Proiectul bugetului rectificat de venituri şi cheltuieli (BVC) pentru 2013 şi cel pentru 2014 au fost lansate în dezbatere de Ministerul Transporturilor, proprietarul CFR Marfă.
Proiectul de BVC pentru 2014 prevede la rubrica „bonusuri” o sumă similară cu cea stabilită în acest an, de 1,12 milioane lei, şi cheltuieli aferente contractului de mandat în creştere de la 1,48 milioane lei la 2,25 milioane lei.
Totodată, compania estimează că va aloca 626,8 milioane lei pentru cheltuieli cu bunurile şi serviciile şi 76,6 milioane lei pentru investiţii. În 2013, nivelul estimat al cheltuielilor pentru bunuri şi servicii este de 598,9 milioane lei, iar cele pentru investiţii la 75 milioane lei.
Din datele incluse în cele două proiecte de BVC reiese că operatorul feroviar de marfă va renunţa la 2.500 de angajaţi anul viitor, estimând că în cadrul companiei vor mai rămâne 6.376 de salariaţi la finele lui 2014. Pentru anul viitor, proiectul de BVC include cheltuieli cu plăţi compensatorii aferente disponibilizărilor de 16,8 milioane lei.
Proiectul de BVC rectificat pentru 2013 prevede bonusuri şi cheltuieli aferente contractului de mandat mai mari, venituri în scădere cu peste 9% şi pierderi în urcare de 4,4 ori faţă de varianta aprobată la începutul lunii noiembrie.
Comparativ, anul trecut compania a înregistrat venituri de 1,05 miliarde lei, pierderi de 405 milioane lei şi a avut un număr mediu de 8.411 angajaţi.
Veniturile CFR Marfă au scăzut cu 5% în primele nouă luni, la 714,3 milioane lei, nerealizarea nivelului prognozat fiind cauzată atât de reducerea volumelor transportate cât şi de oprirea procesului de casare a vagoanelor vechi, iar pierderile companiei s-au redus cu 20,8%, la 135,3 milioane lei, potrivit datelor comunicat recent de companiei agenţiei MEDIAFAX.
Guvernul şi FMI au decis ca CFR Marfă să fie restructurată „agresiv”, prin reducerea costurilor de personal, vânzarea vagoanelor învechite ca fier vechi şi oprirea de livrări către clienţii care au acumulat datorii faţă de companie.
„În pofida eforturilor noastre, privatizarea CFR Marfă nu a fost finalizată înainte de expirarea termenului stabilit în hotărârea de guvern, iar compania continuă să acumuleze arierate, suferind şi o pierdere din exploatare în primele nouă luni ale anului. Pentru a asigura viabilitatea CFR Marfă, intenţionăm să restructurăm agresiv compania şi să continuăm procesul de privatizare”, se arată în în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană în această lună, document obţinut de MEDIAFAX.
În scrisoare, privatizarea CFR Marfă este estimată să fie finalizată în luna mai 2015.
Citeşte şi Planul Guvernului pentru CFR Marfă. Ce se va întâmpla cu procesul de privatizare a companiei