13 persoane, printre care şi un poliţist de frontieră, reţinute în cazul de contrabandă de ţigări din Suceava

13 persoane, între care un poliţist de frontieră, au fost reţinute, iar alte şapte persoane au interdicţia de a părăsi ţara, în dosarul vizând cele două grupări de traficanţi de ţigări destructurate de DIICOT Suceava.
Iulian Tudor
20 nov. 2013, 09:33
13 persoane, printre care şi un poliţist de frontieră, reţinute în cazul de contrabandă de ţigări din Suceava

Un număr de 30 de mandate de aducere au fost puse în aplicare, marţi, în urma celor 43 de percheziţii care au avut loc în şase judeţe şi în Capitală pentru destructurarea a două grupări de traficanţi de ţigări care au vizat şi Sectorul Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, în condiţiile în care una dintre grupări ar fi beneficiat de sprijinul unui ofiţer al Poliţiei de Frontieră, potrivit Mediafax.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Suceava, în acest caz au fost reţinute, pentru 24 de ore, 13 persoane implicate în traficul cu ţigări, între acestea fiind şi ofiţerul de la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu-Marmaţiei, şef de tură la Sectorul Poliţiei de Frontieră Rădăuţi. De asemenea, alte şapte persoane au interdicţia de a părăsi ţara.

CITEŞTE ŞI: Percheziţii în trei judeţe la contrabandişti de ţigări şi alcool

În perioada în care au fost monitorizaţi de către anchetatori, membrii grupărilor au traficat 509.200 de pachete cu ţigări în valoare totală de 5.092.000 lei, din care au fost confiscate 88.791 de pachete, cu o valoare de piaţă de aproximativ 888.000 de lei.

Cele două grupări de crimă organizată transfrontalieră specializate în trafic cu ţigări de contrabandă au acţionat în Capitală şi în judeţele Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Satu Mare, Sibiu şi Arad.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, una dintre grupările infracţionale organizate formată din cetăţeni români şi ucraineni a avut ca principal scop introducerea pe teritoriul României, din Ucraina, în zona de frontieră verde adiacentă localităţilor sucevene Vicovul de Sus şi Ulma, a unor importante cantităţi de ţigări care ulterior au fost vândute atât în judeţul Suceava, cât în alte judeţe.

În urma cercetărilor s-a stabilit că gruparea era foarte bine organizată şi structurată pe segmente, fiecare dintre membrii reţelei având un rol bine determinat, astfel că furnizarea de ţigări era asigurată de segmentele ucrainene, iar preluarea, livrarea şi valorificarea ţigărilor erau asigurate de către segmentul român.

„Pentru a-şi proteja activitatea infracţională, liderul acestei grupări a beneficiat de sprijinul şi protecţia unui alt învinuit, ofiţer de poliţie de frontieră, cu acordul şi protecţia căruia au fost introduse cantităţi importante de ţigarete (între 60 şi 400 de baxuri la un singur act material)”, susţin procurorii DIICOT.

Aceştia mai precizează că pentru preluarea, transportul şi valorificarea ţigărilor au fost utilizate metode extrem de variate, cum ar fi folosirea de aparate de zbor ultra uşoare pentru livrarea şi preluarea ţigărilor, „cărăuşi” care cunoşteau foarte bine zona de frontieră pe unde urmau să fie introduse ţigările, autoturisme de teren pentru preluarea şi transportul ţigărilor din zona verde, autoturisme special modificate pentru acest gen de infracţiuni, precum şi autoutilitare în care ţigările erau transportate prin metoda „capac”.

Cealaltă grupare a avut ca principal scop procurarea şi colectarea de ţigări de provenienţă extra comunitară şi revânzearea acestora pe piaţa neagră din România, cu preponderenţă în judeţele Harghita şi Sibiu.

Anchetatorii au mai stabilit că liderul acestei grupări prelua din judeţul Suceava, de la un alt învinuit, prin intermediul unei firmei de curierat rapid, cantităţi importante de ţigări care ulterior erau valorificate de alţi membri ai grupării.

Pentru a-şi proteja activitatea infracţională, membrii acestei grupări utilizau pentru transportul ţigărilor autoturisme închiriate de la o firmă din Sighişoara.

VEZI ŞI: Nouă grupări de contrabandişti de ţigări DESTRUCTURATE. Un primar şi doi poliţişti de frontieră, implicaţi

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă temperatura pe care o setezi pe aerul condiționat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă pe timp de caniculă
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Dilema mondenă a deceniului. De ce n-o cere Salman Khan pe Iulia Vântur. Dezvăluiri din familie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Haos pe Aeroportul Henri Coandă: Sute de Pasageri Lăsați să Aștepte Ore pentru Recuperarea Bagajelor
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'