Forma finală a Legii descentralizării. Şefii instituţiilor descentralizate scapă de demitere

Proiectul de lege privind descentralizarea extinde termenul pentru preluarea structurilor descentralizate, fixat iniţial pentru 31 decembrie, şi elimină prevederile prin care erau eliberaţi din funcţie toţi şefii structurilor supuse descentralizării, modificând inclusiv mecanismul numirilor, informează Mediafax.
Romania TV
15 nov. 2013, 17:54
Forma finală a Legii descentralizării. Şefii instituţiilor descentralizate scapă de demitere

Proiectul de lege privind descentralizarea, înaintat Parlamentului pentru angajarea răspunderii Guvernului, prevede un termen extins pentru realizarea transferului către autorităţile locale a structurilor supuse descentralizării.

În forma iniţială a proiectului de lege, iniţiat de Liviu Dragnea, termenul pentru predarea – preluarea structurilor ce fac obiectul descentralizării era 31 decembrie 2013.

În noua formă a textului legislativ se precizează că „în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, între ministerul de resort şi autorităţile administraţiei publice locale se încheie protocolul de predare – preluare a structurilor, personalului, mijloacelor fixe, precum şi a bunurilor de natura obiectelor de inventar ce fac obiectul descentralizării”.

De asemenea, din forma iniţială a legii a fost eliminată prevederea prin care toţi şefii structurilor supuse descentralizării urmau să fie eliberaţi din funcţie începând cu 1 ianuarie 2014.

Totodată, este eliminat termenul de 30 de zile impus autorităţilor publice locale pentru aprobarea noii structuri organizatorice, a statului de funcţii şi a regulamentului de organizare şi funcţionare pentru serviciile transferate în subordinea acestora.

În plus, în ceea ce priveşte mecanismul de numire a şefilor acestor instituţii supuse descentralizării, au fost eliminate prevederile care precizau modul în care se face această numire.

Astfel, în primă instanţă se preciza că directorii acestor instituţii sunt numiţi „în urma evaluării cunoştințelor şi abilităților manageriale” prin hotărâre de consiliu judeţean, la propunerea şefului de CJ, ori prin hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, la propunerea primarului general al municipiului Bucureşti.

Acest mecanism a fost rezumat la: „coducătorii direcţiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sunt numiţi în condiţiile legii, în urma evaluării abilităţilor manageriale, prin concurs”. În cuprinsul legii descentralizării nu este menţionată o altă prevedere detaliată cu privire la modul în care sunt realizate numirile în funcţie ale directorilor.

Doar în cazul direcţiilor judeţene pentru protecţia mediului şi cele pentru sănătate se precizează că, în urma concursului, directorii sunt numiţi prin hotărâre a consiliului judeţean sau dispoziţie a primarului Capitalei.

De asemenea, noua formă a legii descentralizării precizează că pentru imobilele care sunt transferate autorităţilor locale nu se poate schimba destinaţia acestora decât prin hotărâre de Guvern, şi nu prin avizul conform al ministerului de resort, cum era prevăzut iniţial.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii în vara lui 2025. Patru nativi vor avea 3 luni pline de belșug
Capital.ro
Taxă nouă din 2026. Proprietarii de apartamente și garsoniere vor fi obligați să o plătească
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
NASA, anunț despre sfârșitul lumii. Urmează apocalipsa. Primele semne sunt deja vizibile
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Familiile victimelor de la 2 Mai, față în față pentru prima oară cu părinții lui Vlad Pascu! Reacția părinților îndoliați: „Am simțit că îmi vine rău”
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Ce se va întâmpla în România după ce se ridică plafonarea la energia electrică și gaze! Un expert a explicat exact: Va exista un impact semnificativ în facturile finale VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”