Fostul torţionar Ion Ficior s-a prezentat, vineri, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde a fost citat de procurori pentru a da o declaraţie în dosarul în care este acuzat de genocid, potrivit Mediafax.
Ion Ficior este urmărit penal pentru genocid întrucât în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici, fiind înregistrate 103 decese, potrivit Parchetului ICCJ.
La ieşirea din sediul Parchetului instanţei supreme, avocata lui Ficior a spus că acesta nu se face vinovat de genocid, pentru că el nu a dispus în mod direct sau nu a acţionat în mod direct pentru uciderea acelor deţinuţi.
Avocata a precizat că normativele şi regulile impuse de stat la acea vreme, precum şi regimul hranei în penitenciar au dus la decesul acestor persoane. Aceasta a mai arătat că Ficior nu a făcut nimic altceva decât să respecte atribuţiile de comandant pe care le avea atunci.
Întrebat ce le transmite foştilor deţinuţi, Ion Ficior a răspuns: „Sănătate, multă sănătate”.
Procurorii susţin că toţi deţinuţii de la Colonia Periprava erau puşi să muncească în condiţiile foarte grele, indiferent dacă erau inapţi sau bolnavi şi nu erau echipaţi corespunzător pentru muncile efectuate, deşi erau obligaţi să suporte condiţii meteorologice extreme.
Deţinuţii erau obligaţi să depăşească norma de muncă cu orice preţ şi erau pedepsiţi crunt pentru nesupunere.
„Printre pedepsele aplicate se numără: izolarea (carcera) unde deţinuţii primeau apă caldă cu ocazia condamnării de către cei care săvârşeau abateri de la regulament, alergarea deţinuţilor cu calul şi bătăi crunte primite cu ciomagul”, au precizat procurorii.
Anchetatorii au mai arătat că, din cauza condiţiilor inumane din Colonia de muncă Periprava (foame, frig, bătăi zilnice, lipsa condiţiilor elementare de trai, neasigurarea condiţiilor medicale necesare deţinuţilor bolnavi) şi a normelor de lucru, imposibil de realizat chiar şi pentru muncitorii de profesie, numărul deceselor de aici era foarte mare, fiind înregistrate 103 decese în perioada 1958 şi 1963, când la conducera unităţii a fost Ion Ficior.