„Biradicalii Criegee” ar putea duce la formarea aerosolilor, iar apoi la formarea norilor, cu potenţialul de a răci planeta. Molecula reacţionează mult mai repede decât se aşteptau cercetătorii.
Aceşti biradicali au fost izolaţi folosind un accelerator de particule hi-tech de la Lawrence Berkeley National Laboratory din SUA.
Ei au fost teoretizaţi pentru prima oară în anii 1950, însă abia acum au fost izolaţi şi măsuraţi.
Noile studii arată că ei sunt un fel de „agenţi” puternici de curăţare, care neutralizează poluanţii atmosferici precum dioxidul de azot sau dioxidul de sulf. În urma acestui proces sunt creaţi aerosoli, care duc la formarea norilor şi răcoresc planeta.
Moleculele, cunoscute drept substanţe chimice”intermediare” ar avea o influenţă majoră asupra climatului. Din păcate, încă nu au fost observate în mod direct.
Studiul a fost publicat în revista Science.
„Rezultatele noastre vor avea un impact important asupra înţelegerii noastre a atmosferei şi va avea implicaţii pentru poluare şi schimbările climatice”, a declarat liderul studiului dr. Carl Percival, de la Universitatea din Manchester.
Co-autorul studiului, prof. Dudley Shallcross, de la Universitatea din Bristol, subliniază că substanţele chimice emise natural de plante ajută la producţia biradicalilor Criegee.
„Ecosistemele naturale ar putea juca un rol important în oprirea încălzirii globale„, a spus cercetătorul.