la România TV.

Guvernul a aprobat, joi, proiectul Bugetului de stat şi cel al Asigurărilor sociale de stat pe 2014. Premierul Victor Ponta a declarat că în 2013 România a ajuns la PIB-ul din 2008 şi a punctat că ţara noastră are cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. Tot în şedinţa de joi, a fost aprobat şi proiectul legii descentralizării, documente urmând să fie transmise imediat Parlamentului.

„A fost o coincidenţă, dar o coincidenţă fericită discutarea şi adoptarea proiectului de buget pe 2014 azi, ziua în care Eurostat a confirmat că România are cea mai mare creştere trimestrială din Uniunea Europeană – 1,6% faţă de trimestrul II (…), o creştere anuală de 2,7 %(…), o creştere economică pe care România nu a mai avut-o din 2008. (…) Important este că această creştere economică a anului 2013 nu s-a făcut doar pe baza agriculturii, cum spun nespecialiştii. Agricultura a adus o creştere de numai 1%. Restul s-a datorat în special creşterii producţiei industriale, o creştere cu 7,5% – locul II din UE – a serviciilor şi prin schimbarea radicală în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. (…) În 2013 ajungem la PIB-ul din 2008, închidem o perioadă de scădere a României. (…) Evident, în 2014 vom avea cel mai mare PIB calculat după revoluţie”, a afirmat Ponta în şedinţa de guvern.

Indicii macroeconomici pe care s-a construit proiecţia bugetară pe anul 2014 sunt: creştere economică de 2,2%, inflaţie de 2,4% şi un curs de 4,45 lei pentru un euro. Ponderea veniturilor totale în PIB este estimată la 32,9%, iar ponderea cheltuielilor total în PIB este de 35,1%. Câştigul mediu lunar este previzionat este de 1.676 lei lunar.

„Prăjitura” bugetului pe care Guvernul a împărţit-o ministerelor este de 230 de miliarde de lei, cu un deficit de 14 miliarde de lei. Din această sumă, 47,7 miliarde de lei reprezintă salariile în sectorul public, împărţite după cum urmează: 15 miliarde de lei pentru structurile militare, securitate, ordine publică şi justiţie, 10 miliarde pentru cadrele didactice, 9 miliarde pentru funcţionarii de la nivel local, 7 miliarde pentru cadrele medicale şi 5 miliarde pentru alte categorii de bugetari.

Pentru plata pensiilor sunt alocate 52 de miliarde, dintre care 13 miliarde provin de la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului la bugetul asigurărilor sociale. Sumele alocate pentru asistenţă socială vor ajunge la 20 de miliarde de lei, iar cele pentru investiţii la 40 de miliarde de lei, adică 6% din PIB. Pentru plata datoriilor statului român şi a dobânzilor aferente au fost alocate 15 miliarde, iar alte 6 miliarde vor fi plătite cu titlu de subvenţii, în special în domeniul agriculturii. Cheltuielile cu bunuri şi servicii ale statului român în anul 2014 se vor ridica la 40 de miliarde. În fine, 10 miliarde de lei figurează la capitolul alte transferuri, plăţi către alte instituţii din care face parte România (cum ar fi bugetul Uniunii Europene).

Premierul s-a referit în mod special şi la bugetele alocate sănătăţii şi educaţiei. Astfel, bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate va fi în 2014 de 22,6 miliarde de lei, iar pentru medicii şi farmaciştii rezidenţi este prevăzută în plus plata unei burse de 150 € lunar. Pentru educaţie, sunt prevăzute 300.000.000 € pentru lucrări în infrastructură. De asemenea, vor creşte cu 10% salariile profesorilor debutanţi ale preparatorilor şi asistenţilor universitari. Cu acelaşi procent va creşte şi nivelul subvenţiei pentru cazarea în cămine.

Obiectivele majore pe care şi le propune Guvernul în 2014 sunt reducerea deficitului bugetar de la 2,6% la 2,2%, creşterea salariului minim cu 12,5% de care vor beneficia circa 900.000 de persoane, creşterea pensiilor cu 3,76% şi a venitului minim garantat cu 5%.

Tot joi, Guvernul a aprobat proiectul legii descentralizării, documentul urmând să fie transmis imediat Parlamentului.

Guvernul intenţionează să se reunească, marţi dimineaţa, în şedinţă specială pentru a discuta amendamente care vor fi depuse de parlamentari la proiectul descentralizării, după care, marţi după-amiaza, să se prezinte în plenul Parlamentului pentru a-şi angaja răspunderea, au declarat surse oficiale.

Executivul a anunţat anterior că îşi va angaja răspunderea pentru proiectul descentralizării săptămâna viitoare, 19 noiembrie.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Soldați ruși, în disperare, se adresează direct lui Vladimir Putin
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'