„După câte ştiu eu, în România, de activitatea bancară se ocupă Banca Naţională, astfel încât e clar, e încă o acţiune politicianistă a USL. Noi am spus că nu vom participa la niciun fel de comisie pe care dânşii vor să o înfiinţeze de modul de retrocedare a pământurilor în Ardeal, să o facă în toată ţara şi atunci mergem sau pe alte comisii în care doreau să implice justiţia la un moment dat în anumite dispute politice. Deci sunt acte politicianiste, (ei – n.r.) doresc să plătească poliţe, nimic în plus, era de aşteptat această poziţie a lor”, a precizat Blaga, răspunzând la o întrebare pe această temă.
El a spus că niciun democrat-liberal nu va participa în subcomisia parlamentară care ar urma să verifice activitatea de la CEC Bank.
Plenul Senatului a aprobat, luni, iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC Bank S.A de către Comisia pentru buget-finanţe. Propunerea transmisă plenului de Biroul Permanent a întrunit 102 voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” şi cinci abţineri.
Hotărârea privind încuviinţarea desfăşurării unei anchete parlamentare de către această comisie permanentă, adoptată în baza articolului 67 din Constituţie şi ale articolului 76 din Regulamentul Senatului, prevede că scopul şi obiectivele anchetei sunt „clarificarea aspectelor privind conformitatea activităţii CEC Bank S.A cu regulile din Statutul şi regulamentele proprii, precum şi în raport cu reglementările de supraveghere şi prudenţialitate”.
Potrivit hotărârii, concluziile comisiei vor fi cuprinse într-un raport ce va fi prezentat Biroului Permanent până la data de 18 decembrie.
Întrebat dacă ancheta vizează creditul acordat de CEC Bank fiicei preşedintelui pentru achiziţionarea unui teren, preşedintele Comisiei buget, finanţe din Senat, Cosmin Nicula (PSD), a răspuns: „Nu am discutat despre fiica preşedintelui României în cadrul Biroului Permanent. Cred că este o bancă a statului şi fiecare cetăţean din România merită să acceseze un credit atât de performant acordat de către CEC”.
Doi directori ai CEC Bank Braşov au fost trimişi în judecată de DNA. Cei doi sunt acuzaţi că au dat credite de 1,5 milioane de euro unei firme care nu era eligibilă. În schimb, au primit mită amenajarea unui apartament, care a costat doar câteva mii de lei.
În schimbul banilor, persoana a trebuit să amenajeze apartamentul unei dintre directoarele de la CEC Bank Braşov. Amenajarea nu a costat mai mult de 6.000 de lei.
Persoana respectivă a primit nu doar credite, ci şi consultanţă din partea celor două directoare, care au învăţat-o pe respectiva să deschisă alte firme pe care să poată să facă aceste credite, pentru că firma pe care o avea era în insolvenţă.
Fapta s-a întâmplat în anul 2008, însă procurorii DNA i-au trimis în judecată abia acum. Luni, 18 noiembrie, dosarul a plecat către Tribunalul Braşov.