„Eu sunt primul nemulţumit de bugetul Educaţiei. Şansa noastră este atragerea fondurilor europene şi un model pentru asta este proiectul de la Măgurele„, a afirmat Mihnea Costoiu la un simpozion dedicat Zilei Cercetătorului şi Proiectantului, potrivit Agerpres.
Oficialul a menţionat că România este „o ţară care are o tradiţie extraordinară în cercetare”, fiind recunoscută an de an la nivel mondial, atât prin proiecte, cât şi prin premiile câştigate de cercetătorii români la saloane internaţionale de inventică.
CITEŞTE ŞI: Subvenţia pentru cantine şi cămine va creşte cu 10%. Vezi de când
Şi ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a declarat că cercetarea „nu este la locul la care ar trebui să fie”, lucrurile putând fi schimbate „numai prin atitudine constructivă”.
Ea a precizat că România ar trebui să fie cunoscută peste graniţă şi prin cercetători şi oameni de ştiinţă, alături de sportivi şi artişti. „Cred că oamenii care îşi serbează ziua profesiei, sunt oameni care îşi iubesc profesia. (…) Cred foarte mult că trebuie să îţi respecţi profesia pe care ţi-ai ales-o. Vă felicit că faceţi în fiecare an acest lucru, că vă sărbătoriţi profesia”, a spus Maria Grapini.
Presedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, i-a felicitat pe cercetători pentru ziua lor şi a spus că întotdeauna forul pe care-l conduce va fi alături de ei.
Evenimentul a continuat cu o serie de comunicări ştiinţifice, susţinute în cadrul simpozionului „Cercetarea, dezvoltarea inovarea – suport pentru dezvoltarea economică şi socială sustenabilă”.
Ziua Cercetătorului şi Proiectantului se aniversează în România pe 19 noiembrie. Aniversarea datează din 1994, când s-a decis, printr-o hotărâre de guvern, ca ziua de 19 noiembrie să fie „Ziua cercetătorului şi proiectantului”, în semn de omagiu faţă de activitatea savantului american de origine română George Emil Palade (1912-2008), laureat al Premiului Nobel pentru Medicină pe anul 1974.