România ocupă locul 16 din 58 în Indexul de Performanţă în Schimbări Climatice

România ocupă locul 16 din 58 într-un clasament al statelor din perspectiva măsurilor luate împotriva schimbărilor climatice. Indexul de Performanță în Schimbări Climatice 2014 (CCPI 2014) a fost lansat luni de Germanwatch și Rețeaua de Acțiune pentru Climă - Europa (CAN Europe) în cadrul Conferinței Naţiunilor Unite privind schimbările climatice – COP 16 de la Varșovia, Polonia, anunţă asociaţia Terra Mileniul III.
Cristina Dinu
18 nov. 2013, 13:14
România ocupă locul 16 din 58 în Indexul de Performanţă în Schimbări Climatice

Potrivit CCPI 2014, țara noastră se plasează în clasament pe o poziție mai bună decât în anii trecuți (18 în 2013, 28 în 2012), însă acest lucru se datorează și regresului înregistrat de alte state.

Dintre cei 15 indicatori evaluați, cel mai bun scor a fost obținut la capitolul „Tendințe în Eficiență”, unde se evaluează structura și eficiența sistemului energetic și a mixului energetic, unde România s-a clasat pe poziția a 4-a, la fel ca anul anterior. La polul opus, cel mai prost rezultat înregistrat a fost la capitolul „Politici Climatice Naționale”, unde ocupăm locul 42. O altă „bilă neagră” este indicatorul”Emisii provenite din Transportul Rutier”, unde România se situează tot pe locul 42, transmite asociaţia Terra Mileniul III.

CCPI 2014 a evaluat și ordonat 58 de state, analizând nivelul de emisii și politicile naționale în domeniile conexe. Cele 58 de state sunt, împreună, responsabile pentru peste 90% din emisiile de CO2 generate la nivel global. Indexul este realizat anual și măsoară performanțele statelor lumii în ceea ce privește măsurile luate pentru reducerea emisiilor și combaterea schimbărilor climatice.

Danemarca, în topul statelor cu performanțe climatice

Rezultatele arată că emisiile de gaze cu efect de seră din lume au atins un nou nivel maxim și nicio țară nu face eforturi susținute pentru a proteja clima, chiar dacă s-a înregistrat o încetinire ușoară a ritmului de creștere a nivelului global de emisii.

Primele 3 poziții ale Indexului au rămas și anul acesta neocupate, din cauza absenței unor măsuri ambițioase care să oprească creșterea temperaturii globale la pragul de 2 grade Celsius. Danemarca și-a menținut locul 4 în clasament, fiind în situația excepțională de a-și fi îmbunătățit toți indicatorii față de anul precedent. Marea Britanie ocupă locul 5 în clasament (față de 10, anul anterior), grație unei reduceri de emisii de 15% în ultimii cinci ani și a îmbunătățirii eficienței energetice, iar Portugalia se situează pe locul 6 (față de 7, anul anterior).

„Cel mai recent raport al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) arată că politicile actuale ale statelor lumii nu sunt suficient de ambițioase pentru a menține ritmul creșterii emisiilor sub pragul de 2 grade Celsius”, a declarat Wendel Trio, directorul Rețelei de Acțiune pentru Climă Europa (CAN Europa).

Australia și Japonia, dezinteresate de protecția climei

„Uniunea Europeană și statele membre, deși sunt poziționate în topul clasamentului, trebuie să-și respecte angajamentele și să se asigure că vor fi adoptate ținte mai ambițioase după anul 2020. O astfel de abordare va putea determina statele lumii să acționeze, în pofida politicilor nocive ale Australiei și Japoniei”, a menionat Trio.

Canada și Australia au luat cele mai slabe măsuri de a-și reduce emisiile, deși sunt printre cele mai emitente state industrualizate. După schimbările la nivelul Guvernului, situația politicilor climatice din Australia s-a înrăutățit față de anii precedenți, statul ajungând de pe locul 51 pe 57. Canada nu arată nicio intenție de a-și ameliora politicile și a stagnat pe locul 58. Numai Iran (59), Kazakhstan (60) și Arabia Saudită (61) stau mai prost în clasament.

Pentru prima oară, Germania a ieșit din primele zece poziții, ajungând de pe locul 8 pe 19, fiind unul dintre marii pierzători ai Indexului. Motivul principal este evaluarea negativă a politicilor germane realizată de experții naționali. În același timp, situația țării care găzduiește Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, Polonia, este una dintre cele mai proaste din UE. Polonia a urcat o poziție ajungând pe locul 45 datorită unui ușor trend pozitiv privind energia din surse regenerabile.

Cei mai mari emitenți la nivel mondial – China și SUA – se poziționează în jumătatea inferioară a clasamentului.

Indexul de Performanță în Schimbări Climatice este un instrument creat pentru a crește transparența în privința politicilor climatice internaționale. Scopul său este să pună presiune politică și socială pe statele care au eșuat, până în prezent, să ia măsuri ambițioase pentru protejarea climei. Indexul evaluează performanța în protejarea climei a 58 de state care sunt responsabile, împreună, pentru peste 90% din emisiile de CO2 asociate sectorului energetic.

Climate Change Performance Index 2014 este dispoibil la www.germanwatch.org/en/ccpi

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Horoscop duminică, 13 aprilie 2025: Berbecii vor avea multă energie
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se întâmplă cu dobânda la un credit ipotecar de 50.000 de euro luat pe 30 de ani. Calculul pe care trebuie să-l știi înainte să te duci la bancă
Capital.ro
Adevărul despre UNT. Ce cumperi, de fapt, când mergi la magazin
Playtech.ro
Numărul de telefon la care să nu răspunzi, rămâi cu contul gol. Noua escrocherie din România, lansată chiar de Florii
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
NATO și UE cer europenilor să se pregătească pentru război. Țările care iau amenințarea unui conflict în serios
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Te cunosc de undeva, 12 aprilie 2025. Cine a câștigat cea de-a noua ediție a emisiunii. Bonusul nu a fost acordat 
Spynews
Te cunosc de undeva, 12 aprilie 2025. Oana Matache și Radu Siffredi s-au transformat în Amy Winehouse. Ce au spus jurații despre momentul lor
Evz.ro
Misterul Mariamene din Munții Buzăului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Trebuia să se întoarcă în România de Paște, dar a decedat cu câteva ore înainte de a părăsi Italia. Un român de 40 de ani a fost spulberat de o mașină
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Minunea unică din România. Este locul peste care Dumnezeu și-a așezat mângâierea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celula acestuia. A fost trimisă după gratii pentru 15 luni - VIDEO
Ministrul de Finanțe, decizie fără precedent în România: „tăieri în carne vie”
MediaFlux
ANAF i-a vizat direct! Obligațiile românilor până la 25 mai
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Două cutremure au zguduit România azi. Tot mai aproape de un cutremur major?