Niţu, întrebat dacă Băsescu poate să sune procurori: Nu este exclusă orice comunicare între instituţii

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat miercuri, întrebat dacă este legal ca procurorii să fie sunaţi de şeful statului, Traian Băsescu, că nu este exclusă orice comunicare între instituţiile statului, precizând că atribuţiile sale şi ale preşedintelui sunt cele prevăzute în lege.
Filip Stan
20 nov. 2013, 15:12
Niţu, întrebat dacă Băsescu poate să sune procurori: Nu este exclusă orice comunicare între instituţii

„Ce v-a spus domnul preşedinte, v-a spus domnul preşedinte. Atribuţiile, şi ale procurorului general, şi ale preşedintelui, sunt prevăzute în lege”, a spus Tiberiu Niţu, la ieşirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), răspunzând unor întrebări referitor la faptul că a fost sunat de Traian Băsescu.

Întrebat dacă este legal ca procurorii să fie sunaţi de şeful statului, Tiberiu Niţu a spus că nu este exclusă „orice comunicare între instituţiile statului”, scrie Mediafax.

„Procurorii sunt numiţi la intrarea în carieră, ca şi judecătorii, de preşedintele României, şi sunt anumite funcţii de conducere în care procurorii sunt numiţi de preşedintele României. (…) Nu am date că i s-a cerut sau nu i s-a cerut ceva cuiva. Pot să vă spun că, din punct de vedere instituţional, şefii oricărei instituţii din ţara asta pot comunica în interesul instituţiilor, a mai spus Niţu.

Premierul Victor Ponta a spus că preşedintele Traian Băsescu l-a chemat de multe ori la biroul său pe procurorul Lucian Papici şi că şeful statului i-a chemat şi discutat şi cu alţi procurori, fiind vorba de o practică de „satrap”, în care pune mâna pe telefon pentru a rezolva diferite lucruri.

„Cred că pe Papici l-a sunat pe videotelefon, că zicea că l-a sunat la telefon, dar i s-a părut că are o faţă bună. E de desene animate asta că nu l-a văzut pe Papici, minte de îngheaţă apele, l-a văzut de zeci de ori. Asta denotă anumite scăpări de memorie sau chiar de raţiune. Evident că l-a văzut pe Papici de nu ştiu câte ori. L-a chemat de multe ori, cum i-a chemat şi pe alţi procurori, la el la birou. Şi pe alţi procurori îi suna”, a spus Ponta în 14 noiembrie.

Întrebat de unde cunoaşte aceste lucruri, Ponta a răspuns: „De la foşti colegi ai mei, procurori. Este o lume mică”.

Ponta a mai spus că ministrul Justiţiei nu a ştiut să îi spună care este baza legală în care preşedintele Traian Băsescu îi sună pe procurori şi că probabil Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să explice această relaţie instituţională.

„L-am întrebat pe ministrul Justiţiei, şi probabil domnia sa va întreba, în ce calitate sună preşedintele procurorii. Ministrul nu a ştiut să-mi spună, probabil că va întreba CSM-ul acre este natura relaţiilor legale şi constituţionale prin care preşedintele…L-a mai sunat pe procurorul general şi i-a cerut să îl ţină pe Papici în funcţie…totuşi, care sunt relaţiile instituţionale care dau această posibilitate preşedintelui ?”, a mai spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu declara că nu l-a cunoscut niciodată pe procurorul Papici, însă în 13 noiembrie i-a dat un telefon pentru a-i cere scuze pentru că „din jocurile politice ale unui plagiator mincinos este implicat într-un scandal”.

„Nu l-am cunoscut niciodată pe procurorul Papici. Eu nu m-am întâlnit cu acest om. Singura dată când m-am întâlnit cu procurorul Papici a fost telefonic, astăzi, când l-am sunat şi i-am cerut scuze că din jocurile politice ale unui plagiator mincinos este implicat într-un scandal. Atât am făcut. Este prima dată când am vorbit cu procurorul Papici astăzi, la telefon, şi i-am cerut scuze că, involuntar, a fost amestecat într-un astfel de scandal”, a spus şeful statului.

