Emil Boc a fost BOICOTAT de sindicate şi unele patronate

Premierul Emil Boc a participat marţi la întrunirea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social. A fost cea de-a treia şedinţă a acestui organism, creat anul trecut, şi a fost convocată în contextul protestelor de stradă din ultimele patru zile. Liderii confederaţiilor sindicale şi majoritatea patronatelor care fac parte din Consiliu au refuzat însă să participe la întâlnire.
Romania TV
17 ian. 2012, 08:29
Emil Boc a fost BOICOTAT de sindicate şi unele patronate

Boicotat de sindicate şi de patronate, premierul Emil Boc s-a văzut nevoit să-şi exprime regretul faţă de decizia acestora de a nu participa la lucrările Consiliului Naţional Tripartit.

Boc a spus că speră însă ca reprezentanţii sindicatelor să fie prezenţi la următoarele reuniuni, arătând totodată că nu poate promite creşteri de salarii şi pensii, ci doar stabilitate economică.

Consiliul Naţional Tripartit s-a reunit în contextul în care, în ultimele patru zile, au avut loc manifestaţii în Bucureşti şi în numeroase alte oraşe din ţară.

Confederaţiile sindicale reprezentative au anunţat însă că nu participă la reuniunea de marţi a Consiliului, nefiind dispuse să reia dialogul în condiţiile în care nu există o ordine de zi, iar problemele ridicate de sindicalişti referitoare la dialogul social nu sunt rezolvate.

Ţinând cont de convocarea Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social (CNTDS) de astăzi (n.r. marţi) care este fără ordine de zi, dar şi de multitudinea de subiecte solicitate de mişcarea sindicală şi nerezolvate (…), confederaţiile sindicale reprezentative nu participă la reuniune a CNTDS„, se arată într-o scrisoare deschisă comună trimisă marţi premierului Emil Boc de către toate confederaţiile sindicate.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi pentru că nu a fost convocat Consiliul Economic şi Social extraordinar pentru a readuce regulamentul la forma tripartită, pentru rezolvarea înlocuirii părţii guvernamentale cu reprezentanţii societăţii civile, cu participarea tuturor reprezentanţilor confederaţiilor sindicale şi confederaţiilor patronale reprezentative la nivel naţional.

Reprezentanţii salariaţialor nu au fost de acord nici cu modificarea Codului Muncii şi a legislaţiei muncii, pentru că nu s-a ţinut cont de acordul confederaţiilor sindicale şi a confederaţiilor patronale reprezentative la nivel naţional structurate în federaţii profesionale, care are ca efect şi eliminarea Contractului Colectiv Unic la Nivel National.

O altă problemă ridicată de sindicalişti se referă la nerespectarea Acordului Naţional din anul 2008 privind evoluţia salariului minim în Romania, care a condus la acordarea unui salariu minim garantat în plată pe anul 2012 la „o valoare nejustificat de mică”.

Disponibilizările colective în toate sectoarele de activitate fără a lua măsuri concrete prin care să se creeze noi locuri de muncă şi lipsa politicilor de conservare a locurilor de muncă din economie (precum şi neaplicarea şomajului tehnic în anii 2011 şi 2012) sunt alte nemulţumiri ale sindicatelor.

Actuala lege a pensiilor care nu respectă drepturile lucrătorilor şi a condiţiilor de muncă în care aceştia şi-au desfăşurat activitatea, denigrarea şi încercarea de distrugere a mişcării sindicale (inclusiv prin restricţionarea dreptului la grevă sau nerespectarea prevederii de încasare a cotizaţiilor sindicale în sectorul bugetar) reprezintă alte probleme ale sindicaliştilor.

Confederaţiile sindicale au cerut premierului convenirea unui calendar de întâlniri a CNTDS în cadrul cărora să fie dezbătute şi soluţionate toate aceste probleme.

De asemenea, majoritatea patronatelor au anunţat că se raliază poziţiei sindicatelor şi nu participă la lucrările Consiliului.

Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social a fost creat de Guvern în octombrie 2011, fiind format din reprezentanţi ai Executivului, preşedinţii confederaţiilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, un reprezentant al Băncii Naţionale a României, preşedintele Consiliului Economic şi Social şi alţi membri conveniţi cu partenerii sociali.

„Introducerea în Legea Dialogului Social a prevederii privind constituirea Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social s-a realizat la solicitarea partenerilor sociali, în urma consultărilor care au avut loc pentru elaborarea actului normativ”, preciza Guvernul, la momentul constituirii Consiliului.

Principale atribuţii ale Consiliului Naţional Tripartit sunt asigurarea cadrului de consultare pentru stabilirea salariului minim garantat în plată, dezbaterea şi analiza proiectelor de programe şi strategii elaborate la nivel guvernamental, soluţionarea pe calea dialogului tripartit a diferendelor de natură socială şi economică, negocierea şi încheierea acordurilor şi pactelor sociale, precum şi a altor înţelegeri la nivel naţional şi monitorizarea aplicării acestora, analizarea şi, după caz, aprobarea solicitărilor de extindere a aplicării contractelor colective de muncă la nivel sectorial pentru toate unităţile din sector.

De la înfiinţare, Consiliul a avut doar două şedinţe, informează Mediafax, cea de astăzi fiind a treia.

Prima şedinţă a acestui organism a avut loc în 1 noiembrie, când premierul Emil Boc le-a spus participanţilor că bugetul porneşte în anul 2012 de la o estimare redusă a creşterii economice, fără majorări „neanunţate” de taxe, dar cu posibila extindere a bazei de impozitare.

O nouă reuniune a Consiliului a avut loc în 6 decembrie, iar Boc le-a transmis patronatelor şi sindicatelor că Guvernul analizează varianta creşterii salariului minim de la 670 lei la 700 lei, nivel maxim peste care nu poate trece în lipsa fondurilor bugetare, concomitent cu eliminarea impozitului pe venit pentru salarii între 700 lei şi 1.000 lei.

Spynews
Cele două ipoteze luate în calcul de anchetatori în cazul morții lui Andrei Versace. Ce se știe despre ultima perioadă din viața lui
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Strada din București pe care accesul femeilor neînsoțite a fost interzis. Puțină lume își mai aduce aminte de această bizarerie. Unde se afla, de fapt, drumul de lemn
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Tragedie după tragedie în Brăila! Fratele principalului suspect în cazul ucideii Marinei a murit într-un accident de mașină
Spynews
Alertă ANM! A fost emis cod galben de ploi, vijelii și grindină. Canicula nu dispare, însă, din România
Evz.ro
Așa se curăță cel mai ușor peștele. Tehnica e simplă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului: „Avea...”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Amendă 1.300 de lei, chiar dacă ai documentele la tine. Dreptul legal pe care șoferii NU îl au
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
EXCLUSIV | FOTO: Andrei Versace, găsit într-o baltă de sânge. Care ar fi cauza morții cunoscutului influencer
MediaFlux
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'