Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, lider local al UDMR, a declarat, sîmbătă, la o conferinţă intitulată „Autonomie şi regionalism – provocările deceniului”, că autorităţile locale şi judeţene reprezintă bastionul prin care maghiarii îşi pot păstra identitatea naţională şi să îşi dezvolte cultura.
Antal a făcut această declaraţie în contextul în care, la o masă rotundă, preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a întrebat de ce nu există reciprocitate în cererile comunităţii maghiare, respectiv de ce nu a fost de acord niciodată să ofere posturi de conducere unui etnic român în judeţul Covasna, în condiţiile în care în zonele în care maghiarii sunt minoritari cer posturi de viceprimar sau de vicepreşedinte la consiliile judeţene.
„Am o propunere publică pentru reprezentanţii comunităţii româneşti. Suntem dispuşi să facem un pact sau să avem o înţelegere, respectiv dacă dânşii vor susţine demersul privind autonomia şi vom avea o regiune cu statut special, atunci vom acorda garanţii că membrii comunităţii româneşti pot avea posturi de conducere. Mi se pare absolut normal să fie aşa, dar principiul proporţionalităţii etnice ar trebui să se aplice peste tot, adică inclusiv în Jandarmerie sau în Poliţie„, a răspuns Antal.
Primarul din Sfântu Gheorghe a adăugat că principiul reciprocităţii este un subiect despre care se poate discuta, atât românii, cât şi maghiarii având de câştigat, pentru că ar avea acces la posturi la care acum nu ajung.
Mai mulţi specialişti, politicieni români şi maghiari au participat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, la o conferinţă intitulată „Autonomie şi regionalism – provocările deceniului”, organizată de CNMT şi de Institutul Balvanyos. Cu această ocazie a avut loc şi o masă rotundă la care au fost prezenţi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), preşedintele CNS Izsak Balazs, preşedintele PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, liderul local al PNL Mădălin Guruianu, precum şi preşedintele PPMT Toro T. Tibor.