Chiliman: Antonescu e un om toxic pentru România. E obsedat de putere

Crin Antonescu este din mai multe puncte de vedere "mai rau decat toti presedintii pe care i-a avut Romania dupa '89", spune Andrei Chiliman, primarul sectorului 1 exclus din PNL.
Iulian Tudor
22 nov. 2013, 09:03
Chiliman: Antonescu e un om toxic pentru România. E obsedat de putere

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Andrei Chiliman a spus ca exclude varianta de a mai reveni in PNL, chiar in ipoteza schimbarii conducerii acestuia, pentru ca „partidul tot de stanga ar ramane. Sunt niste grupuri care conduc partidul si care ar tine prizonier orice presedinte al PNL si l-ar obliga sa mearga intr-o directie sau alta.”

In privinta unificarii dreptei, Andrei Chiliman considera ca ea nu se poate face decat in jurul unui proiect care sa raspunda agendei electoratului de dreapta: „Altfel, unificarea nu are sens. Orice incercare fara un proiect national al dreptei pentru Romania va fi un esec”.

Ati fost exclus din PNL, sunteti independent, dar spre deosebire de alti fosti colegi liberali nu ati facut pasul in PNTCD. De ce? Aveti alt proiect politic in vedere?

Eu sprijin cu toate mijloacele de care dispun proiectul de renastere a PNTCD, absolut necesar pentru Romania. PNT a ramas singurul partid consecvent in politicile pe care le-a propus, in principiile democratiei de tip occidental si a refuzat compromisul politicianist.

Va ganditi la o intoarcere in PNL?

Nu. PNL nu mai este partidul in care m-am inscris eu in 1989. Este un partid care a ajuns sub actuala conducere un stalp al unei guvernari de stanga cu excese, mai la stanga decat stanga din tarile avansate, care incearca sa cheltuiasca din ce in ce mai multi bani obtinuti din taxe tot mai mari adunate de la cei care produc valoare in Romania. Daca tu ii impovarezi cu taxe, impozite si o legislatie tot mai greoaie, la un moment dat nu vei mai avea ce sa iei de la ei. Ii strivesti, ii asasinezi economic.

PNL ar fi trebuit sa apere interesele acestor oameni. Din pacate, PNL nu s-a opus maririi de taxe si impozite, unor legi aberante care vor duce la inchiderea multor firme si la cresterea numarului celor care nu mai produc nimic.

De ce isi asuma liberalii aceasta conditie?

Cei care conduc PNL au tarat partidul in aceasta situatie. In PNL exista si oameni care gandesc ca mine.

De ce nu se revolta?

Pentru ca nu au posibilitatea sa ii schimbe pe cei care conduc PNL, nici la nivel judetean, nici la nivel central. Cei care au venit la congres au fost trimisi de sefii din judete care sunt foarte multumiti ca PNL e la guvernare, indiferent cu ce sacrificii de imagine, de proiecte, de principii. Iar toate astea s-au facut si pentru ca presedintele PNL e in stare sa calce in picioare orice pentru a ajunge presedintele Romaniei.

Nu i-ar fi mai usor d-lui Antonescu sa isi atinga scopul din opozitie?

Conducatorilor PNL nu le vine usor sa se duca in opozitie si nu cred ca o vor face. In acest partid de stanga, cu manifestari extreme eu nu m-as intoarce.

Nici daca se schimba conducerea PNL?

Nu se poate. Partidul tot de stanga ar ramane. Sunt niste grupuri care conduc partidul si care ar tine prizonier orice presedinte al PNL si l-ar obliga sa mearga intr-o directie sau alta.

Care grupuri?

Le vede toata lumea.

Pare ca relatia dintre dl. Antonescu si Basescu s-a indulcit substantial in ultima vreme. Asistam la o reevaluarea liderului PNL?

Reevaluarea inseamna ca om rau pana ieri devine bun si invers. Asa peste noapte. Eu nu-l pot reevalua pe Antonescu. Este un om fara principii, fara onoare si nu are nicio competenta in vreun domeniu. Este un om toxic pentru Romania. E obsedat de putere. N-a muncit nimic, n-a produs nimic, cum poate fi de dreapta?

Eu am fost exclus din PNL pentru ca nu am abandonat principiile de dreapta si ale statului de drept. N-am inteles niciodata si am cerut explicatii conducerii PNL cum a putut sa ceara desfiintarea unor institutii de baza pentru statul de drept, precum CCR si ANI. Dimpotriva, legea ANI ar trebuie sa fie si mai putenica si mai stricta. Daca ataci CCR si ANI dai lovituri mortale democratiei inca fragile din Romania. Dar oglinda care arata adevarul e sparta.

Si totusi Tarian Basescu si Elena Udrea il considera pe Crin Antonescu demn de votat drept candidat al dreptei in turul al doilea.

Poate e o capacana. Nu am toate elementele. Cei pentru care s-a schimbat Antonescu peste noapte isi asuma declaratiile pe care le fac. Eu nu il reevaluez pe Antonescu. Eu nu numai ca nu l-as vota niciodata, dar cred ca ar fi o catastrofa pentru Romania.

Credeti ca PSD va renunta la un prezidentiabil propriu?

Ma indoiesc ca va face asta.

Ii dati lui Crin Antonescu sanse sa ajunga presedinte al Romaniei?

Nu cred ca are vreo sansa pentru ca oamenii au inceput sa-l intelega. Din multe puncte de vedere e mai rau decat toti presedintii pe care i-a avut Romania dupa ’89.

Interviul integral pe ziare.com

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!