CUM să alegi un telefon BUN şi IEFTIN de BLACK FRIDAY 2013

Cand iti cumperi un telefon mobil nou, trebuie sa tii cont de o gramada de lucruri. Specificatii peste specificatii, review-uri, impresii de pe forum-uri, preturi etc. Toate acestea se pot rezuma la o lista nu foarte lunga de caracteristici care chiar conteaza si la care trebuie sa fii foarte atent cand cumperi un telefon, ca sa fii pe urma multumit.
Iulian Tudor
20 nov. 2013, 12:55
CUM să alegi un telefon BUN şi IEFTIN de BLACK FRIDAY 2013

CUM să alegi un telefon BUN şi IEFTIN de BLACK FRIDAY 2013. Iata asadar o lista cu ceea ce trebuie sa verifici pentru un telefon nou:

1. Calitatea sunetului in apeluri. Cel mai bine este sa faci un test cu telefonul, inainte sa-l cumperi, ca sa nu-ti para rau pe urma ca se aude prea incet, neclar sau cu vreun bazait de la un difuzor prost. Suna-ti un prieten si intreaba-l daca te aude bine, ca sa-i testezi si microfonul.

2. Cat de bine se misca meniul. Desi noile telefoane sunt rapide in general, nu strica sa faci un test, sa umbli prin meniuri si sa vezi cat de repede se incarca. E cel mai stresant lucru, sa vrei sa dai un telefon sau un mesaj si sa ai de asteptat jumatate de minut.

3. Cat de bine se aude muzica. Eu folosesc des telefonul ca sa ascult muzica, nici macar nu mi-am mai cumparat un MP3 player. Majoritatea telefoanelor nu au un sunet de calitate cand vine vorba de muzica, ba chiar se aud incet. Asa ca probeaza si vezi daca esti multumit. Aici e foarte important sa aiba jack audio de 3.5 mm, ca sa-ti poti pune castile tale. De obicei, cele standard sunt proaste, asa ca vei vrea sa folosesti unele mai bune.

4. Functiile de caledar sa fie bune. Eu imi notez totul in telefon, intalnirile, task-urile, zilele de nastere. Asa ca am nevoie de un calendar bun, usor de folosit, cu remindere si care sa se poata sincroniza cu Outlook sau alte programe similare.

5. Browser de Internet bun si conectivitate pe masura. Nu e chiar placut sa nu ai un laptop cu Internet la indemana cand ai nevoie sa citesti un email sau sa afli vreo informatie, dar telefonul te poate salva. E obligatoriu sa aiba un Browser de Internet bun, care sa nu se blocheze si sa incarce repede paginile. Telefonul trebuie sa aiba cel putin 3G, daca se poate ar fi bine sa aiba si HSDPA si WiFi. Te vei conecta astfel rapid la Internet, ca sa nu pierzi timp inutil asteptand sa se incarce paginile. Aplicatia de email trebuie sa fie si ea buna, e o functie pe care eu o folosesc des.

6. Ecran cat mai mare. Ca sa folosesti telefonul la maxim pentru Internet, jocuri, GPS ai nevoie de un ecran de cel putin 2.4 inch. Cu cat mai mult, cu atat mai bine. Daca nu vei folosi toate minunile tehnicii si doar vrei sa vorbesti la telefon, te poti multumi si cu un ecran mai mic. La rezolutie, sa nu fie mai putin de 240 x 320 pixeli.

7. Sa incapa in buzunar. Aceasta conditie pare evidenta, dar nu toti tin cont de ea si pe urma se plang ca au un telefon prea mare sau prea greu. Gandeste-te unde il vei tine, in ce buzunare, in ce geanta si vezi daca incape. Daca umbli mult in costum, poate iti iei unul mai subtire, mai usor, ca sa nu se vada urat in buzunarul de la piept sau de la pantaloni.

