„Internetul şi reţelele de socializare îi încurajează din ce în ce mai mult pe oameni să se organizeze, să acţioneze şi să scoată la lumină fărădelegile comise în întreaga lume. Aceasta constituie o ameninţare pentru anumite guverne şi duce la amplificarea supravegherii şi a cenzurii, care ameninţă, la rândul lor, viitorul democraţiei„, a declarat britanicul, în vârstă de 58 de ani, care a lansat internetul în ziua de Crăciun a anului 1990, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Britanicul care a creat Internetul, Sir Tim Berners-Lee, critică agenţiile de spionaj
„Măsuri curajoase sunt, acum, esenţiale pentru asigurarea protecţiei drepturilor noastre fundamentale la viaţa privată şi libertatea de opinie online„, a adăugat Berners-Lee, cu ocazia lansării „Indicelui Web 2013”, care măsoară creşterea, utilitatea şi impactul internetului asupra indivizilor şi statelor.
Studiul a condus la crearea unui clasament pe ţări care plasează pe primul loc Suedia, iar pe locul doi Norvegia. În pofida criticilor recente privind încălcarea vieţii private, provocate de dezvăluirile fostului consultant al serviciilor de informaţii americane Edward Snowden, Marea Britanie şi SUA se află pe locurile trei şi patru în acest clasament, datorită unor criterii precum „disponibilitatea conţinutului relevant” sau „impactul politic„, notează agenţia de presă franceză.
Citeşte şi Ponderea românilor care au folosit internetul în 2012 a urcat cu 8,4%
Indicele a retrogradat totuşi Statele Unite cu două locuri, în special din cauza unui scor mediocru în ceea ce priveşte viaţa privată a internauţilor, care nu sunt protejaţi suficient de efectele supravegherii electronice exhaustive. Printre naţiunile emergente, Mexicul se află în frunte, în faţa Columbiei, Braziliei, Costa Ricăi şi Africii de Sud. Filipinele sunt pe primul loc între ţările pe cale de dezvoltare.