Ele au fost strânse din America de Sud în anii 1830 de către tânărul Darwin, în timpul călătoriei sale de cinci ani la bordul HMS Beagle.
Experţii spun că descoperirea oferă noi informaţii despre perioada în care a învăţat Darwin şi care a dus la teoria evoluţiei.
Fosilele, o parte din ele având semnătura lui Darwin, au fost regăsite de către dr. Howard Falcon-Lang, un paleontolog la Royal Holloway, Universitatea din Londra, în depozitul de la British Geological Survey.
„Am găsit un birou vechi, cu multe sertare pe care scria „fosile de plante necunoscute” şi am decis să mă uit. Nu am rezistat misterului, aşa că am deschis un sertar. Mi-a picat faţa când am văzut ce era acolo. Sute de fosile, cu etichete pe care scris C.Darwin Esq”, povesteşte paleontologul.
Cele 314 de fosile regăsite includ plante vechi de 40 de milioane de ani, de pe o insulă izolată din apropierea Chile.
Fosilele au fost pierdute întrucât prietenul cel mai bun al lui Darwin, botanistul Joseph Hooker, nu le-a catalogat corespunzător. Înainte să le treacă în registrul oficial al speciilor, a plecat într-o călătorie în Himalaya şi doar le-a depozitat în birou. Apoi, lumea a uitat de ele.