8. Camera foto cu flash. Chiar daca ai un aparat foto performant, sunt sigur ca nu vei umbla cu el la tine tot timpul. Asa ca o camera foto buna la telefon te va ajuta sa nu ratezi momente importante. Sa aiba minim 3 megapixeli, de la 5 in sus poti sa spui ca e mai bine. Daca vrei sa faci poze noaptea, un flash e obligatoriu. De preferat pe baza de xenon, dar cele mai multe telefoane inca au flash-uri cu LED.

9. GPS. Poate il vei folosi, poate nu. Chiar daca ai masina, chiar daca nu esti o persoana tehnica si nu te atrage ideea de GPS, iti spun eu la ce te-ar ajuta. Sigur mai calatoresti, ajungi prin orase din strainatate. Decat sa incerci sa-ti dai seama pe unde esti si sa-ti cauti pozitia pe o harta, mai bine ai un telefon cu GPS, te vei descurca mult mai elegant.

10. Bateria trebuie sa tina mult. E greu, mai ales ca un telefon cu multe functii va consuma mai repede bateria. Fa-ti calculul ca ar trebui sa tina cel putin o zi de folosire la maxim. Degeaba scrie in manual ca tine pana la o saptamana daca vorbesti 5 minute pe zi. Gandeste-te ca s-ar putea sa fii plecat in alt oras in concediu, sa vizitezi orasul de dimineata pana seara si nu vei avea priza. Vei da insa telefoane si mesaje, vei folosi GPS-ul si camera foto, poate chiar vei asculta muzica. E pacat sa nu mai faci poze ca ti s-a terminat bateria, asa ca fii atent la acest aspect.

Lista de mai sus poate parea pretentioasa. Depinde foarte mult la ce vei folosi telefonul. Daca stii sigur ca nu vei asculta muzica la el pentru ca ai un iPod, poti sa nu te uiti atat de atent la playerul audio al telefonului. La fel cu GPS-ul sa zicem, poate ai un GPS mai performant si nu te mai intereseaza cat de bine merge al telefonului. Pana la urma, tu hotarasti in functie de nevoile tale si de banii pe care vrei sa-i dai pe telefon. Lista noastra iti arata insa niste repere, ca sa te orientezi mai bine cand cauti si ai zeci de modele dintre care trebuie sa alegi. 

Sursa:emobil.ro

 

Cum să alegi telefonul ideal – Ghidul cumpărătorului

În ultimii ani, piaţa telefoanelor mobile a fost pur şi simplu asediată de producători cu tot felul de terminale, de la cele basic până la smartphone-urile mai puternice decât un desktop PC de acum 5-10 ani, scrie giz.ro

Nu puţine sunt zilele în care producătorii lansează chiar şi patru telefoane dintr-un foc pe principiul “câte unul pentru fiecare categorie de utilizator”, însă efectul este exact pe dos: cumpărătorii intră pe site sau în magazin şi pur şi simplu nu ştiu ce să aleagă.

Ca de fiecare dată, GiZ îţi vine în ajutor şi te ajută să iei cea mai bună decizie. Nu-ţi vom spune ce model de telefon să-ţi cumperi, ci doar ce tip de mobil îţi trebuie, în funcţie de modul în care vrei să-l utilizezi. Pentru asta, trebuie să iei în calcul mai mulţi factori.

Ce vrei să faci cu telefonul?

Gandeste-te cum vei utiliza telefonul inainte sa faci o achizitie

O întrebare pe cât de simplă, pe atât de importantă în ansamblul deciziei pe care te pregăteşti să o iei. Asta pentru că dacă tot ce vrei să faci este să vorbeşti şi să trimiţi SMS-uri, ai nevoie de un banal telefon ieftin care îţi oferă doar aceste funcţii, iar oferta este una bogată.

Lucrurile se schimbă dacă eşti ceva mai pretenţios şi vrei să ai un telefon cu funcţii de bază care să arate elegant în mână. Nu te gândi la ceva scump, ci la un terminal cu o construcţie solidă, din materiale de calitate (dacă se poate aluminiu, cu atât mai bine), cu display color.

