Traian Băsescu s-a întâlnit luni cu 180 dintre cei 290 de absolvenţi de studii superioare, în străinătate, care şi-au depus dosarele pentru a lucra la Palatul Cotroceni.
Jurnaliştii nu au avut acces la întâlnire, însă informaţii din interior au fost oferite de unii dintre candidaţi.
„Până marţea viitoare va fi primul stadiu de departajare a candidaţilor, iar cei care vor trece la etapa a doua vor fi informaţi prin e-mail şi li se va da un termen limită de depunere a unui eseu, până pe 15 februarie, cu tema «Cum va fi România în 2030»”, a menţionat unul dintre candidaţi, absolvent de studii juridice în materie de drepturile omului, citat de Mediafax.
Conform acestuia, nu contează domeniul de specializare, criteriul de eligibilitate fiind finalizarea studiilor în străinătate.
O altă candidată a afirmat că Traian Băsescu a fost foarte mulţumit de numărul mare de candidaţi, catalogând discuţia ca fiind una relaxată.
„A fost o întâlnire cu domnul preşedinte şi cu mai mulţi consilieri în timpul căreia ne-a spus că doreşte să angajeze trei consilieri de stat. A spus că oricine, indiferent de domeniu, poate depune aplicaţia şi că dânsul va alege trei consilieri în funcţie de CV-uri şi de scrisorile de intenţie. Nu s-a pus nicio întrebare, erau 180 de persoane înăuntru. Selecţia este, iniţial, pe bază de CV, după care fiecare va trebui să trimită un eseu pe o anumită temă, după care va urma un interviu cu mai mulţi consilieri şi la final un mic interviu cu domnul preşedinte”, a menţionat un alt candidat, absolvent de studii politice.
El a adăugat că şeful statului le-a spus că este vorba despre posturi de înalt demnitar şi că este vorba despre un salariu de secretar de stat, care ar fi de 4.000 lei net.
„A fost interesant. Am terminat studiile în Marea Britanie şi acum lucrez în Belgia pe fonduri europene. Sunt multe sfaturi de dat. Cred că ar trebui să ne axăm pe valoarea noastră în UE. (…) Sincer, dacă mâine mi se face ofertă să vin fără bani, aş veni în România, dar depinde de post”, a afirmat unul dintre aspiranţii la unul dintre posturile de consilier de stat la Preşedinţie.
Aproape 290 de absolvenţi de studii superioare, în majoritate din străinătate, şi-au manifestat dorinţa de a deveni consilieri ai şefului statului, declara săptămâna trecută Valeriu Turcan, purtător de cuvânt al preşedintelui.
„Având în vedere numărul mare de solicitanţi, cel mai probabil va fi o va fi stabilită o procedură de selecţie”, spunea Turcan.
Preşedintele i-a invitat, în urmă cu zece zile, pe studenţii români din străinătate să ocupe, fără concurs, cele trei posturi libere de consilier de stat la Administraţia Prezidenţială, doar în baza diplomei de absolvent de facultate în străinătate.
Băsescu a admis că tinerii care studiază în străinătate nu se întorc în ţară după finalizarea studiilor din cauza salarizării şi a anunţat că la Administraţia Prezidenţială sunt libere trei posturi de consilieri de stat.
„În zilele următoare, dacă există trei absolvenţi de studii superioare, care acceptă salariul unui secretar de stat din România… sigur, maşină şi secretară, sunt gata să angajez fără concurs, doar în baza diplomei de absolvent de facultate în străinătate, trei tineri pe funcţie de consilier de stat”, a declarat preşedintele Băsescu, precizând că nu este vorba despre „o glumă”.
El a mai spus că un consilier de stat are un program „lejer, în care vii la ora 9.00 la Preşedinţie şi nu ştii când pleci”.
„Preşedintele te poate chema în orice moment să-ţi dai cu părerea despre orice lucru din lumea asta şi din ţară, că vrea o idee. Ce face cu ea, e treaba lui, dar consilier la Preşedinţie este o funcţie importantă”, a adăugat preşedintele.