Viceliderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a declarat pentru Mediafax că ordinea de zi a sesiunii extraordinare solicitată cuprinde două puncte, primul privind dezbaterea situaţiei din ţară, iar al doilea prezentarea unor explicaţii din partea premierului Emil Boc referitoare la modul „nefuncţional” de acţiune a forţelor de ordine.
„Am solicitat convocarea Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere în vederea convocării unei şedinţe extraordinare în perioada 23-24 ianuarie 2012. Ordinea de zi cuprinde două puncte: dezbaterea situaţiei grave din ţară, Parlamentul fiind singura instituţie unde se pot face astfel de dezbateri şi găsi soluţii şi, doi, prezentarea unor informări, a unor explicaţii din partea premierului Emil Boc rpivind modul nefuncţional în care care au acţionat forţele de ordine care, în loc să lupte cu vandalii, i-au lăsat să-şi facă mendrele”, a spus Nicolăescu.
Potrivit cererii depuse, PSD şi PNL solicită convocarea în sesiune extraordinară a unei şedinţe comune a Parlamentului în conformitate cu articolul 66 alineat 2 din Constituţie, în perioada 23 – 24 ianuarie.
„Având în vedere situaţia politică actuală şi tensiunile sociale fără precedent, absenţa totală a autorităţilor şi atitudinea incalificabilă a actualei puteri – reprezentanții puterii, în locul unei reacţii responsabile şi raţionale în faţa protestelor publice, se ascund şi lasă jandarmeria să intervină în forţa împotriva românilor care demonstrează paşnic – considerăm că Parlamentul României este în momentul de faţă singura instituţie legitimă a naţiunii capabilă să dezbată şi să găsească o soluţie politică pentru ieşirea din actuala criză”, se arată în cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului.
Ordinea de zi a sesiunii parlamentare extraordinare cuprinde, la primul punct, „dezbaterea situaţiei politice actuale din România creată de către guvernul Partidului Democrat Liberal, inabilitatea şi incoerenţa acestuia în gestionarea constituţională a acestei crize” şi, la al doilea punct, „explicaţii din partea primului-ministru cu referire la intervenţia în fortă a jandarmilor împotriva românilor care demonstrau paşnic”.
USL anunţase, duminică, printr-un comunicat, că va solicita convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare care să dezbată „situaţia politică actuală şi tensiunile sociale fără precedent şi să genereze o soluţie politică care să preîntâmpine escaladarea acestor tensiuni”.
Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Constituţia stabileşte că prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie. A doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.
Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc şi în sesiuni extraordinare, la cererea preşedintelui României, a Biroului Permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor.
Convocarea Camerelor se face de preşedinţii acestora.