Poliţiştii de la secţiile 1 şi 3 din Capitală au prejudiciat imaginea Poliţiei cu acţiunile lor

Potrivit motivării Tribunalului Bucureşti, poliţiştii de la Secţiile 1 şi 3 din Capitală, arestaţi preventiv de instanţă, au prejudiciat grav imaginea Poliţiei prin acţiunile lor ilegale "nedemne şi abuzive", precum şi prin numărul de fapte comise de cei 29 de poliţişti.
Romania TV
16 ian. 2012, 15:56
Poliţiştii de la secţiile 1 şi 3 din Capitală au prejudiciat imaginea Poliţiei cu acţiunile lor

Tribunalul Bucureşti a dat publicităţii, luni, motivele pentru care a emis 14 mandate de arestare preventivă în cazul poliţiştilor, într-unul dintre dosarele trimise instanţei de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

În cazul celor 14 poliţişti, judecătorul desemnat în caz arată că apreciază pericolul concret pentru ordinea publică generat de faptele poliţiştilor prin prisma mai multor argumente, potrivit Mediafax.

Un prim motiv avut în vedere de magistrat îl reprezintă „amploarea activităţii infracţionale a celor 14 inculpaţi, care sunt cercetaţi împreună cu alţi 15 inculpaţi, pentru care s-a solicitat arestarea preventivă într-un alt dosar, dar şi împreună cu un număr foarte mare de învinuiţi, care au recunoscut că au dat mită inculpaţilor pentru a nu fi sancţionaţi pentru abaterile săvârşite„.

Curajul şi consecvenţa cu care aceştia au acţionat în vederea obţinerii unor venituri mărunte, cu consecinţa prejudicierii însemnate a bugetului de stat, prin neaplicarea amenzilor contravenţionale pentru abaterile grave constatate„, mai notează magistraţii în documentul citat.

Instanţa a mai avut în vedere şi „caracterul acţiunilor inculpaţilor, ce se prefigurează a fi conjugate, precum şi recurgerea la gesturi şi expresii nedemne de persoane aflate în exerciţiul autorităţii de stat, aceasta pentru a determina şi a face să înţeleagă pe cei ce săvârşeau abaterile să ofere diverse sume de bani cu titlu de mită, în schimbul neaplicării sancţiunilor mult mai aspre prevăzute de lege„.

Tribunalul mai arată în motivare că toate aceste aspecte impun cu necesitate intensificarea eforturilor de combatere a acestui gen de infracţiuni, nu doar pentru conservarea ordinii publice şi pentru întărirea sentimentului de încredere în instituţiile statului, ci şi pentru descurajarea persoanelor tentate să comită astfel de fapte, mai ales în contextul actual.

Indiciile temeinice că inculpaţii au acţionat împreună şi cu alte ocazii, în vederea obţinerii de venituri ilicite neînsemnate, cu consecinţa prejudicierii grave a bugetului de stat şi a siguranţei cetăţenilor, prin încurajarea contravenienţilor şi persoanelor care comit fapte penale de proxenetism şi prostituţie să comită în continuare astfel de fapte, folosirea de informaţii operative, în alt scop decât cel prevăzut de lege, toate acestea justifică presupunerea rezonabilă că lăsarea in libertate a inculpaţilor prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, mai ales la acest moment procesual, când ancheta penală este în plină desfăşurare, iar opinia publică este îngrijorată de conduita vădit necorespunzătoare a persoanelor chemate să asigure siguranţa cetăţeanului, ordinea şi liniştea publică„, mai motivează judecătorul.

Instanţa mai arată că deşi starea de arest reprezintă o situaţie de excepţie, starea de libertate fiind starea obişnuită în care se impune a fi cercetată o persoană, „în cauza de faţă gravitatea şi multitudinea faptelor deduse judecăţii, împrejurările comiterii lor, pluralitatea de făptuitori, prejudiciile însemnate cauzate nu doar prestigiului poliţiei în ansamblu, ci şi bunului mers al secţiilor de poliţie din care fac parte inculpaţii, bugetului de stat, prin neaplicarea sancţiunilor corespunzătoare şi siguranţei cetăţenilor prin încurajarea celor nesancţionaţi de a comite fapte de acelaşi gen şi în viitor, toate aceste împrejurări impun concluzia că există o situaţie de excepţie ce reclamă o măsură de excepţie, cum este cea a arestului preventiv, soluţiile alternative fiind vădit insuficiente„.

Tribunalul Bucureşti a decis, miercuri, arestarea preventivă a 29 de poliţişti, 14 într-un dosar şi 15 în alt dosar.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Mari greșeli făcute de șoferi. Se încurcă în sensul giratoriu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație