Aproximativ 200 de persoane, la protestul de la Universitate faţă de proiectul minier Roşia Montană

Aproximativ 200 de persoane au venit, în a 12-a duminică de proteste faţă de proiectul de la Roşia Montană, în zona statuilor de la Universitate, unde au afişat bannere cu mesaje împotriva exploatărilor miniere cu cianuri şi a gazelor de şist, potrivit Mediafax.
Romania TV
17 nov. 2013, 18:47
Aproximativ 200 de persoane, la protestul de la Universitate faţă de proiectul minier Roşia Montană

Oamenii care au venit să protesteze la Universitate au afişat bannere pe care scrie „Inima de la Pungeşti bate şi la Bucureşti”, „Stop gazelor de şist. Fracturarea hidraulică nu se mai vindecă”, „Băse, Ponta şi ai lor să se ascundă sub covor”, „Până aici!”, „Fracturarea are ca finalitate criza globală a apei”, „Cianura şi cu şistu, cadouri de la prim-ministru”, „Naiba să vă ia de hoţi, căci ne-am sătura de toţi.

Unii dintre protestatari se adresează celorlalţi, iar în pauza dintre discursuri se scandează „Uniţi, salvăm Roşia Montană” şi „Uniţi, salvăm toată România”.

Ca şi săptămâna trecută, în zona de protest de la Unviesitate a fost amenajat „Punctul cultural”, unde sunt expuse fotografii realizate la Roşia Montană, cărţi, broşuri şi albume cu obiective din zonă.

VEZI ŞI Sindicatul „Viitorul Mineritului”: Patrimoniul de la Roşia Montană se salvează cu bani, nu cu vorbe

Într-un alt punct din zona de protest a fost amplasată o spânzurătoare improvizată, în vârful căreia este pus un porc făcut din hârtie, pe care scrie „Democracy is a lie”, sub acesta este un banner cu harta României, lângă care scrie „Toleranţă zero pentru vânzarea pământului la străini”.

Zeci de biciclişti sunt prezenţi, ca în fiecare duminică, şi la acest protest.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

La protestele din celelalte duminici au fost organizate marşuri pe mai multe străzi din Capitală, încheiate la Universitate, la care au participat mii de persoane. De asemenea, opozanţii proiectului minier de la Roşia Montană au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Română şi Direcţia Naţională Anticorupţie.

VEZI ŞI Struan Stevenson, deputat în Parlamentul European: RMGC dă un exemplu de responsabilitate corporativă

În 10 noiembrie, a 11-a duminică de protest, manifestanţii nu au mai mers în marş prin Capitală, ci au organizat în zona statuilor de la Universitate diverse manifestări artistice, incluzând un spaţiu de joacă pentru copii, un atelier de creat bannere, o expoziţie de fotografie şi muzică la instrumente improvizate.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Manifestanţii cer interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, includerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, dar şi interzicerea explorărilor şi exploatărilor gazelor de şist.

Comisia parlamentară specială a respins, luni, cu 17 voturi „pentru” şi două abţineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană.

Comisia a considerat, potrivit raportului, că proiectul de lege nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele complexe privind cadrul desfăşurării activităţii de exploatare a resurselor minerale în România şi, în consecinţă, a propus respingerea acestuia. Având în vedere carenţele legislaţiei actuale, care nu ţine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier în discuţie, Comisia a recomandat completarea cadrului legislativ cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare.

Premierul Victor Ponta declara, după şedinţa USL în care s-a decis ca proiectul de lege transmis de Guvern să fie respins de către Comisia parlamentară specială, că proiectul minier de la Roşia Montană se va face în baza Legii cadru care urmează a fi elaborată de Legislativ.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Adio, dragă DOAMNĂ! Muzica ei va fi eternă
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
România blocată. După Valea Oltului, Autostrada A3 București Ploiești. Cât țin restricțiile
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Studiu: Infecția cu SARS-CoV-2 și vaccinarea în timpul primului trimestru de sarcină nu cresc riscul de malformații congenitale
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'