Deşi nimeni nu ar trebui să excludă peştele din alimentaţie, există categorii de persoane care ar trebui să consume acest aliment cu precauţie şi să aleagă doar anumite tipuri de peşte. Aceasta deoarece unele specii sunt contaminate cu mercur, un element toxic pentru inimă, creier şi sistemul nervos. De aceea, potrivit recomandărilor Administraţiei Americane pentru Siguranţa Alimentelor şi Medicamentelor, nu ar trebui să mâncăm mai mult de 340 grame de peşte pe săptămână, însă în funcţie de greutatea corporală a fiecăruia cantitatea recomandată ar putea să fie mai redusă sau mai ridicată.
Femeile însărcinate şi copiii, cei mai expuşi
Expunerea la mercur poate afecta dezvoltarea neurologică a fătului şi, de aceea, anumite tipuri de peşte nu sunt indicate femeilor însărcinate sau celor care alăptează. De asemenea, copiii mici sunt şi ei expuşi intoxicării cu mercurul conţinut de peşte şi trebuie să-l consume cu moderaţie. Este bine să ştii că peştele de apă dulce este mai susceptibil de a fi contaminat, comparativ cu peştele oceanic. În plus, femeile însărcintate şi copiii ar trebui să evite consumul regulat de peşte răpitor precum ştiuca, şalăul, avatul şi somnul. Totuşi, şi unii peşti marini ar putea fi toxici, iar în această categorie intră rechinul, tonul, codul, calcanul şi macroul regal.
Speciile de peşte cel mai sărace în mercur sunt sardinele, heringul, somonul sălbatic, anşoa, crabul albastru, păstrăvul de crescătorie şi creveţii.
Să nu uităm că este un aliment perisabil
Dacă nu este păstrat în condiţii optime, peştele se alterează rapid şi se poate infesta cu bacterii. De aceea, se recomandă să mânânci peştele proaspăt. Îl poţi consuma şi congelat, dar ai grijă ca peştele să fie curăţat bine şi apoi pus la rece fără întârziere. De asemenea, atunci când cumperi o conservă de peşte ai grijă ca aceasta să nu fie expirată şi să nu aibă capacul bombat.