În fine, dacă vrei să foloseşti telefonul ca o extensie a computerului personal, cu tot ce implică asta (conectare la internet, sincronizare date, jocuri, filmuleţe, muzică etc) trebuie să-ţi îndrepţi atenţia spre un telefon touchscreen.

Formă, dimensiuni şi greutate

Unele telefoane au functii si dotari speciale pentru redarea muzicii

Un alt capitol important este forma telefonului. Dacă îţi plac lucrurile simple vei alege un mobil clasic, de tip candybar, care are avantajul că este mai uşor şi ocupă mai puţin spaţiu. Poţi opta şi pentru un slider, aceste telefoane fiind mai mici şi mai groase, iar tastatura este acoperită de display. Nu în ultimul rând, telefoanele cu clapetă sunt atractive în special pentru domnişoare, dar fii atent la sistemul de prindere dintre display şi tastatură: unele sunt butucănoase şi inestetice, altele foarte fine şi se pot deteriora uşor.

Un capitol aparte îl reprezintă telefoanele cu tastatura QWERTY, similare cu cele regăsite pe laptopuri, însă acestea sunt utile numai dacă scrii multe SMS-uri şi, mai ales, mail-uri, fiind dedicate mai degrabă oamenilor de afaceri.

Tip de display

Este important sa stii ce tip de display ai nevoie

Trecem la ecran şi începem prin a-ţi spune că dacă vrei un telefon doar pentru voce şi SMS-uri poţi alege fără grijă un telefon basic cu display color de mici dimensiuni. Dacă vrei să navighezi pe internet şi să te joci, dar numai ocazional, atunci caută un display de minim 2”-3”, care să afişeze cel puţin 256.000 de culori.

Dacă ai nevoie de telefon pentru conexiune permanentă la internet şi vrei să profiţi de ultimele jocuri îţi recomandăm un telefon touchscreen, de preferat unul de tip capacitiv în defavoarea unuia rezistiv. Ai grijă să alegi o rezoluţie de cel puţin 480×360 pixeli pentru ca imaginea să arate bine pe ecran, iar dacă vrei să vezi filme caută mobile cu display-uri de minim 3.5” care să afişeze o rezoluţie mai mare.

Acces la internet

Telefoanele basic pot fi alegerea ideala daca vrei doar sa vorbesti si sa trimiti SMS-uri

Şi la capitolul acces la internet lucrurile sunt destul de clare. În prezent, inclusiv telefoanele fără dotări speciale, cu excepţia celor basic, oferă conexiuni GPRS şi/sau EDGE. Acestea sunt lente, însă suficient de rapide pentru a verifica un e-mail sau pentru a naviga pe un site optimizat pentru telefoanele mobile.

Dacă vrei să stai intensiv pe internet va trebui să te orientezi spre un telefon cu tehnologie 3G (cele mai multe oferă viteze de până la 14 Mbps) şi care să beneficieze şi de Wi-Fi, mai ales că numărul hotspoturilor unde te poţi conecta gratuit este în creştere.

De asemenea, ia în calcul şi tehnologii precum NFC, disponibilă deocamdată doar pe smatphone-urile de top, bluetooth şi porturi microUSB pentru reîncărcare şi conectare la PC sau laptop.

Camera foto

Camerele foto sunt prezente pe toate telefoanele mobile, cu excepţia celor basic cu preţuri de 100-200 lei. Totuşi, şi aici trebuie să fii atent mai degrabă la calitatea senzorului decât la numărul de MP, mai ales că unii producători de telefoane mobile nu au aproape deloc experienţă în acest domeniu.

Dacă anticipezi că vei face fotografii strict ocazional, mai degrabă pentru a-ti fotografia prietenii decât pentru tehnică fotografică, este suficientă inclusiv o cameră foto de 3-5 MP. Numeroase telefoane vin cu camere foto de 8 MP, însă diferenţa de calitate între două camere cu acelaşi ordin de mărime este foarte mare, din cauza senzorului utilizat.

