Comisia Europeană a lansat patru proceduri de infringement împotriva României

Comisia Europeană a lansat, miercuri, patru proceduri de infringement împotriva României, care nu a transpus legislaţia europeană în cea naţională în domeniul mediului, al mării şi al controalelor importurilor de sare.
Iulian Tudor
20 nov. 2013, 14:28
Comisia Europeană a lansat patru proceduri de infringement împotriva României

Comisia Europeană cere „de urgență” Italiei, României și Sloveniei să trimită detalii cu privire la modul în care legislația UE privind depozitarea mercurului metalic considerat deşeu este pusă în aplicare în legislația lor națională. Cele trei statele membre nu au respectat termenul limită inițial – 15 martie 2013 – de transpunere a legislaţiei europene în cea naţională, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere acordând statelor membre două luni pentru a răspunde. „Întrucât nu s-a primit niciun răspuns, Comisia trimite un aviz motivat (infringement)”, precizează comunicatul Executivului european.

VEZI ŞI Guvernul schimbă sistemul TVA la încasare pentru a evita infrigementul Comisiei Europene

Totodată, Comisia Europeană solicită României să transpună Directiva privind protecția animalelor utilizate în scopuri științifice în legislația sa națională, întrucât aceasta are drept scop „reducerea la minimum a utilizării animalelor în experimente și impune utilizarea de alternative, acolo unde este posibil, asigurându-se, în același timp, că cercetarea în UE rămâne la un nivel de vârf”.

Directiva trebuia să fie adoptată în legislația națională până la 10 noiembrie 2012. Întrucât România a depășit termenul limită, la 30 ianuarie 2013 a fost trimisă o scrisoare de punere în întârziere. „România a răspuns că transpunerea a fost imanentă, dar Comisia nu a primit încă nicio notificare oficială că legislația a fost adoptată. Prin urmare, Comisia trimite un aviz motivat și, în cazul în care România nu acționează în termen de două luni, cazul poate fi înaintat Curții de Justiție a UE care poate impune sancțiuni financiare”, se arată în comunicat.

Un alt infringement vizează controlul importurilor de sare în ţări care nu sunt membre ale UE, precum Ucraina şi Belarus.

Potrivit CE, „sistemul de control implică controale fizice sistematice (100 %) şi impune cerința unui certificat de analiză privind nivelul de contaminare radioactivă (confirmarea faptului că radioactivitatea se încadrează în anumite limite), ca o condiție pentru completarea procedurii de import a fiecărui vagon, ceea ce, în absența unei evaluări adecvate a riscurilor, este în contradicție cu obligațiile” în Regulamentul CE nr. 882/2004 referitor la controalele oficiale.

Comisia atrage atenţia asupra faptului că România nu a furnizat „dovezi ale contaminării radioactive a sării importate (nu au existat rezultate pozitive în eșantioane) și că evaluarea riscurilor efectuată de România nu este adecvată”. CE consideră că controlul fizic sistematic al sării importate din același loc de origine din Ucraina și Belarus este „disproporționat” și nu poate fi justificat în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 882/2004.

De asemenea, Comisia cere României să asigure schimbul electronic direct de informații relevante în domeniul pescuitului cu alte state membre.

VEZI ŞI CE a lansat un infringement împotriva României privind eficienţa energetică a clădirilor

Astfel, Executivul de la Bruxelles a lansat un infringement (aviz motivat) la adresa României referitor la nerespectarea obligațiilor de a asigura schimbul electronic direct de informații relevante în domeniul pescuitului cu alte state membre.

Conform Regulamentului UE privind controlul în domeniul pescuitului nr. 1224/2009, statele membre au obligația de a institui infrastructura necesară pentru a opera un sistem de schimb de date electronice a datelor din sectorul pescuitului. „Lipsa unui astfel de sistem ar putea împiedica navele aparținând altor state membre să debarce sau să vândă pește în România. De asemenea, navele de pescuit din România ar putea fi împiedicate să debarce în porturile din alte state membre”, susţine CE. Sistemul ar trebui să conțină informații precum date ale sistemului de monitorizare a navelor, informațiile din jurnalul de pescuit, cele cu privire la debarcare și alte declarații. Aceste cerințe sunt obligatorii începând cu 1 ianuarie 2010, pentru toate statele membre. Aplicarea integrală și corectă a normelor UE în domeniul pescuitului reprezintă o prioritate pentru Comisie și are scopul de a garanta practici de pescuit sustenabile pe teritoriul UE.

În toate cele patru cazuri, Comisia avertizează Bucureştiul că, dacă nu acționează în termen de două luni, cazurile pot fi înaintate Curții de Justiție a UE care poate impune sancțiuni financiare.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Jocurile Olimpice. Gimnastă exclusă din lot pentru un motiv neașteptat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
GIMNASTA SHOKO MIYATA RETRASĂ DE LA JO DE LA PARIS DUPĂ CE A FUMAT ȘI A CONSUMAT ALCOOL
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'