„Noi avem creştere economică, dar criza la nivel european nu a trecut. Nu a trecut criza în Europa şi nu are cum să treacă nici în România. Noi am trecut pe primul loc la creştere economică dintre toate ţările europene, dar m-am uitat la celelalte ţări. Faptul că Germania, care e motorul Europei, a încetinit, are o creştere de doar 0,3%, faptul că Italia, Franţa sunt în recesiune sau, mă rog, sunt pe minus, ţările cu care noi ne comparăm şi cu care avem relaţii economice, Polonia – doar 0,6, Ungaria – 0,8, Bulgaria – 0,6, Slovacia – 0,2, noi nu o să putem să fim doar o insulă”, a spus Ponta la România TV.
El a adăugat că România a avut nişte rezultate excepţionale în agricultură, exporturi, fonduri europene, dar la un moment dat nu poţi să te dezvolţi singur.
„Evident că pe mine nu mă bucură că România stă mai bine decât alţii din Europa, m-aş bucura să văd că toată Europa s-a relansat aşa cum s-au relansat Statele Unite”, a afirmat premierul.
România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al treilea al acestui an, atât comparativ cu trimestrul precedent, cât şi cu trimestrul al treilea al anului trecut, potrivit unei estimări preliminare publicate joi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
Graţie unei creşteri economice trimestriale de 1,6%, România este lider în UE, urmată de Letonia (1,2%), Marea Britanie şi Ungaria, ambele cu o creştere de 0,8%, Polonia şi Bulgaria, ambele cu o creştere de 0,6%. Potrivit Eurostat, ritmul de creştere al economiei zonei euro a încetinit la 0,1% după un avans de 0,3% în trimestrul precedent, iar Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică de 0,2%, după o creştere de 0,3% în trimestrul al doilea.
Comparativ cu perioada similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o creştere de 4,1%, cea mai mare creştere atât din zona euro, cât şi din Uniunea Europeană, fiind urmată de Letonia (3,9%), Lituania (2,2%) şi Polonia (1,7%). În schimb, economia zonei euro a înregistrat o contracţie de 0,4% în ritm anual în timp ce PIB-ul UE a înregistrat un avans de doar 0,1% în perioada iulie-septembrie 2013 comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Datele Eurostat sunt similare cu estimările semnal anunţate joi de Institutul Naţional Statistică, potrivit cărora economia României a crescut în trimestrul trei din acest an cu 1,6% faţă de trimestrul doi, iar avansul a fost de 4,1 procente comparativ cu perioada similară din 2012.