Dacă vrei să faci şi filme, orientează-te spre camere foto capabile să înregistreze în format HD 720p sau, dacă ai un buget suficient de mare, chiar spre camere foto cu înregistrare video HD 1080p. De obicei, acestea din urmă se regăsesc însă pe smartphone-urile de top.

Sistem de operare

Daca scrii mult, un telefon cu tastatura QWERTY poate fi alegerea ideala

Contrar opiniei generale, toate telefoanele mobile au un sistem de operare, chiar dacă este vorba despre un meniu banal al unui model low-end. Dacă ai ajuns la concluzia că îţi trebuie un telefon basic sau unul cu numai câteva funcţii principale, te poţi mulţumiţi şi cu sistemul de operare propriu producătorului de telefoane. Cei de la Nokia sunt recunoscuţi pentru meniurile simple şi intuitive oferite pe telefoanele low-cost, dar nici ceilalţi producători nu sunt mai prejos.

Situaţia stă complet diferit când vine vorba despre smartphone-uri: cu excepţia Apple, niciun alt producător nu utilizează propriul OS.

iOS a marcat revoluţionarea modului în care este folosit mobilul prin apariţia conceptului de aplicaţii (ştim, aplicaţii existau şi pe Symbian, însă acestea erau de cele mai multe ori rudimentare), însă acesta este un sistem de operare închis disponibil doar pe iPhone.

Dacă din diverse motive nu te intereeaza un astfel de telefon, îţi poţi îndrepta atenţia spre Google Android, OS-ul cu cea mai rapidă creştere din ultimii ani. Din multe puncte de vedere, interfaţa touch a ajuns aproape de nivelul celei întâlnite la iOS, iar sistemul de operare este disponibil la numeroşi producători, cu excepţia celor de la Nokia.

Windows Phone nu a reuşit încă să câştige o cotă de piaţă suficient de mare, însă sistemul de operare al celor de la Microsoft va deveni anul viitor principala opţiune pentru smartphone-urile Nokia. Interfaţa OS-ului a atras numeroase apreciere, însă principala problemă o reprezintă numărul scăzut de aplicaţii disponibile.

Symbian este în scădere accentuată a cotei de piaţă, întrucât Nokia va renunţa la acest OS pe parcursul următorilor ani, chiar dacă update-urile Anna şi Belle au micşorat diferenţa faţă de Android şi OS.

Memorie internă

Multe telefoane, o singura decizie

În cazul în care telefonul tău dispune de slot pentru carduri microSD, memoria internă nu ar trebui să reprezintă o problemă majoră. Ai totuşi grijă la cantitatea de memorie pentru telefoanele cu Android, întrucât unele aplicaţii trebuie rulate direct din memoria telefonului, iar dacă aceasta este prea mică ai putea avea surpriză neplăcută de a rămâne rapid fără spaţiu.

Autonomia bateriei

În ultimii ani, regula autonomiei a fost clară: cu cât telefonul dispune de dotări tehnice mai bune, cu atât autonomia este mai scăzută. Telefoanele low-cost, cu display mic, fără cameră foto şi conexiuni la internet, pot ajunge cu uşurinţă la o autonomie de 5-7 zile. În schimb, smartphone-urile nu rezistă fără reîncărcare mai mult de o zi, o zi şi jumătate, chiar şi în cazul unei utilizări obişnuite.

Concluzii

Alegerea telefonului potrivit nu este nici pe departe o misiune uşoară. Însă când plănuieşti o astfel de achiziţie, credem că este o activitate pe cât de plăcută, pe atât de utilă să te gândeşti la toate aspectele de mai sus înainte de a lua o decizie. Noi îţi dorim să iei în calcul cât mai mulţi dintre aceşti factori şi să faci alegerea potrivită nevoilor tale de comunicaţie.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau în chirie. Proprietarii îi pot da afară imediat. Trebuie să aibă acest document
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Cea mai mare greșeală a lui Traian Băsescu. Ce regretă fostul președinte
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP. Ce a făcut ca să o bată pe Kamala Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...