Dosarul furtului de tablouri. Instanţa decide în 26 noiembrie pedepsele pentru Dogaru şi Darie

Instanţa Judecătoriei Sectorului 3 a ascultat marţi pledoariile acuzării şi ale apărării în cazul lui Radu Dogaru şi Eugen Darie, judecaţi în dosarul furtului de tablouri, urmând să decidă în 26 noiembrie dacă îi condamnă la pedepse cu executare sau cu suspendare.
Filip Stan
19 nov. 2013, 14:56
Dosarul furtului de tablouri.  Instanţa decide în 26 noiembrie pedepsele pentru Dogaru şi Darie

Radu Dogaru şi Eugen Darie au recunoscut toate faptele de care sunt acuzaţi în dosarul furtului de tablouri, instanţa Judecătoriei Sectorului 3 admiţând, în 24 octombrie, cererea lor de a fi judecaţi în procedură simplificată, respectiv prin prisma articolului 320 indice 1 din Codul de procedură penală, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă.

La termenul de marţi, instanţa Judecătoriei Sectorului 3 a ascultat pledoariile acuzării şi apărării.

Procurorul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) prezent la şedinţa de judecată a spus că probele de la dosar dovedesc în mod categoric implicarea lui Radu Dogaru şi Eugen Darie în furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie 2012.

Acesta a arătat că, având în vedere că prejudiciul produs prin furtul celor şapte tablouri este de 18 milioane de euro, Dogaru şi Darie trebuie condamnaţi la pedepse cu închisoarea orientate spre maximul prevăzut special de lege în această materie. Procurorul a precizat că va depune concluzii scrise în care va individualiza pedepsele pe care le cere în cazul fiecăruia dintre cei doi.

La rândul lor, avocaţii lui Dogaru şi Darie au arătat în faţa judecătorului Adrian Ioan Chiţoiu că în cazul acestora ar trebui dispuse pedepse orientate către minimul special prevăzut de lege, poate chiar pedepse la închisoare cu suspendare. Aceştia au spus că nu ar exista probe certe care să ateste că picturile furate sunt cele originale şi nici documente din care să rezulte valoarea acestora.

Avocaţii au admis parţial faptele pentru care Dogaru şi Darie sunt acuzaţi de procurori şi au arătat că atât timp cât nu se fac discuţii şi nu se administrează probe, nu ar trebui condamnaţi la pedepse mari.

Avocata Maria Vasii a arătat că Eugen Darie a fost prins într-un concurs de împrejurări nefericit, că nu a ştiut nicio secundă ce urmează să fie furat din muzeu şi nici care este valoarea bunurilor.

„De când s-au deschis graniţele ţării, românii au invadat hotarele străinătăţii datorită sărăciei lucie de aici din ţară. Darie a plecat în Olanda pentru a munci ca şofer, ceea ce a şi reuşit, s-a angajat. Nu i-a fost respectată această dorinţă, iar pe parcursul şederii în Olanda a fost apelat şi instigat. El nu a ştiut niciun moment ce se fură, iar după ce s-a realizat furtul, nu a ştiut niciun moment gravitatea şi suma enormă a prejudiciului. După ce a realizat aceste aspecte, din arest, din România, a colaborat intens cu procurorii şi le-a dat declaraţii complete. În opinia mea, domnule preşedinte, trebuie privit omul, şi în acest caz s-ar putea da chiar şi o pedeapsă cu suspendare, iar dacă nu, pedeapsa cu executare să fie orientată spre minimum”, a spus avocata Vasii.

La ieşirea din sala de judecată, avocata a spus că Eugen Darie a făcut un denunţ. Vasii nu a precizat ce le-a spus Darie anchetatorilor.

Instanţa va pronunţa sentinţa în cazul lui Dogaru şi Darie în 26 noiembrie.

În 24 octombrie, Judecătoria Sectorului 3 a admis cererile de judecare prin procedură simplificată, pe baza recunoaşterii vinovăţiei, în cazul lui Radu Dogaru şi a lui Eugen Darie şi a respins solicitările făcute de Alexandru Bitu şi Petre Condrat.

Instanţa a respins cererile lui Bitu şi Condrat pe motiv că declaraţiile acestora nu sunt concordante cu probatoriul asigurat de procurori în acest caz. Astfel, instanţa nu a putut lua în considerare recunoaşterea integrală a vinovăţiei, aşa cum cere articolul 320 indice 1 din Codul de procedură penală, în baza căruia au solicitat să fie judecaţi.

Alexandru Bitu şi Petre Condrat sunt judecaţi în continuare în procedură completă, în cadrul căreia vor fi audiaţi, vor fi ascultaţi martori, vor putea propune probe în apărare, după care vor fi ascultate pledoariile finale şi se va da o soluţie. Următorul termen în acest dosar a fost stabilit de instanţă în 3 decembrie.

În 22 octombrie, Radu Dogaru a arătat în faţa instanţei că este unul dintre autorii furtului tablourilor, că a vrut să negocieze cu autorităţile olandeze, dar a fost refuzat şi că cinci dintre tablouri sunt la un prieten al său, ucraineanul Vladimir Vladimirenko.

În 15 iulie, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

Judecarea dosarului a început în 13 august, la Judecătoria Sectorului 3. La primul termen de judecată, avocaţii celor acuzaţi de furtul tablourilor au contestat expertiza realizată de specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), care concluziona că cenuşa analizată în dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam, ridicată la percheziţiile din 1 martie, de la locuinţa Olgăi Dogaru, provine din arderea a trei sau patru tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză.

Adrian Procop şi Radu Dogaru sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Citește și:RĂSTURNARE DE SITUAŢIE în cazul furtului de tablouri: Muzeul Kunsthal şi Primăria Rotterdam, date în judecate

Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracţional şi i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum şi că a intermediat comercializarea operelor de artă. Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele de artă, „cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni”, au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi transportat şi ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Procurorii DIICOT au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei Judecătoriei Sectorului 3, că mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, că a ars tablourile furate de la un Muzeu Kunsthal din Rotterdam, în soba locuinţei sale din comuna Carcaliu, judeţul Tulcea.

Ulterior aceasta şi-a schimbat declaraţia, arătând că ea nu a ars tablourile, aşa cum a susţinut anterior în declaraţie dată în faţa procurorilor.

Procurorii au disjuns cercetările în cazul Olgăi Dogaru, pentru infracţiunea de distrugere calificată cu consecinţe deosebit de grave, pedepsită cu închisoare de la 10 la 20 de ani.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro. Ajungi imediat în centru, ai supermarket și restaurante aproape
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Arsenal ilegal descoperit în locuința unui pensionar din Tulcea
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'