Stră-strănepotul lui Bram Stoker, autorul romanului „Dracula”, a venit în România

Stră-strănepotul lui Bram Stoker, autorul romanului "Dracula", a sosit, joi, la Bistriţa, declarând că pregăteşte un ghid de călătorie pe urmele lui Dracula şi vrea ca oamenii să ştie că pot vedea în Transilvania "şi ficţiune, şi istorie", ceea ce va ajuta România, o ţară cu un potenţial "fantastic".
Alina Costache
21 nov. 2013, 17:00
Stră-strănepotul lui Bram Stoker, autorul romanului

Dacre Stoker, însoţit de scriitorul şi fotograful olandez Hans de Roos şi de producătorul Travel Channel şi prezentatorul tv Aaron Sagers, au ajuns la Bistriţa joi după-amiază, fiind aşteptaţi la intrarea în oraş de directoarea Hotelului „Castel Dracula”, Ana-Maria Muscar, care i-a invitat să urce într-o caleaşcă trasă de doi cai negri cu care au străbătut o parte din oraş până la Hotelul „Coroana de Aur”, relatează Mediafax.

În faţa hotelului, care apare în romanul lui Bram Stoker, „Dracula„, gazdele au pregătit un mic ceremonial. Două persoane costumate în vampiri i-au aşteptat pe invitaţi cu pâine, sare şi ţuică. După ce au gustat, cei trei au intrat în hotel, unde se auzea o muzică sinistră. Prima oprire a fost în „Salonul Jonathan Harker”, unde Dacre Stoker a admirat fotografiile cu care este decorat interiorul.

Vă mulţumesc pentru primirea extraordinară, pentru plimbarea cu caleaşca, m-aţi făcut să mă simt ca acasă. Să vin în caleaşcă a fost ceva fantastic. Pâine bună, băutură bună, prieteni buni„, le-a spus Dacre Stoker gazdelor.

CITEŞTE ŞI Panorama care l-a inspirat pe Bram Stoker să scrie Dracula, distrusă de Ministerul Sănătăţii – FOTO

Apoi, oaspeţii au discutat cu jurnaliştii la o masă împodobită cu un sfeşnic cu lumânări aprinse.  Dacre Stoker a declarat că lucrează la cartea „Dracula Travel Guide” şi că este onorat să vină pentru prima dată în ţara despre care Bram Stoker a scris în romanul „Dracula”.

Sperăm ca pe această cale să-i încurajăm pe oameni să meargă pe urmele noastre, în timp ce urmărim caracterul ficţional al personajului creat de Bram Stoker şi adevărul istoric despre Vlad Dracul. Au mai fost oameni care au făcut ghiduri de călătorie despre România, dar acesta este primul care va conţine şi nişte fotografii extraordinare. Hans de Roos este Van Helsing al meu”, a spus Dacre Stoker.

El a precizat că ghidul va cuprinde două părţi: partea ficţională şi faptele istorice.

„Vrem ca oamenii să ştie că există o diferenţă, dar că pot veni să le vadă pe amândouă. Vrem să-i trimitem în locurile potrivite. Asta va ajuta la dezvoltarea turismului din zonă, ne va ajuta pe noi să vindem cărţi, va ajuta ţara voastră, pentru că aveţi ceva fantastic aici şi vrem ca lumea să afle asta”, a spus el.

Dacre Stoker a mărturisit că este primul membru al familiei sale care vine în România.

„Cei din familia mea ştiu că Bram a scris una dintre cele mai faimoase cărţi din istorie, sunt mândri de asta, dar nu sunt chiar atât de interesaţi de povestea în sine. Dintre ceilalţi stră-strănepoţi, doi sunt oameni de afaceri, nu sunt cei mai creativi oameni, cu tot respectul. Plus că britanicii nu obişnuiesc să se bată cu pumnul în piept: «Eu sunt stră-strănepotul lui Bram Stoker!», iar literatura horror nu a devenit atât de populară până acum vreo zece ani. Sunt mândri de mine, dar nu sunt interesaţi de subiect. Oamenii fac glume cu noi în preajma Halloweenului: «E sigur să vin la voi în casă? Luaţi bomboane sau luaţi sânge?». Şi voi ştiu că faceţi glume din astea”, a spus Stoker, care a scris în 2009, împreună cu Ian Holt, o continuare a romanului „Dracula”, „Dracula: The Un-Dead”.

Aaron Sagers, producător Travel Channel şi prezentator tv, a precizat că este o călătorie interesantă şi că se simte bine în România.

„Sperăm să creăm o serie tv, un show tv, să filmăm scene foarte interesante aici. Am nişte imagini în cap citind romanul «Dracula», acum le voi completa cu noi imagini văzând locurile. Voi reciti romanul după ce am acumulat noile cunoştinţe”, a spus Sagers.

Cei trei au plecat vineri spre Pasul Tihuţa pentru a înnopta la Hotel-Castel Dracula.

Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Stațiunea de pe litoralul românesc de care s-au îndrăgostit doi turiști străini: ”E peste așteptări”
Capital.ro
Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin de azi, 30 iulie
Playtech.ro
Cine sunt românii care vor avea pensia mărită cu 700 de lei. Ce se întâmplă până pe 15 august
DailyBusiness
Anunț de ultimă oră pentru românii care au un împrumut la bancă
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Evz.ro
Vestea pe care n-ar fi vrut s-o audă niciodată
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei, asta i-a adus AURUL
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Câți bani va primi David Popovici de la statul român pentru medalia de aur câștigată la Jocurile Olimpic
Capital.ro
UDREA trebuie eliberată! Anunț istoric pentru fostul ministru: Zero probe
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Administratorii de Sistem: Eroii Moderne și Ofertă Specială de la LINK Academy
MediaFlux
SE DAU 15.000 de lei de FAMILIE! PRIMUL VENIT, PRIMUL SERVIT
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!