El a adăugat: „Între timp, am aflat care este şi geneza falsului, care a plecat tot de la o revistă de falsificare a adevărului de la Antena 3, ceea ce arată cât de strânsă este legătura între turnătorul Voiculescu şi trustul lui de presă şi Victor Ponta. Am aflat că, într-adevăr, procurorul Papici a derulat o anchetă, nu dânsul personal, dânsul era şef de secţie, ci un alt procuror, în urma unei reclamaţii din 2012 şi ancheta este în desfăşurare”.

Preşedintele a insistat că nu a existat nicio legătură între achiziţia de terenuri făcută de Ioana Băsescu şi procurorul Papici. „Pur şi simplu e o mistificare a adevărului”, a adăugat Băsescu.

El a mai arătat că plângerea a fost făcută de o persoană care a lucrat la staţiunea de cercetări Fundulea, în luna mai 2013 această persoană făcând un memoriu şi la primul-ministru.

„Vă pot spune şi cine a facut plângerea: este un domn care a lucrat acolo, care a lucrat, se pare, la staţiunea de cercetări Fundulea şi plângerea este făcută în 2012, iar în 2013, în luna martie, a depus un memoriu şi la prim-ministru. Deci nu are nicio legătură activitatea pe care a desfăşurat-o DNA în judeţul Călăraşi, şi nu numai în judeţul Călăraşi, cu achiziţia de terenuri pe care a făcut-o Ioana Băsescu”, a menţionat Băsescu.

El a ţinut să precizeze că nu l-a întrebat nimic pe Lucian Papici despre ancheta în desfăşurare, despre dosar, ci i-a cerut scuze că, „din cauza jocului politic al prim-ministrului, a fost implicat într-un scandal public pe care nu-l merita”.

Şeful statului declara în 3 octombrie, la o zi după ce procurorul general al României anunţa că nu a mai prelungit mandatul lui Lucian Papici la conducera Secţiei I din DNA, că a avut o discuţie cu Tiberiu Niţu, arătând că a acţionat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă.

„Eu l-am sunat să îi spun că «nu e bine, domnul procuror general»”, a spus atunci şeful statului, menţionând că nu avea cum să nu ştie despre aceste schimbări, pentru că se aflase.

„Am acţionat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă, eu având nişte informaţii de mare agitaţie pe această temă în interiorul PSD-ului în mod deosebit şi dorinţa lor de a-i schimba. Ei au mizat până în ultima clipă că vor face schimbarea lui Papici înainte ca el să finalizeze dosarul, pentru că Dragnea tot spunea: azi n-am avut timp, dar mai vin şi peste trei săptămâni să mai citesc o declaraţie”, a comentat şeful statului, referindu-se la dosarul „Fraudă la referendum”, în care sunt acuzaţi Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane.

„Ei nu au ştiut, la ora la care au luat decizia, că dosarul era finalizat, închis şi pe masa Codruţei Kovesi”, mai spunea atunci şeful statului.

Dosarul „Fraudă la referendum” a fost trimis instanţei supreme în 7 octombrie.

Citeşte şi Lucian Papici, numit de CSM în funcţia de şef serviciu în DNA

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Zodiile care vor renaște de Înviere. Cinci nativi intră sub protecție de la Dumnezeu
Capital.ro
Călin Georgescu cutremură România toată. Anunțul care răstoarnă totul: Îi așteaptă la cotitură
Playtech.ro
De ce se mănâncă miel de Paște. Orice român îl consumă fără să ştie semnificaţia
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Ghid de supraviețuire în războiul sondajelor electorale. Ștefureac: „80% din ce s-a publicat până acum sunt advertoriale electorale”
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Bahmuțeanca, marcată pe viață. Acuzații foarte grave
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță s-a stins. A lăsat în urmă o moștenire artistică greu de egalat. Va rămâne în inimile tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității
MediaFlux
Rusia activează „Soneria Apocalipsei”? Mesajele ciudate transmise de stația secretă UVB-76 au panicat lumea
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți